Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Help me. Brak pomysłu na rabatkę.

Help me. Brak pomysłu na rabatkę.

Selly 11:24, 25 maj 2016

Mania0 napisał(a)
Selly tyle to ja wiem Ale czasami nie wiadomo jakie rośliny postawić.

Rośliny musisz wybrać sama ! Tego nikt za Ciebie nie zrobi, bo to przecież ma być TWÓJ ogród - zatem powinien mieć rośliny , jakie TOBIE SIĘ podobają, a tego nie wie nikt poza TOBĄ Szukaj inspiracji , żeby ustalić co Ci się najbardziej podoba . Nie ma innej drogi. Lub tez można zakupić profesjonalnie zrobiony projekt ogrodu, ale to już inna sprawa.

Powodzenia !
Mania0 13:20, 25 maj 2016

Selly napisał(a)

Rozplenice z jeżówkami to za mało, bo wyglądają ładnie tylko w II połowie roku- wiosną będzie tam zbyt łyso. Trzeba dodać coś co kwitnie wcześniej- choćby tulipany. Poza tym trawy + byliny na froncie ? Moim zdaniem - niezbyt nadają się na reprezentacyjne miejsce- chyba że lubisz ogrody naturalistyczne... Trawy wprowadzają sporo chaosu na rabacie.
Ja osobiście dałabym tu raczej po prostu kulki bukszpanowe po całości + ewentualnie jakieś trawy i wiosną cebulowe . Będzie prosto, elegancko i minimalistycznie.

Przypuszczam, że będzie pustawo więc myślałam o cebulowych tak jak piszesz. Innego pomysłu na to miejsce nie mam. Sam cis pod płotem będzie chyba smutny.
Dom jest na górce więc nikt nie będzie widział tego przodu jak urośnie cis więc tylko to miejsce przy bramie jest takie reprezentacyjne. Drugie wieksze okno jest od kuchni więc musi coś być takiego, żeby zawiesić na tym oko.
Lubie też ruch w ogrodzie, liście trawki itp.
Mania0 14:06, 25 maj 2016

Selly napisał(a)

Pomysły wynikają zazwyczaj z podpatrywania w internecie . Szukaj inspiracji. Wykonanie - praca własna . My wszyscy na O to ogrodnicy amatorzy, którzy uczą się albo na własnych błędach albo na cudzych Jedno i drugie zajmuje sporo czasu.
Działaj !

To też wiem Szukam ciągle, szukam
Rośliny, które lubie: brzozy, buki, graby, magnolie, cisy, bukszpany, trawy, turzyce, lawendy, róze chopin i pewnie inne wielkokwiatowe, jeżówki, czosnki, żurawki, hortensje chyba. Większość z tych roślin mam ale musze je dobrze ulokować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies