Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrod Ali w Danii

Ogrod Ali w Danii

Danylenko 11:58, 11 lut 2016

Witam wszystkich,
W zeszlym roku rozpoczelam przygode z ogrodem. Nie znam sie jeszcze zbyt dobrze na dobieraniu odpowiednich roslin posujacych do siebie. Jest tez to wszystko utrudnione bo ogrod znajduje sie w Danii gdzie jest mokro i wilgotno. Sa tez duze wiatry, ktore powalaja mi niektore gatunki roslin. Asortyment roslin jest tez ograniczony bo nie wszystkie roslinki moge dostac jak np. berberysy, ktore moge dostac w kazdym sklepie ogrodniczym w Polsce. Tutaj jest to niestety

niemozliwe, wiec sporo roslin chce jednorazowo przywiez z Polski. W zwiazku z czym chcialabym juz wczesniej wiedziec jak przygotowac projekt niektorych rabat. Pozdrawiam Alicja

Danylenko 12:18, 11 lut 2016

Przy drugiej rabacie myslalam, aby posadzic szalwie omszona Merleau Rose gdzie miedzy rozami, natomiast na okolo roz moze posadzic trawke np. Hakonechloa. Nie wiem czy ta trawka moze byc bo tam jest slonce. Strona zachodnia.
Gardenarium 12:23, 11 lut 2016

Może być, ale miejsca na to wszystko jest za mało.

Instagram Ogrodowiska
mira 12:46, 11 lut 2016

Witaj!

Nie wiem czy doradzę ale może podniosę na duchu.
U nas też są wiatry i to czasami mega, są susze. Roślin w szkółkach sporo z przewagą iglaków, szkółki z szerokim asortymentem trudno upolować ale takie też są.
Byłam w Danii i widziałam takie centra ogrodnicze /okolice Kopenhagi/o jakich można marzyć. Rośliny ułożone np. kolorami, wybór róż przebogaty. Oczywiście kwestia cen to inna sprawa.
W Danii są super warunki pod uprawę róż właśnie bo więcej wilgoci nie ma takich kilkumiesiecznych susz, klimat jest dobry - rozejrzyj się co oferuję tam szkółki bo to oznacza że tam się sprawdza a kupić możesz w Polsce.

pozdrawiam
Danylenko 12:57, 11 lut 2016

Rzeczywiscie w Danii wszystko ma swoja cene a szkolki w mojej okolicy nie oferuja zbyt wiele. Sprobuje porozgladac sie jeszcze raz za roslinkami. Dziekuje
Danylenko 13:00, 11 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
Może być, ale miejsca na to wszystko jest za mało.

Oczywiscie rabata jest do powiekszenia a czy ta szalwia bedzie tez taka golutka jak te roze. Chodzi mi glownie o to aby zima wygladalo to lepiej, pelniej. Pozdrawiam
Flower1 14:23, 11 lut 2016

Witam
Gardenarium 14:56, 11 lut 2016

Danylenko napisał(a)

Oczywiscie rabata jest do powiekszenia a czy ta szalwia bedzie tez taka golutka jak te roze. Chodzi mi glownie o to aby zima wygladalo to lepiej, pelniej. Pozdrawiam

Szałwia ogólnie jest piękna gdy kwitnie, potem trzeba ścinać albo najpierw w środku te kłosy przekwitnięte, alb o całą roślinę ściąć i wtedy kwitnie jeszcze ra. Sama tylko szałwia na zimę to niedobry pomysł. Może dodaj na brzeg trzmieliny Emerald'n Gold lub chociażby żurawki n.p Caramel.

Instagram Ogrodowiska
Danylenko 12:13, 12 lut 2016

A jaka trawa moglaby byc jako tlo do róz lub jakas odmiana berberysa zielonego lub zotlego Maria (do zurawek Caramel). Co sadzisz o miskantach. Czy utrzymuja sie zima?
Dziekuje za odzew
Danylenko 11:09, 02 mar 2016

Dodala dwa zdjecia jedna z ta rabata gdzie mam roze i moja wlasna kompozycja do ktorej nie jestem pewna. Nie wiem czy w to miejsce ze znakiem zapytania bedzie pasowac bardzie ta sama tawuła japonska co przy bukszpanie np. golden princess czy lepiej jakas lawende w kolorze bialym np. Adrian. Co do trawy to w zeszlym roku mialam ta bordowa chyba to Rubrum ale nie wiem czy przyzyla. Co sadzicie o miskancie chinskim Morning Light. Cala rabata oczywiscie bedzie powiekszona.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies