Justyna
16:15, 17 paź 2016

Świecznica, znana również pod nazwą pluskwica. Jest bardzo atrakcyjną bylina, której kwitnienie zdobi nasze ogrody pod koniec lata. Jej ważnym walorem jest zapach! Upojny, egzotyczny, intensywny. Jak dla mnie, jest najpiękniej pachnącą rośliną kwitnącą w tym okresie. Jest silnie miododajna, więc przyciąga także liczne owadzie towarzystwo.
Uprawiam świecznicę prostą w odmianie Brunette. Jej charakterystyczną cechą są ciemnobrodowe, wręcz czarne, powycinane liście. Do tego kontrastujące białe kwiatostany, kształtem przypominające - jak sama nazwa wskazuje - świeczkę. Kwitnienie rozpoczyna się pod koniec sierpnia i u rozrośnietego egzemplarza trwa ok 4 tyg. Dorasta do ok. 1,4 m.
U mnie rośnie na stanowisku półcienistym i widać, że jest z niego zadowolona
Ma spore potrzeby wodne.
Motyle ją kochają
Uprawiam świecznicę prostą w odmianie Brunette. Jej charakterystyczną cechą są ciemnobrodowe, wręcz czarne, powycinane liście. Do tego kontrastujące białe kwiatostany, kształtem przypominające - jak sama nazwa wskazuje - świeczkę. Kwitnienie rozpoczyna się pod koniec sierpnia i u rozrośnietego egzemplarza trwa ok 4 tyg. Dorasta do ok. 1,4 m.
U mnie rośnie na stanowisku półcienistym i widać, że jest z niego zadowolona

Motyle ją kochają