Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród » Edycja postu

Anna i Ogród

Makao_J 19:15, 01 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Ania, kiedyś zachwyciłam się taką inspiracją:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712381998893/
Nawet kombinowałam, jak to rozwiązać z drzewkami owocowymi. Jednak u mnie były za blisko żywopłotu i ostatecznie wkleiłam je w rabatę
To też jest rozwiązanie dla drzew owocowych.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712384440252/
Skoro nie można ich ukryć, trzeba wyeksponować. Zrobić z nich atut

No właśnie też chciałabym zrobić z nich atut. Muszę zobaczyć u Ciebie jak to wyszło.
Filemon24 20:37, 01 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Tak, zgadzam się z Tobą w 100%.

Największy problem mam z doborem kształtu rabat. 1/4 ogrodu to drzewka i krzewy owocowe. Jak je sadziliśmy to nie myślałam wtedy o rabatach. Teraz one mi bardzo przeszkadzają i muszę je omijać i kombinować.

Gdyby ktoś kiedyś na Ogrodowisku napotkał jakiś ogród gdzie drzewka owocowe wkomponowane są w rabaty to byłabym wdzięczna. Na razie znam tylko Borówcowy ale tam drzewka owocowe stanowią odrębną część.

My mamy sad w którym rośnie gdzieś z 50 drzew owocowych. Mój ojciec niektóre posadził dość chaotycznie i na jesieni kazałam mu przesadzić orzechy, bo rosły dosłownie w moich rabatach ( najpierw były orzechy a później rabatki ) Teraz na wiosnę będę przesadzać dwie czereśnie które mają około 180 cm. Przesadzam z tego względu że są na nowo powstałych rabatach i chce oddzielić część dekoracyjną z rabatkami od części użytkowej z sadem.
Makao_J 20:40, 01 lut 2016

Filemon24 napisał(a)

My mamy sad w którym rośnie gdzieś z 50 drzew owocowych. Mój ojciec niektóre posadził dość chaotycznie i na jesieni kazałam mu przesadzić orzechy, bo rosły dosłownie w moich rabatach ( najpierw były orzechy a później rabatki ) Teraz na wiosnę będę przesadzać dwie czereśnie które mają około 180 cm. Przesadzam z tego względu że są na nowo powstałych rabatach i chce oddzielić część dekoracyjną z rabatkami od części użytkowej z sadem.

To masz jeszcze małe drzewka i można przesadzić. Moje mają 7 lat i żeby zerwać owocy muszę na nie włazić. Przesadzenie nie wchodzi w grę. Jak będą starsze to wstawię tam białą ławeczkę
Iwk4 21:41, 01 lut 2016

Aniu, robiłam nasadzenia jesienią. Tak więc mam tylko jesiennæ wersję, mało ciekawą. Jak chcesz, to jutro poszukam fotki.
Makao_J 21:52, 01 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Aniu, robiłam nasadzenia jesienią. Tak więc mam tylko jesiennæ wersję, mało ciekawą. Jak chcesz, to jutro poszukam fotki.

Ok. Dzięki.
kamila66 12:33, 02 lut 2016

Ania ja tak miałam do 2015 roku teraz przesadziłam dwie śliwy i borówki do owocowej rabaty. Tam gdzie mam leszczynę kręconą nadal po prawej stronie rośnie śliwka kolumnowa. Czarna porzeczka rośnie u mnie za Sosną żółtą. Poszukam fotek i coś dla Ciebie wstawię Wiem, że mój ogród nie jest do naśladowania ale nie wygląda to źle
ag_zie 12:41, 02 lut 2016

I ja też chciałabym na rabatach wcisnąć jakieś owocowe drzewka/krzewy.
AsiaK_Z 12:45, 02 lut 2016

Aniu, przybiegłam do Ciebie od Marty - Warmii. Ja w tym roku na Gardenię idę (dosłownie) pierwszy raz. Z tego co wiem, jest możliwość zrobienia zakupów. A w razie czego w Poznaniu (i w okolicy) jest tyle Centrów Ogrodniczych, że też można tam zaszaleć. Z pustą ręką na pewno nie wrócisz. A jak eM chce jechać to wykorzystuj
kamila66 13:00, 02 lut 2016

Wstawiłam
Makao_J 13:00, 02 lut 2016

Podciągnięcie tych moich drzewek pod rabatę - przynajmniej tych najbliżej stojących - nie byłby problemem. One pojawiają się gdy trzeba to nich dojść. Bo jak? Po roślinach, kwiatach, krzakach. Przy nich trzeba stale chodzić, zrywać i podcinać.
Wczoraj szukałam u wujka googla pomysłu na to i w sumie podobało mi się pozostawienie ich tak jak są. Oto kilka opcji:

tu chodzi o zdjęcie
http://www.mowimyjak.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-ogrod/mini-sad-jakie-drzewka-wybrac,12_63482.html

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,12436701,Ogrod_w_starym_sadzie.html

Gdzieś jeszcze natknęłam się na fotkę, na której drzewko owocowe było podciągnięte pod rabatę a dookoła niego zostały ułożone ładnie kamienie. To też było fajne ale nie mogę tego zdjęcia znaleźć. To było coś w tym stylu tylko tu jest chyba grab

http://majawogrodzie.tvn.pl/1,zdjecia,136,U-stop-Lysej-Gory-odc-423,odcinek.html