Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród szary bury i ponury - czas na zmiane

Ogród szary bury i ponury - czas na zmiane

agawie 19:17, 06 lut 2016

Dziś zabrałam się za pierwsze porządki po zimie jednak porządki porządkami a ogród jest szalenie smutny - nie ukrywam, że już nie mogę patrzeć na mój szaro-bury, smutny ogród z tyłu domu. Postanowiłam, że postaram się nim zająć tak by później móc się Wam pochwalić efektami ogród z tyłu domu od zachodniej strony a wygląda on tak:

[img

Po I ze względu na budowę, która ma ruszyć za moim płotem chcę możliwie jak najbardziej odgrodzic się od działki przyszłych sąsiadów. Wymyslilam by na siatce puścić zimozielony bluszcz. Jednak nie mam pomysłu co mogłabym zasadzić by było przyjemnie i uroczo.

Po II chciałabym usunąć trzepak (bude również) i zbudować drewniany taras za domem 4×4 lub 4x5 i również wokół niego zagospodarować pięknie przestrzen.

Chcę mieć ładny, romantyczy ogród, który bedzie cieszył oko a nie zrujnuje całkiem portfela. Może komuś coś fajnego nasunęło się na myśl jakby zagospodarować przestrzeń?
Mary 20:12, 06 lut 2016

Witaj

Bardzo trudno komuś doradzać, gdy nie wiadomo co Ci się podoba i czego od ogrodu oczekujesz.
Proponuję pooglądać wizytówki ogrodów na forum. Znajdziesz je tutaj:
Wizytówki naszych ogrodów

Odnośnie portfela. Na forum są wątki w grupie Oddam. Może coś do swojego ogrodu znajdziesz.

Jeszcze napiszę o bluszczu. Choć zimozielony kojarzy mi się smutno. Ale to oczywiście sprawa indywidualna.
Myślę, że inne rozwiązanie to np. hortensja pnąca.

malgorzata_s 09:54, 07 lut 2016

Witaj, w moim ogródeczku sama postawiłam na bluszcz. Jest on zimozielony i ładny ale wolno rośnie. Może warto pomyśleć o tujach albo mieszanym żywopłocie.

Pozdrawiam
Dominika11 21:46, 07 lut 2016

Witaj
piszesz, że tył domu masz szary i bury, a przód ???