Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » sernik krakowski

Pokaż wątki Pokaż posty

sernik krakowski

Kondzio 12:16, 11 gru 2016


Dołączył: 02 lip 2012
Posty: 18070
Spód i kratka (ciasto)

230 g masła
400 g mąki
łyżeczka soli
4 żółtka
6 łyżek cukru

Zimne masło pokroiłem w kostkę i wrzuciłem do malaksera z innymi składnikami. Kruche ciasto wyrobiłem malakserem i schłodziłem w lodówce przez pół godziny.

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
250 dkg cukru
100 g masła roztopionego
3 całe jajka i 4 białka (które zostały po robieniu kruchego ciasta)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek namoczonych w cytrynówce

Sera nie mieliłem. Jajka i białka zmieszałem w malakserze, jak się napowietrzyły dodałem twaróg i miksowałem przez ok.10 minut. Dodałem roztopione masło, sok i skórkę z jednej cytryny. Dodałem rodzynki (wiem, że nie lubisz więc pomiń je).

2/3 ciasta kruchego wyłożyłem spód formy wyłożonej pergaminem i nakłułem widelcem. Podpiekłem 15 min w temp.170 stop przez 15 min. Po wyciągnięciu wyłożyłem boki formy pergaminem i wylałem masę serową. Na wierzchu ułożyłem kratkę z ciasta kruchego. Piekłem przez 1 godz. w temp.170 stopni.

Na koniec zrobiłem lukier z soku z jednej cytryny i 3 łyżek cukru pudru. wysmarowałem lukrem ciasto.




____________________
kondziowy ogród cz I, Kondziowy ogród cz II
miko200 20:19, 15 sty 2017

Dołączył: 15 sty 2017
Posty: 4
Uwielbiam sernik, szczególnie ten wiedeński
____________________
stasunia 21:48, 05 maj 2017


Dołączył: 04 lut 2015
Posty: 61
Dziękuję pięknie za smakowity serniczek
Aurelllia 19:58, 17 wrz 2017


Dołączył: 07 lut 2017
Posty: 6092
Ja ostatnio bym tylko sernik ze słodkości jadła także fajnie, że w końcu dotarłam do przepisu - wypróbuję
____________________
Aurelia Ogrodowe kreacje, Wizytówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies