Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za zielonym płotem

Za zielonym płotem

Vicky 13:23, 10 sty 2016

dobra, chwilowo zmieniamy miejsce, bo już nudzę z tą palisadą przenosimy się koło tarasu, do takiej wąskiej rabaty; teraz rośnie tu akebia, ale będzie stąd wywalana w tym roku, bo trzeba pomalować tą kratkę;
w tym miejscu jest słońce przez 3/4 dnia - potrzebna jest roślina, która dość szybko rośnie i ładnie zasłoni taras.

myślę nad różą New Dawn, co myślicie? a może polecacie jakąś inną odmianę?

waldek727 13:26, 10 sty 2016

Vicky napisał(a)

tutaj raczej postawiłabym na zielone, a brązowe gdzieś w zygzaku, bo bardzo podobają mi się z tawułą, ładnie odbijają kolor

-Hakonechloa macra ,,Aureola"
-Brunnera macrophylla ,,Jack Frost"
-Cimicifuga simplex ,,Brunette"
-Nigella damascena
-Liatris spicata
-Allium giganteum
-Hosta ,,Grand Marquee"
-Salvia farinacea ,,Farina Silver Blue"
-Euphorbia myrsinites
-Chamaecyparis pisifera ,,Sungold"
Vicky 13:41, 10 sty 2016

Hakonechloa macra ,,Aureola" - świetne są Waldku, ale jakoś nie bardzo grają mi z hortensjami (może po prostu się nie znam? ); szałwia mi się bardzo podoba, już się właśnie wcześniej zastanawiałam, czy nie dać jej pod wierzbę, jak sądzisz?
MirellaB 14:12, 10 sty 2016

A ja chciałam się do Ciebie Waldku dzisiaj wpisać na wątku, a tam zamknięte
waldek727 14:18, 10 sty 2016

Vicky.
Ja nie jestem tak do końca w temacie. Wiem, że chcesz zasłonić border i dlatego poleciłem Ci tak na szybko parę roślin o kaskadowej formie. Do tego dorzuciłem jeszcze coś co by pasowało do całości. Hakonechloa macra ,,Aureola" jak najbardziej pasuje do hortensji bukietowych np. Magical Candle ,,Bokraflame".
MirellaB 14:26, 10 sty 2016

Carex FC bardzo dobry wybór. Też mam od ubiegłego roku, jeszcze małe, ale mam nadzieję, że w tym roku ruszą

Koleżanka Ogrodowiskowa Aśka podpowiedziała mi co zrobić, żeby pięknie rosło i tak zrobiłam sprawdziło się i w tym roku też tak zrobię

Radzę Ci założyć sobie zeszyt Ogrodowiskowy, a na pierwszej stronie wkleić dekalog Danusi
Dekalog ogrodnika wg Danusi

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi.

Zapisuj w zeszyciku wszystko. Ciekawe rośliny, kompozycje, porady.
Ja tak robię i zawsze do mojego zeszytu wracam

Jak wiesz jaką trawę wybrałaś na zakrycie to zapisz nazwę i ile sztuk potrzebujesz

Odnośnie odmian róż Ci nie doradzę, bo się nie znam. Kupuję te, które mi się podobają na obrazku.

Iwonka zna się na różach, zobacz jej wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/3928-ogrodowe-przygody
Vicky 16:16, 10 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Koleżanka Ogrodowiskowa Aśka podpowiedziała mi co zrobić, żeby pięknie rosło i tak zrobiłam sprawdziło się i w tym roku też tak zrobię

Wiem, że jestem upierdliwa Mirellko, ale na razie doczytałam tylko o azofosce, co konkretnie jeszcze trzeba robić? Jakieś tańce, zaklęcia? zmiana jest nieprawdopodobna w tak krótkim czasie!
iwonadm 16:18, 10 sty 2016

Witam
ja mam tylko 1 pnącą i raczej nie polecę bo mi słabo rośnie.
Witam serdecznie na forum miło będzie Cię odwiedzać
MirellaB 18:55, 10 sty 2016

Vicky napisał(a)

Wiem, że jestem upierdliwa Mirellko, ale na razie doczytałam tylko o azofosce, co konkretnie jeszcze trzeba robić? Jakieś tańce, zaklęcia? zmiana jest nieprawdopodobna w tak krótkim czasie!

Ja tylko azofoska na start, a potem co 3 miesiące nawóz specjalistyczny, no przyznam, że jeszcze gadam z roślinami

Iwonka nie bardzo pomogła odnośnie róż to może Madżenkę zapytaj, ona w tym roku się nastawia na róże i trawy, bardzo dużo wie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna
AsiaK_Z 19:11, 10 sty 2016

Kindzia jest specjalistką różaną z Ogrodu z łezką