Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród do małej(?) poprawki...

Ogród do małej(?) poprawki...

Kodi 16:55, 03 kwi 2016

Witam

Nadeszła wiosna i z pod śniegu wyszły kłujące w oczy pola ziemi które wymagają zagospodarowania. W "prawie" skończonym ogrodzie boli to podwójnie. Więc zakasuje rękawy i biorę się do roboty Proszę forumowiczów (oraz Panią Danutę, jeśli znajdzie chwilę) o rady czy aby na pewno wszystko robię jak należy.

Będę starał się pokazać krok po kroku jak wygląda teren przed, w trakcie oraz po zmianach. Prócz dosadzania do naprawy są jeszcze niektóre nasadzenia którym chyba nie przypadły do gustu warunki glebowe. Ale po kolei, najpierw obsadzenie terenu poniżej.

Ogród znajduje się na terenie podgórskim, właściwie to już górskiej dolince. Wysokość to 500 m n.p.m Zimy bywają srogie a na przednówku i jesienią wieją silne (ciepłe) halne.

Poniżej plan terenu:

Ze względu na stanowisko, raczej zacienione, zamierzam posadzić tam rośliny cieniolubne: hosty i żurawki. Dla urozmaicenia również jakieś wcześnie kwitnące tulipany, przebiśniegi i może coś jeszcze? Tylko czy będą rosły i kwitły na zacienionym stanowisku? Na siatkę, za którą będzie zwarty żywopłot z thuji szamargd, chciałbym puścić kilka odmian powojników ale znów pytanie które będą ładnie rosły w zacienieniu.

Potrzebuje porady w doborze odmian a co najważniejsze w skomponowaniu ich na rabacie - tutaj całkowicie odpadam, nie mam za grosz wyczucia w rozmieszczaniu roślin. Może poza tym że niższe bliżej a wyższe dalej ale to tyle.

Jeśli widzieliście gotową kompozycje z ww. roślin którą można zaadoptować do mojej kwatery to będę wdzięczny za wskazanie gdzie mam jej szukać.

Pozdrawiam
evik0 22:12, 03 kwi 2016

Hej. Ale masz ładnie dookoła. Oj ciekawy teren nie pomogę z nasadzeniami niestety. A tuje będziesz sadził za płotem?
Kodi 02:24, 04 kwi 2016

Dzięki.

Thuje będą za płotem. Zostawiłem tam trochę miejsca tak aby zmieściły się na moim terenie. Zrobiłem tak aby koty nie miały ułatwionej drogi ucieczki. Planuje zabezpieczyć teren tak aby się nie mogły wydostać Na mniejszej powierzchni, zamkniętej z czterech stron, już to zrobiłem i działa. Jedyną opcje jaką teraz mają to drzewa, ale i na to znajdzie się sposób.

Wrzucę później zdjęcia jak to wygląda.
Makao_J 14:38, 04 kwi 2016

Witam serdecznie i dołączam
Obrazkową ściągę do podpisu

Ogród już dużo zyskuje dzięki takim widokom. Sprawdzą się szpalery miskantów, hortensji, berberysów kolumnowych. Jesienią dosadzić krokusów, przebiśniegów i tulipanów. Może jeszcze 2 drzewka na pniu na tle białej ściany domu. Coś nie dużego.

I myślę że będzie już ok.
Kodi 20:51, 04 kwi 2016

Hej

Widoki są, to fakt, ogród ma być tylko dopełnieniem. Nie ma się specjalnie przed kim zasłaniać. Poza tym domem z czerwonym dachem który widać w tle, tam mam plan zasadzenia sporych świerków serbskich w szpalerze.

Trawy - nie wiem czy udadzą się w cieniu. Muszę o tym poczytać. Rzeczywiście fajnie wyglądają, szczególnie odmiany które tworzą pokrój kulki.

Hortensje - ciężka sprawa. Przemarzają. Plan mam taki aby je zasadzić w doniczce (dużej) i na zimę chować do garażu. Tylko będą na innej kwaterze i na tej rabacie już raczej nie.

Berberysy - też mam plan na nie w innej części ogrodu. One chyba też światło-lubne? Formy kolumnowe, od czasu gdy zobaczyłem ogród Pani Danuty stałem się kulko-maniakiem

Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies