Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie » Edycja postu

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 10:46, 22 sie 2017

Ewa777 napisał(a)
Mam jeszcze tylko pytanie - czy Diamantino nie ma miej słońca od innych Twoich hortensji?

Ewo, tak. W tym roku na wiosnę była przesadzona i jest bardziej zasłonięta. Przytnę ją tak jak piszesz i sprawdzę czy to pomoże. Jeśli nie, to może faktycznie wina miejsca. Bardzo dziękuję.
Nett 10:47, 22 sie 2017

malgol napisał(a)
Anetko,ale wszystko się rozrosło odkąd widziałam na własne oczy
Jeżówki w stipie( tej monstrualnych rozmiarów?) zachwycające, hortki piękne...a te drzewa jakie duże korony już maja...mniam cudo

Gosiu byłaś u mnie w trakcie zmian, więc bałagan był straszny. Koniecznie odwiedź mnie teraz, bo ogród jest nie do poznania
Zapraszam.
Nett 10:58, 22 sie 2017

Przy okazji zapytam jeszcze o Red Barona. Po przesadzeniu kilka kęp jakby zdziczało. Powyrastały długie zielone liście, nie przebarwiają się na czerwono, są jakby dłuższe i mniej sztywne. Zdarzyło się Wam coś takiego? Zastanawiam sie czy to wyciąć, czy zostawić.

Pozostałe jak widać stoją sztywno i są czerwone, a przesadzane były z jednego miejsca.

Zdjęcie nie jest najlepsze, ale na pierwszym planie widać o co chodzi.

Kawa 11:00, 22 sie 2017

hmmm
może się jeszcze przebarwi
nie spotkałam się z czyms takim cociaż liście czerwieniły się w różnym tempie
Toszka 12:25, 22 sie 2017

To nie wygląda na red barona. Może perz ci wrósł?
iwonkap 12:31, 22 sie 2017

Nett napisał(a)
Przy okazji zapytam jeszcze o Red Barona. Po przesadzeniu kilka kęp jakby zdziczało. Powyrastały długie zielone liście, nie przebarwiają się na czerwono, są jakby dłuższe i mniej sztywne. Zdarzyło się Wam coś takiego? Zastanawiam sie czy to wyciąć, czy zostawić.

Pozostałe jak widać stoją sztywno i są czerwone, a przesadzane były z jednego miejsca.

Zdjęcie nie jest najlepsze, ale na pierwszym planie widać o co chodzi.

u mnie zrobiło sie tak samo Red baron sadzony w zeszłym roku / troche podzielony/ i w tym roku tez mam takie zielone strzeliste liscie ktore sie nie przebarwiają napewno to nie jest chwast borosło razem i tak jakby nowe listki czesciowo były zielone, i jakos duzo ich niestety
Nett 12:35, 22 sie 2017

iwonkap napisał(a)

u mnie zrobiło sie tak samo Red baron sadzony w zeszłym roku / troche podzielony/ i w tym roku tez mam takie zielone strzeliste liscie ktore sie nie przebarwiają napewno to nie jest chwast borosło razem i tak jakby nowe listki czesciowo były zielone, i jakos duzo ich niestety

Dokładnie tak!
Nett 12:36, 22 sie 2017

Toszka napisał(a)
To nie wygląda na red barona. Może perz ci wrósł?

Toszko, jak próbowałam to wyrwać, to korzenie wyglądają tak samo jak Red Barona, są płytko i są połączone, więc raczej nie perz...
natka098 12:49, 22 sie 2017

Jest też odmiana zielona imperaty, może to ona w sadzonkach była?
Nett 12:56, 22 sie 2017

natka098 napisał(a)
Jest też odmiana zielona imperaty, może to ona w sadzonkach była?

Hmm, chyba tez nie. Wcześniej dwa lata rosła w innym miejscu i nic zielonego nie wychodziło. Była bardzo czerwona, sztywna. Dopiero po przesadzeniu tak się stało. Stanowisko też ma podobne.

Tak wyglądała jesienią ubiegłego roku