Witam,

Mam działkę otoczoną lasami w pewnej odległości. Posadziłem już drzewka owocowe, postawiłem altanę, nawet wysiałem w październiku fragment trawnika. Podczas ostatnich wichur okazało się, że poprzez to że działka graniczy z lasami ale jest jednocześnie w przesmyku w szczerym polu, to wieje tutaj jeszcze mocniej niż w otwartej przestrzeni. Potrzebuję zasadzić rośliny będące zaporą przeciwwiatrową, ale muszą one spełniać kilka wymagań.

- Stanowisko wystawa słoneczna (od rana do wieczora)
- Gleba 5-6 klasy (ale uwaga bo naturalnie rosną tu dęby i świerki, więc wymagające drzewa)
- Poziom wód gruntowych jest stabilny i relatywnie niski (do 2 metrów nie ma wody)
- Pas sadzonej zieleni będzie przebiegał po zewnętrznej stronie ogrodzenia w układzie wschód-zachód
- Miejsce do posadzenia roślin to około 5-8 metrów X 40 metrów długości
- PH 5.6
- Limit wysokości roślin to 10 metrów z powodu lini napięcia przebiegającej nad ogrodzeniem
- Mam rośliny sadownicze, dlatego krzewy przenoszące choroby i szkodniki odpadają (np. mam dwie gruszę więc odpadają jałowce)

Chciałbym aby był to możliwie żywopłot nieformowany bez tysiąca odrostów korzeniowych, jednak czy jest to możliwe biorąc pod uwagę wszystkie powyższe warunki? Jakie rośliny byście wybrali? Wiem, że nadadzą się klony tatarskie, polne, ginnala.One chyba nie dają aż tylu odrostów i nie są takie wysokie. Co jeszcze polecacie?