Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę... » Edycja postu

Przerwa na kawę...

inka74 20:19, 29 lut 2024

anpi napisał(a)
Kurczę, jakie wypoczywanie jest drogie...nawet na własnym tarasie! Bo przecież trzeba go zrobić
Odczułam to także przy remoncie swojego. Dobrze, że zadaszenie już było, ale też eM robił je kiedyś sam, bo wtedy wiadomo- taniej. Mamy blachą kryte i izolacja styropianem + panele na podbitkę. Teraz też wszystko robił sam, tylko okna zamawialiśmy gotowe. Znalazłam przez internet solidnego fachowca w przystępnej cenie ( okolice Radomska). Mam telefon jeżeli byłabyś zainteresowana. Jeździlismy po odbiór okien, opłacało nam się bardziej niż zamówilibysmy na miejscu. Poznaliśmy więc pana osobiście. Można powiedzieć stolarz z powołaniem Bardzo dokładny, widziałam inne jego prace, drzwi bramy do domków letniskowych...Dopiero rozkręcał własną stolarnię, może teraz bierze większe zlecenia?
Namiar się zawsze przyda, podeślij proszę. Co prawda zamknięcie tarasu to melodia przyszłości, najpierw to ja muszę go powiększyć
Teraz wszystko jest drogie. A wypoczywanie już najbardziej. Ja jestem ciągle na etapie dużo niższych cen a żeby to uzyskać trzeba zrobić samemu i mocno się nakombinować.
Samodzielnie organizując różne wyjazdy i inne rzeczy jestem w stanie dużo oszczędzić. Tylko trzeba zakasać rękawy a nie wszystko potrafimy.
inka74 20:55, 29 lut 2024

Sporo dziś udało mi się zrobić. Noc mnie zastała na ogrodzie. Dobrze, że pogoda była w miarę znośna a wczoraj popadało. Wszystko łatwo wychodziło z ziemi. Ten pomysł z grabami niby od czapy ale może być dobrym rozwiązaniem. Postanowiłam więc zaryzykować, szczególnie, że materiał mam. Nic nie musiałam na tym etapie kupować. Raczej wiele nie zmarnuję a powstał fajny pomysł na dereniowo - hortensjową ściankę. Graby wysadziłam spod tuj, podzieliłam na 2 ścianki - w jednej jest 3 sztuki a w mniejszej 2. Większa, prowadzona po łuku częściowo zasłania samochód. Mniejsza bramę sąsiada. Być może je trochę obetnę z wysokości. Poczekam jak ruszą z listkami bo przy gołych badylkach jest trudno ocenić. Zostawiłam w szpalerze 2 wolne miejscówki. Jedna na mniejszą hortkę lub coś innego kwitnącego. Druga na chciejstwo. Krzewuszki z drugiej rabaty jednak nie będę wsadzała. Przymierzyłam i mi nie pasuje. Ona się mocno zestarzała. Boję się radykalnie ją odmłodzić. Pójdzie na zapłocie. Jak się przyjmie - OK. Jak padnie - mam jeszcze jedną sztukę rosnącą.
Od strony podjazdu na rabacie zostało sporo miejsca. Jak ruszą szkółki to się zastanowię co tam wsadzić konkretnie. Może podzielę coś co mam. Może coś mnie urzeknie. Nie zamierzam się spieszyć z decyzjami.

Oprócz przesadzenia grabów nowe miejscówki dostały 2 hortensje Anabelle bo oczar miał za ciasno a one pod płotem średnio sobie radziły. Miałam ciąć oczar ale po co jak nie muszę Przesadziłam kwitnącego ciemiernika. Ciekawe jak to zniesie. Ilość ziemi była znaczna, korzonki bez uszczerbku. Miejsce musiała znaleźć też jedna róża, powojnik, podzieliłam dużą hakonkę. Wróciłam po ciemku bo sprzątałam urobek i tonę firletki. Musiałam trochę jej usunąć z rabaty. Jak ktoś potrzebuje - zapraszam. Sieje się to wszędzie.
Magleska 21:21, 29 lut 2024

Iwonka fajne plany z tym powiększeniem tarasu
i ogrodowo dopracowujesz wszystko na tip top -poczytałam wszystko i mocno kibicuję
Buziaki
inka74 21:37, 29 lut 2024

Oooo, Madzia, jesteś... jak dobrze. Dziękuję! ja też trzymam kciuki za realizację pomysłu )
Dla ciebie moje pierwsze kwitnące ciemierniki.
inka74 21:58, 29 lut 2024

Kto nie wierzył -uszy moich tulipanów i czosnków.

krokusy

i oczary
inka74 21:59, 29 lut 2024

Dobranoc
Alija 22:05, 29 lut 2024

Iwonko, piękne ciemierniki (moje cały czas w pąkach), żółte krokusy są takie energetyczne, a oczary cudne.
Wspaniałe plany tarasowe, duży taras się przydaje , grabowa przesłona to dobry pomysł.
inka74 07:34, 01 mar 2024

Ala, moje ciemierniki tylko dwa są w rozkwicie. Reszta w pąkach przy ziemi. Ciekawostką jest że w ubiegłym roku one wszystkie były już kwitnące. Ale wystarczy tydzień takiej pogody po 10-15 stopni i oszaleją. Zapomniałam im trochę mączki bazaltowej sypnąć...
Plany planami a życie sobie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ważne, że skrystalizowało się gdzie to zrobić i w miarę jakie są opcje. Teraz powoli do przodu temat trzeba pociągnąć.
inka74 07:48, 01 mar 2024

Z serii zmiany na rabatach. Wykopane i przesadzone hortensje, ciemierniki.

Było - za ciasno i za symetrycznie.

Jest. Oczar zyskał trochę przestrzeni na boki, można było go puścić luzem a nie formować. Lepiej go widać. Widzę wszystkie ciemierniki z okna kuchennego. Nie ma "ściany" jednorodnej z hortek (jednak szpalerów po prostu nie lubię w tak małej przestrzeni). Roślinki może zyskają dla nich lepsze warunki świetlne.

inka74 08:07, 01 mar 2024

Było - szpaler grabowy wciśnięty pod tuje.

Jest oraz docelowo będzie. Hortka Anabelle za cisem. W zaznaczonych miejscach będę derenie świdwa. Trzy odmiany mi chodzą po głowie. Midwinter Fire, Magic Flame lub Anny's Winter Orange. Muszę je zobaczyć na żywo, w sensie kolor przebarwienia zimowego oraz pokrój. One w lato są zielone ale na jesieni ładnie się przebarwiają. Może dadzą trochę koloru bo jest tu teraz po prostu mdło i smutno. A nie mogę dać żadnej pstrokacizny bo w sezonie na byłej owalnej za dużo się dzieje. W sumie od kwietnia ona kwitnie. Cały ten pas ma 4 metry długości oraz metr głębokości. Ze względu na bliskość tuj nic tu nie chce rosnąć (korzenie i cień). Zobaczymy czy ten układ roślinny sobie poradzi.