Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka » Edycja postu

Bawarka

galgAsia 21:37, 19 maj 2022

Kasiu, a nie masz problemu z hodowlą komarów w misach? Bo misa kortenowa chodzi za mną i chodzi, ale jakoś nie wyobrażam sobie jej bez wody... Jak to ogarniasz???
Kasiek 11:01, 20 maj 2022

Monia81 napisał(a)
Cóż mogę napisać, masz przepięknie zachwycam się nieustająco spacer przy takich widoczkach to sama przyjemność

Monis, pieknie dziekuje za komplement ogrodowy, to bardzo mile z Twojej strony
Kasiek 11:10, 20 maj 2022

antracyt napisał(a)

A ja mam część mięt szalejących po rabacie jako wypełniacz. W tym roku rozpocznę oczyszczanie. Piękne masz dodatki ogrodowe, szczególnie końska gliwa wpadła mi w oko

Zuzanko, w poprzednim ogrodzie posadzilam kilka odmian w ogrodzie, luzno, tu i tam...W krotkim czasie mialam z nimi spory problem, zaczely zagarniac dla siebie coraz to wieksze obszary ogrodu. I tak jak mi, zapach sie podobal, tak innym roslinom, wszedobylska mieta, niekoniecznie.
Dlatego teraz moje miety, sadze tylko i wylacznie w donicach.
Ciekawa jestem jak Ty sobie poradzisz z oczyszczaniem, napisz prosze

Glowe konia tez lubie, z checia dokupilabym jeszcze jedna. Niestety, jak do tej pory, nie znalazlam jej w sprzedazy. Mam ja juz dosc dlugo, bo jakies 15 lat (poprzednia wlascicielka tez ja miala w ogrodzie), ale wiem ze pokazuja sie tu i tam, nasza Danusia tez ma taka
Po prostu musze lepiej poszukac
Kasiek 11:44, 20 maj 2022

Joku napisał(a)
Mnie się też bardzo podobają twoje ogrodowe ozdoby, zwłaszcza te liście monstery. Postument z cegły własnej produkcji?

Kasiu a kiedy się u was jesień zaczyna? Zastanawiam się czy ten ciepły okres jest u was dłuższy.

Jolu, monsterowe liscie i mi odrazu wpadly w oko i zastanawiam sie, czy jeszcze kilka sobie nie kupic i stworzyc z nich, ogrodowy bukiet. Ceglany postument, tak, robilismy sami, byl do kompletu ceglastego murku( ktorego juz notabene nie ma) Postumenty zostaly. Trzy sztuki stoja na amen pod czarnym murem a dwa sa ruchome i te, przemieszczam w ogrodzie w razie potrzeby. Odpowiada mi takie rozwiazanie, chociaz sa dosc ciezkie, to cenie ich ,, dyspozycyjnosc,, W tym roku sa w tylniej czesci ogrodu, ale cos zaczynam sobie planowac by je przeniesc na przod domu. W paprocie.

Tak jak wiosna u mnie zaczyna sie miesiac wczesniej niz w wielu rejonach Polski, tak pozniej troche zwalnia i polskie ogrody rownaja z tutejszymi. Wiec i jesien jest juz raczej czasowo rowna z Polska. Ale, jest dluzsza. I inna. Inna bo mamy co roku piekne babie lato.( przewaznie, bo nie pamietam jakiejs zimnej, mokrej jesieni)) W tamtym roku Indianersommer bylo tak dlugo, tak piekne, tak terakotowo zlote, ze az nierealne. Powietrze nabralo barw pomaranczy i zlota. Czesto taka pogoda utrzymuje sie do listopada. Tak
Kasiek 11:50, 20 maj 2022

Ewa777 napisał(a)
Fajne te ozdoby parkowe. Takiego drzewa chusteczkowego nigdy nie widziałam na żywo
U Ciebie ozdoby również są śliczne. Bardzo ciekawy pomysł z tymi misami
A wiosna wyprzedziła moją o jakiś miesiąc.

