Kondzio
12:16, 11 gru 2016

Dołączył: 02 lip 2012
Posty: 18070
Spód i kratka (ciasto)
230 g masła
400 g mąki
łyżeczka soli
4 żółtka
6 łyżek cukru
Zimne masło pokroiłem w kostkę i wrzuciłem do malaksera z innymi składnikami. Kruche ciasto wyrobiłem malakserem i schłodziłem w lodówce przez pół godziny.
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
250 dkg cukru
100 g masła roztopionego
3 całe jajka i 4 białka (które zostały po robieniu kruchego ciasta)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek namoczonych w cytrynówce
Sera nie mieliłem. Jajka i białka zmieszałem w malakserze, jak się napowietrzyły dodałem twaróg i miksowałem przez ok.10 minut. Dodałem roztopione masło, sok i skórkę z jednej cytryny. Dodałem rodzynki (wiem, że nie lubisz więc pomiń je).
2/3 ciasta kruchego wyłożyłem spód formy wyłożonej pergaminem i nakłułem widelcem. Podpiekłem 15 min w temp.170 stop przez 15 min. Po wyciągnięciu wyłożyłem boki formy pergaminem i wylałem masę serową. Na wierzchu ułożyłem kratkę z ciasta kruchego. Piekłem przez 1 godz. w temp.170 stopni.
Na koniec zrobiłem lukier z soku z jednej cytryny i 3 łyżek cukru pudru. wysmarowałem lukrem ciasto.

230 g masła
400 g mąki
łyżeczka soli
4 żółtka
6 łyżek cukru
Zimne masło pokroiłem w kostkę i wrzuciłem do malaksera z innymi składnikami. Kruche ciasto wyrobiłem malakserem i schłodziłem w lodówce przez pół godziny.
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
250 dkg cukru
100 g masła roztopionego
3 całe jajka i 4 białka (które zostały po robieniu kruchego ciasta)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek namoczonych w cytrynówce
Sera nie mieliłem. Jajka i białka zmieszałem w malakserze, jak się napowietrzyły dodałem twaróg i miksowałem przez ok.10 minut. Dodałem roztopione masło, sok i skórkę z jednej cytryny. Dodałem rodzynki (wiem, że nie lubisz więc pomiń je).
2/3 ciasta kruchego wyłożyłem spód formy wyłożonej pergaminem i nakłułem widelcem. Podpiekłem 15 min w temp.170 stop przez 15 min. Po wyciągnięciu wyłożyłem boki formy pergaminem i wylałem masę serową. Na wierzchu ułożyłem kratkę z ciasta kruchego. Piekłem przez 1 godz. w temp.170 stopni.
Na koniec zrobiłem lukier z soku z jednej cytryny i 3 łyżek cukru pudru. wysmarowałem lukrem ciasto.



