Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam przygodę z ogrodem

Zaczynam przygodę z ogrodem

Nett 09:03, 08 wrz 2016

Witaj Anetko
Widzę, że już coś w swoim ogrodzie działasz. Pokaż więcej zdjęć do podziwiania.
Dominika11 09:14, 08 wrz 2016

AnetaW napisał(a)
Dominika11 moja pierwsza myśl to był żywotnik, ale na miejscu "czerwonym" musiałabym utrzymywać go na wysokości 1,5 m natomiast bliżej domu chciałabym mieć wyższą osłonę. Dlatego tutaj mam problem w doborze roślin na żywopłot (osłonę) o różnej wysokości na jednej linii.
Działka jest duża, jak na razie wśród pól uprawnych i myślałam o żywopłocie mało wymagającym i raczej nieformowanym.
najpierw zastanów się czy chcesz mieć osłonę z roslin wszędzie takich samych i tylko byłaby różnica w wysokości czy moze różne rośliny - pas takich i innych - wszystkie z tych co ci proponujemy mozna ciąć na różne wysokości, ale niestety bez cięcia i pielęgnacji sie nie obędzie - o zywopłot trzeba dbać, żeby był ładny i gęsty

nie wiem jakie wysokie chcesz wsadzać rosliny - ja mam wsadzone tuje szmaragdowe (praktycznie na wszędzie, choć przedogródek mam kilka sztuk tujek Reingold i Holmstrump - mozna też "bawić się" kolorystycznie) od malutkich dosłownie kilka centymetrów miały wysokości (w sumie nadal są jeszcze małe) ale tuje z tego co wiem powinno się przycinać jak osiągną conajmniej wysokość 1,5 metra - więc czekam jak urosną - minie jeszcze kilka latek
Mary 09:24, 08 wrz 2016

Aneta,

Tutaj znajdziesz informację o różnych żywopłotach.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3377-zywoploty-mieszane
AnetaW 10:21, 08 wrz 2016

MariBere wątki o żywopłotach na ogrodowisku już przerobiłam na innych stronach również i mam mętlik w głowie, że już sama nie wiem czego chcę
Dominika11 - pytanie czy żywopłot z jednego gatunku tylko o różnej wysokości będzie dobrze wyglądał?
Moja wizja żeby na miejscu "niebieskim" posadzić szmaragdy lub świerki serbskie (tylko też nie wiem czy do samego końca ogrodzenia (w stronę drogi)czy tylko odcinek długości ścieżki
natomiast na miejscu "czerwonym" coś liściastego, jakieś krzewy kwitnące.
Tylko kolejne nasuwa mi się pytanie czy to dobrze będzie wyglądać...
Dominika11 10:47, 08 wrz 2016

musisz zaplanować czy będziesz chciała robić nasadzenia przed żywopłotem, poczytać jak szeroko rosną poszczególne gatunki i powoli bedzesz dochodzić do celu

przede wszystkim pamietaj, że to twój ogród i Tobie ma się podobać, to ty będziesz patrzeć na to codziennie

to się nagadałam
Toszka 10:53, 08 wrz 2016

Przy wyborze żywopłotu liściastego uwzględnij zimowe przenikliwe wiatry.

Możesz dać cisa (linia czerwona), a przed nim posadzisz sobie liściastą rabatę.

Cały czas piszesz o żywopłocie, ale nic o ewentualnych planach rabatowych.

Jeśli ma być tylko żywopłot i trawnik to dowolność przy wyborze jest.
Jeśli chcesz robić rabaty, to roślinom nie służy zimowo/wiosenny przeciąg.

Może gapa jestem, ale nie podałaś kierunków świata. Nie wiem jakie warunki nasłonecznienia panują.

Linia niebieska - ile metrów od domu? Nic nie wiadomo. Nasłonecznienie - nie wiadomo... bo jeśli ma padać światło tylko od strony drogi, a dom ma dawać cień, to świerki będą marne...przynajmniej w dolnej partii.

Przejrzyj aranżacje Gardenarium, zobacz fotorelacje z zakładania ogrodów - masz żywopłoty mieszane, w sekwencjach 5-6, czasami wstawione 3.

anbu 10:53, 08 wrz 2016

Witam się
makadamia 11:08, 08 wrz 2016

Myślę że taki żywopłot mieszany to u Ciebie bardzo dobry pomysł.
W miejscu łączenia można posadzić drzewo albo duży krzak, który to łączenie zasłoni. Jeśli do tego zrobisz rabatę po całej długości działki, to rośliny dodatkowo ukryją żywopłoty.

Działkę masz śliczną i widoki piękne - nie wiem jakie masz upodobania, ale w takich warunkach dobrze będzie wyglądał ogród raczej nieformalny i naturalny
Gdybyś taki chciała, to polecam tego bloga do inspiracji:
http://megimoher.blogspot.com/2012/03/ogrod-na-piaszczystej-glebie.html

A co na ten niższy żywopłot? Zaryzykuję i poddam pod rozważanie ognika (wygugluj sobie "ognik żywopłot").
Od razu mówię, że o takich żywopłotach to tylko słyszałam i nie znam nikogo, kto by taki miał, więc trudno to uznać za poważną propozycję.
Na pewno do cięcia nie jest to łatwa roślina, bo kłuje straszliwie.
Za to przed niepożądanymi gośćmi chroni na pewno lepiej niż płot i u Ciebie ślicznie by wyglądała i dla ptaków dobra - ma swoje zalety.

Powodzenia!

edit: Toszka o zimnych wiatrach przypomniała, a ognik, jak wyczytałam, na nasłonecznionych miejscach jest bardziej podatny na wymarzanie. To może niezbyt dobra propozycja. Myślimy dalej
AnetaW 13:13, 08 wrz 2016

Dominika11 dzięki każda rada dobra
Toszka - napisałam w poście, że jest to wystawa południowo-zachodnia, cień dopiero gdy słońce schowa się za dęby, które rosną przy drodze.
Na odcinku bliżej domu na pewno będzie rabata, ale to zostawiam na przyszły rok. Faktycznie nie wzięłam pod uwagę zimowych wiatrów

Anbu witam Cię zajrzę na Twój wątek w wolnej chwili ale napisz czy mieszkasz gdzieś w moich okolicach?

Makadamia dzięki za projekt, powinnam od niego zacząć przynajmniej widać mniej więcej ogólny zarys przyszłego ogrodzenia.
Faktycznie tak jak napisałaś chciałabym ogród bardziej naturalny - dzięki za link poczytam
Ściana z ognik byłaby ciekawa ale niestety odpada, w tym miejscu mógłby wymarzać.

Niestety z powodu braku czasu nie do końca mam wszystko przemyślane i poukładane a chcielibyśmy z mężem ten jeden bok obsadzić w tym roku
dlatego też dziękuję wszystkim za cenne rady a przepraszam za chaotyczne odpowiedzi ale siedzę w pracy i staram się co nieco odpisać bo w domu mogę nie znaleźć czasu (dwójka dzieciaków czeka).
Mary 20:22, 08 wrz 2016

Trochę się boję, ale może jednak to napiszę...

Może jednorodny żywopłot z cisa ścięty po łuku tak jak ... tu na czwartym zdjęciu:

http://www.rambulation.com/2013/01/piet-oudolf-gardener-extraordinaire.html