Sonia, dobrze że podcięłaś iglaka. Ja bym zrobiła tak: hortensje z tyłu to pomysł bardzo ok.

. Żurawki bordo dałabym po całości łuku ścieżki zamiast tych rojników (one przecież kochają słońce! a Ty piszesz, że tam głównie cień). Dokupiłam brunnery i po łuku za żurawkami bym je dała, albo po łuku po drugiej stronie ścieżki, tam coś takie malusie rośnie (sorki nie pamiętam co to jest). Więcej tawułek takich samych. Nie czujesz efektu bo masz tam za dużo pojedynczych roślin. No tych rojników jest sporo, ale one nawet dorosłe są małe i nigdy nie dadzą efektu bujności rabaty. A ta rabata wg mnie błaga o bujne wypełnienie przestrzeni wokół iglaka. Jeszcze tak właśnie pomyślałam, że wzdłuż łuku ścieżki po prawej stronie super wyglądałaby zielona hakonechloa (albo odmiana Aureola dla rozświetlenia) gdyby tak lekko "wylewała" się na ścieżkę. Możliwości jest dużo, generalnie stawiałabym tam na brunnery, żurawki, hakone, tawułki, hosty.
Uuff, rozpisałam się, mam nadzieję, że niczym nie uraziłam. W razie co chciałam pomóc

.