Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród » Edycja postu

Anna i Ogród

iwonadm 14:07, 23 mar 2016

Mam u siebie i Aga Napia ma z tego samego źródła koło mnie jest producent
Makao_J 14:29, 23 mar 2016

Dobra. Doła już zaliczyłam. Muszę poczekać do maja i zobaczyć sadzonki jakie przywiozą i czy na pewno będzie tak duża cena. Jak coś to nie wezmę i kupię gdzie indziej.
Ewik 14:33, 23 mar 2016

Napia napisał(a)

A ja w pracy

Ja też niestety
Makao_J 14:52, 23 mar 2016

Ludzie powiedzcie coś na temat leszczyny pospolitej Purpurea.
Wygląda tak

Jeszcze fajniejsza jest leszczyna Red Majestic ale ma podobno niewiele owoców.

Chodzi mi o to czy rozłogi korzeniowe są mocno uciążliwe i jak dużo owoców mają.
AgataP 15:12, 23 mar 2016

Aniu, leszczyna absolutnie się nie rozłazi Wypuszcza od dołu sporo nowych pędów, ale możesz ciąć ją dowolnie. Zetniesz na pniu i wypuści.
Wczesną wiosną ma listki w kolorze bordo, potem trochę zielenieją.
Owoców ma sporo, ja zbierałam ale tylko na to by karmić wiewiórki i dzięcioły Jak chcesz odnajdę jakieś zdjęcia swojej
AgataP 15:15, 23 mar 2016

zdjęcia u mnie
Makao_J 15:39, 23 mar 2016

Idę zobaczyć. Dzięki
Marga 17:13, 23 mar 2016

Witaj Aniu (nie pamiętam czy się u Ciebie juz witałam, wybacz)
Pytałaś na wątkach o leszczynę Purpurea. Chciałam ją kiedyś mieć u siebie bo mi się bardzo spodobała, ale bardziej doświadczone dziewczyny mi odradziły, wklejam Ci jedną z opini
hanka_andrus napisał(a)
Zrezygnowałabym z zakupu leszczyny. Po latach wyrośnie drah pod niebo ,a wykopać się nie da. Traktorem trzeba wywalać, orzechów doczekasz się po 3-4 latach kilku garści, a kłopotu po pachy.
Znam temat, bo znajomi za płotem właśnie usuwają leszczyny- atakuje je tez jakaś leszczynowa mucha, i są dziurawe orzechy. Jednym słowem nie warto.

AgataP 20:22, 23 mar 2016

Zależy na co komu ta leszczyna czy jako ozdoba, bo purpurowe liście czy też owoce. Orzeszki atakuje słonkowiec orzechowiec, to nie mucha robi w nich dziurki i już po orzechach. Resztę wyjedzą wiewiórki lub dzięcioł.
Ja mam obie i purpurową i zieloną, kupione obie z działką. Nie pożegnałam się ani z jedną ani z drugą.
Leszczyna rozłogów nie daje, tylko jest problem z jej usunięciem. Ja swoją przycięłam i tak zamierzam ją prowadzić. Dużo roślin w ogrodzie jest takich, najpierw sadzimy bo nam się podobają, dbamy bo są malutkie, nawozimy a potem jak urosną to rudujemy bo są za wielkie.
Makao_J 20:27, 23 mar 2016

Fajnie by było i dla urody i dla owoców. Mój eM zawsze namawiał mnie na leszczynę ale ja kategorycznie mówiłam nie bo nie wiedziałam że są ozdobne odmiany. Ta Twoja Agata jest na prawdę cudna. Ciekawa jestem jaka będzie po ostatnim cięciu