Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jarzyny kombinacje ogrodowe

Jarzyny kombinacje ogrodowe

Jarzyna 15:28, 20 lip 2016

Witajcie Forumowicze!
Ogrodowisko znam już chyba od 2 lat, jednak do tej pory tylko czytałam wasze wątki. Dziś odważyłam się założyć swój własny. Mój ogród od czterech lat przechodzi "kosmetyczne" zmiany, ze względu na brak większych funduszy. Razem z mężem coś tam działamy, raz z lepszym, raz z gorszym skutkiem.
Potrzebuję Waszej pomocy przy aranżacji narożnej rabaty, na której rośnie duża brzoza, świerk - chyba serbski i spora już sosna - te drzewa rosły już na kupionej przez nas działce. Dodatkowo, wzdłuż ogrodzenia rosną 4 żylistki i laurowiśnia.

Podobają mi się geometryczne nasadzenia, ale efekt naturalny też mi odpowiada i już sama nie wiem co tak naprawdę bardziej do mnie przemawia...ech

to moja rabata, a zaraz wkleję lub napiszę co tam widzę. Pomożecie?

Jarzyna 15:35, 20 lip 2016

ok, pierwsza myśl to rododendrony pod brzozą, ale nie wiem czy dadzą tam radę - po pierwsze bo mało wody, po drugie - cień.
Kolejna sprawa to obsadzenie tych zębów, nie wiem czy geometrycznie grupami - i wtedy np rozchodnik (mam ładną różową odmianę) i rozplenica, czy może takimi pasami zachowując piętra w nasadzeniach?
Podoba mi się większość flagowych ogrodowiskowych roślin i kocham trawy
Ten blaszak, kiedyś zostanie zastąpiony drewnianym domkiem, póki co musi być.

Jarzyna 19:55, 20 lip 2016

Po analizie wątku o zestawieniach roślin zdecyduję się chyba na rozchodnika z rozplenicą, lawendą i jakąś drobną różową różą.
anbu 11:23, 22 lip 2016

Podoba mi się bo jest ładnie i czyściutko Witaj
Jarzyna 12:45, 22 lip 2016

Cześć Aniu Dziękuję, że jako pierwsza coś napisałaś
Jarzyna 15:08, 19 sie 2016

i jak zaplanowałam, tak nie zrobiłam... Co myślicie o tej koncepcji? Są tam lawendy, kuleczki Danica, rozplenica hameln, jeżówka i żółta żurawka, którą jeszcze dosadzę, jak mi ją dowiozą do lokalnej szkółki. Czy nie za dużo tych gatunków?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies