Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka » Edycja postu

Bawarka

Muszelka 19:04, 04 lis 2017

Droga Kasiu, rok temu prosiłam Cię o radę w sprawie pędraków w trawniku. Obiecałam Ci, że zdam relację z mojej walki z nimi, co niniejszym czynię

Zimą zaopatrzyłam się w susz wrotyczu i piołunu (po kilka kilogramów), by od wiosny rozpocząć bitwę. Na pocz. kwietnia w 100 l. beczce zrobiłam gnojówkę (2/3 wrotyczu + 1/3 piołunu). Do 10 l. konewki wlewałam 1 l. gnojówki, resztę uzupełniałam wodą. Taką miksturą podlewałam trawnik (przez sitko). Miejsce, po miejscu... Cały. Systematycznie. Raz na 2 tygodnie. Cały sezon. Mam niewielki trawnik, więc tak bardzo to nie bolało

Rezultat? Pędraki są, ale bardzo trudno jest je namierzyć Pojedyncze sztuki.
Trawnik, mimo że liczy sobie kilkanaście lat, jest całkiem ładny. W chwili obecnej jest nawet bardzo ładny.

Dodam jeszcze, że na przełomie maja i czerwca (gdy pokazały się dorosłe osobniki), trawę spryskiwałam roztworem tymolowym.

Pozdrawiam serdecznie Bawarkę z pięknej Bawarii
Muszelka 19:14, 04 lis 2017

Na rynku pojawił się nowy, naturalny, tani (i ponoć skuteczny) środek przeciw pędrakom: 'P-DRAKOL'. Z opisu wynika, że działa na 2 sposoby: 1) ogranicza występowanie szkodników w glebie, 2) przyspiesza regenerację uszkodzonych korzeni roślin. Wpisz sobie nazwę do wyszukiwarki i poczytaj.

Ponieważ w tym sezonie walczyłam z pędrakami gnojówką z ziółek, nie sprawdzałam tego środka. Może wiosną...

A może masz jakieś doświadczenie w stosowaniu tego środka (lub słyszałaś od kogoś, kto go wypróbował)?
nebel 15:21, 05 lis 2017

Kasiek napisał(a)
Juz sooom, juz zaczelam

Ilez radosci mi to sprawia, ilez dumy i usmiechu

wiem co czujesz, niby nic, a tak wiele znaczy, prawda? ...ściskam serdecznie
abiko 16:58, 05 lis 2017

Kasiek napisał(a)

Abiko Bylas i nie zajrzalas do mnie ? Piekne miejsce prawda? Piekne jezioro, swietne trasy i widoki...Patrz jaki ten swiat jest maly

Wtedy jeszcze O. nie było nawet
Jezioro cudne, ale ten widok z góry niesamowity. Przypomniałaś mi tą fotką cudowną podróż, tyle lat.. Teraz to nie wiem czy bym poszła na krawędź

Mixtoorka 15:59, 06 lis 2017

Ale będziesz miała cudną choineczkę! Cudeńko!
eda 18:24, 06 lis 2017

Kasiek napisał(a)

Edytko, tak, konczy sie sezon ogrodowy, teraz tylko male poprawki, wykonczenia i zasluzony odpoczynek I dla ogrodu i dla wlascicieli...Miejsca ustepuje ptakom, to one teraz beda zyciem w ogrodzie...I wirujace platki sniegu...I bardzo mnie to cieszy, uwielbiam zime

tak masz rację ...ja też już pomału ale jeszcze jest roboty atu już zimno się robi ...jak patrzę na twoją biel to cieplutko mi się robi na serduchu ...zastanawiam się dla czego od bieli? haaa buziaki
Kasiek 16:46, 12 lis 2017

Radziu2013 napisał(a)
U mojej babci właśnie zawsze sztuczna A u mnie w domu od trzech lat prawdziwa

Ostatnia bombka bardzo ładna Jak ja robiłaś?

Wolnoc Tomku Bombke posmarowalam klejem i obtaczalam drobinkami kupionymi w sklepie z dekoracjami
Kasiek 16:48, 12 lis 2017

Gardenarium napisał(a)
Kasiu, jesteś niepokonana. NIkt jeszcze o świętach nawet nie marzy, a tutaj ozdoby siem robiom

Aby listopad nie byl zimny i ponury, rozgrzewam go sobie robiac piekne dekoracje
Niepokonana Dziekuje prosze Pani
Kasiek 16:49, 12 lis 2017

gosika67 napisał(a)
Kasiu witaj przeczytałam wiadomość, zapamiętałam. Pięknie u Ciebie, zawsze chętnie zaglądam i oglądam.Pozdrawiam

Pozdrawiam rowniez Goniu
Kasiek 17:01, 12 lis 2017

Magleska napisał(a)
Ale cudne jak je robisz ? Szydełkiem ? ....naprawdę śliczne

Z resztek koronkowego materialu Wycinam kawalki i przyklejam na bombke
Inne mam ze sznurka, pasmanterii , itp...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6483-bawarka?page=249&quoted_post_id=2938850