Ewus, dziekuje Drzewo i mnie zachwycilo, slicznie wyglada takie przyozdobione bialymi, dosc sporymi kwiatami
Roznice sa ogromne, fakt, ale za to, gdy ja juz zapomne o wiosnie, bede miala mozliwosc dalej ja podziwiac u innych
Kasiek 11:50, 20 maj 2022

Magleska napisał(a)
Kasiu wzdycham do Twojego raju cudnie masz

Maglesko Dziekuje wlascicielko cudnego ogrodu
Kasiek 12:12, 20 maj 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja na spektakl piwoniowy jeszcze muszę czekać U Ciebie podlało , u nas susza trzeci tydzień, ziemia proch i beton. Zamiast podganiać ogrodowe cięcia i plewienia, stoję dzień w dzień z wężem i latam z konewkami, leje wodę by to wszystko co mam żyło. Taka złośliwość losu, ze teraz musze lać, a za chwile pewnie będę pływać bo zaleje z nieba w nadmiarze....
Co roku od trzech lat obiecuje sobie nie podlewać, a potem się łamię bo mi szkoda roślin...
Czosnków nasadziłam jesienią w łące masę, a mam ledwo ledwo i nawet wiem czemu Wyciągnęłam ostatnio główki bez cebulek, nornicom smakują na równi z tulipanowymi. A w ubiegłym roku nie jadły. Ja będę dosadzać jesienią w truskawkiZdjęcia robisz zachwycające Nie wiadomo które chwalić bo każde zasługuje Ogród niesamowicie fotogeniczny masz, i te rury robią fajny klimat

Sylwia, na wiele odmian z mojej kolekcji, tez musze jeszcze troche poczekac, ale, to jest taki fajny czas oczekiwania Kilka juz kwitnie i to one teraz ciesza i zachwycaja, reszta, bedzie za chwilke I mam nadzieje ze bedzie za chwilke, bo inaczej, w tym roku raczej nie zobacze wszystkich moich piwonii. No nic to, zobaczymy, nie bede sie martwic na zapas.
Pogodowo narazie jest super, cieplo przeplatane deszczem, sa tez burze ale te, jak narazie, nie rozrabiaja. Korzystam caly czas z tej pory, zachwycam i ogrodem i przyroda naokolo mnie, chlone pelna piersia. Nie zawsze mam taka mozliwosc, wiec korzystam jak moge

Martwia mnie te zachwiania pogodowe u Ciebie, te straszne powodzie...Mam jednak nadzieje, ze obronicie sie w tym roku i ogrod Wasz, bedzie tylko i wylacznie przyjemna odskocznia. I tego Wam zycze

Rowniez planuje kilka nowych polaczen, zobaczymy co zycie przyniesie
Sylwia, dziekuje za pochwale, z ust tak wytrawnej ogrodniczki, to podwojna radosc, dziekuje
Kasiek 12:31, 20 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)
Cudny spektakl u Ciebie. Tulipanowe kadry obłędne. Zazdroszczę deszczu, u nas susza. Niby coś zapowiadają na weekend. Oby.

Margerytka Obledne, tak, sa cudne
Deszczu Wam wszystkim zycze, takiego spokojnego, obfitego, dlugiego. Takiego cieplego majowego
Kasiek 12:32, 20 maj 2022

Kawa napisał(a)
boszzzz cundn te tulipanowe łany i piwoniowe też

Wiem. A co.
Dzisiaj bede nieskromna

Kawciu, dziekuje, milego dnia
Kasiek 13:24, 20 maj 2022

galgAsia napisał(a)
Kasiu, a nie masz problemu z hodowlą komarów w misach? Bo misa kortenowa chodzi za mną i chodzi, ale jakoś nie wyobrażam sobie jej bez wody... Jak to ogarniasz???

Galgasiu, zabilas mi cwieka Nie zauwazylam abym miala wiecej komarow, ogolnie nie mamy ich tu duzo. Czesto wyciagam siatka plywajace liscie, galazki, ptaki codziennie sie tam kapia, i duze i male...Moze to nie sa sprzyjajace warunki dla nich? Wiem, stojaca woda, ale jakos nie zauwazylam by cos tam sie dzialo. Oczywiscie rowniez wymieniam te wode. Rosnace tam grzybienie i w jednej lotos, nie oczyszczaja jej, wiec po kolorze rozowym( barwia ja platki kwiatow z drzew) teraz nadszedl czas na kolor...Hmm... Zielony Ale, korzystaja na tym rosliny rosnace w ogrodzie. Wode z nich wylewam na ogrod, misy napelniam swieza. Wlasnie na jutro jest ta praca zaplanowana. Moze to wszystko nie sprzyja rozwojowi?

Az pojde zobaczyc czy nie plywaja sobie teraz, (bo to ich czas), male przedszkolne komary.