Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Prośba o pomoc- ogród na wsi

Prośba o pomoc- ogród na wsi

pierogowo 20:27, 21 maj 2016

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Zwracam się z prośbą o pomoc w usytuowaniu rabat i nasadzeń, chodzi mi o ogólną koncepcję ich kształtu. Ale do rzeczy: Północna część (zaznaczona na zielono) to ogródek użytkowy, mam tutaj drzewka i krzewy owocowe, pomiędzy nimi rośnie trawa. Środkowa i południowa część to właściwie goły plac, który chcę zagospodarować. Problem w tym, że na działce są dwa budynki (pomiędzy budynkami plac musi pozostać pusty) i z obu budynków chciałabym zrobić ścieżkę/ ścieżki do części północnej. Nie wiem czy powinnam wizualnie odgrodzić część ogrodu użytkową (czyli tam gdzie aktualnie są drzewa i krzewy), od tej która ma pełnić funkcje rekreacyjne? Kolejną sprawą jest rozmieszczenie rabat: myślałam o dwóch i wygospodarowaniu w przyszłości miejsca na altanę. A może miejsce na altanę pozostawić w środku którejś rabaty? Niestety brak mi wyobraźni w tej kwestii.

Czy może ktoś z większą wyobraźnią ode mnie pomógłby mi wyznaczyć miejsca dla rabat i nakreślić ich kształt?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam serdecznie!
Kamila
pierogowo 21:05, 03 mar 2017

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Zwracam się z prośbą o pomoc w usytuowaniu rabat i nasadzeń, chodzi mi o ogólną koncepcję ich kształtu. Ale do rzeczy: Północna część (zaznaczona na zielono) to ogródek użytkowy, mam tutaj drzewka i krzewy owocowe, pomiędzy nimi rośnie trawa. Środkowa i południowa część to właściwie goły plac, który chcę zagospodarować. Problem w tym, że na działce są dwa budynki (pomiędzy budynkami plac musi pozostać pusty) i z obu budynków chciałabym zrobić ścieżkę/ ścieżki do części północnej. Nie wiem czy powinnam wizualnie odgrodzić część ogrodu użytkową (czyli tam gdzie aktualnie są drzewa i krzewy), od tej która ma pełnić funkcje rekreacyjne? Kolejną sprawą jest rozmieszczenie rabat: myślałam o dwóch i wygospodarowaniu w przyszłości miejsca na altanę. A może miejsce na altanę pozostawić w środku którejś rabaty? Niestety brak mi wyobraźni w tej kwestii.

Czy może ktoś z większą wyobraźnią ode mnie pomógłby mi wyznaczyć miejsca dla rabat i nakreślić ich kształt?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam serdecznie!
Kamila

makadamia 21:36, 03 mar 2017

Kamilo, bardzo chętnie bym Ci pomogła, bo robienie planu ogrodu to to, co lubię najbardziej.

Ale bez zdjęć, tak "na sucho" po prostu się nie da.
Pokaż jak najwięcej ujęć, tej części użytkowej też,
Poza tym napisz:
- gdzie macie wjazdy,
- gdzie potrzebujecie ścieżek lub dróżek,
- co chcesz, żeby się zmieściło w części rekreacyjnej (altana, ogniskowisko, plac zabaw, basen, wędzarnia?)
- czy chcecie dużo trawnika czy mało
- jakie są wymiary Twojej działki
- wolisz linie proste czy faliste? jaki styl Ci pasuje?

I dopiero możemy zacząć rozmowę
pierogowo 07:54, 12 kwi 2017

Od czasu założeniawątku juz sporo zagospodarowałam ale nadal każda podpowiedź się przyda. Dlugie godziny spędzone na forum bardzo mi pomogły. W zasadzie największy problem miałam z estetycznym oddzieleniem jagodnika od czesci rekreacyjnej. Postaram sie wszystko jeszcze raz dokładnie opisać i dodać zdjęcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies