Strona główna Archiwum Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt

Pokaż wątki Pokaż posty

Konfitura pomarańczowa

katel
 limaki moje

Dołączył: 27 kwi 2014
Skąd: pod Lublinem
Posty: 4127
Dodany 19:01, 02 sty 2017
Konfitura pomarańczowa

Pomarańcze 7 - 9szt (zależnie od wielkości) łącznie ok. 1,7kg
Cytryny 1 - 2 szt. ok. 180g
Cukier 3 - 4 szklanki zależnie od potrzeb
Woda 2 - 4 szklanki - więcej wody to dłuższe gotowanie przez co konfitura jest ciemniejsza i bardziej aromatyczna, ale nie należy przesadzać bo staje się też bardziej gorzka.
świeży imbir ok 18g - czasami dodaję a czasami nie.
Im większy garnek tym lepiej bo szybciej odparuje.
Nie wolno robić dwóch porcji w jednym naczyniu!!! Chyba, że chcemy mieć super aromatyczną i gorzką konfiturę do piernika - kiedyś tak zrobiłam.

Pomarańcze i cytryny umyć szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, obrać (najlepiej obieraczką do warzyw) bardzo cieniutko ściąć skórkę, bez białej części - sama pomarańczowa (żółta w cytrynie), posiekać ją na drobne paseczki i zalać wrzątkiem, żeby postało tak z 5 min. Powtórzyć zalewanie 2 - 3 razy, żeby usunąć gorycz ze skórki.
W międzyczasie owoce dokładnie obrać z pozostałej, białej skórki (z cytryny wycinam tylko miąższ, wszystkie błony usuwam), pokroić, wrzucić do garnka wraz z wymoczonymi skórkami, cukrem i gorącą wodą. Można też dodać świeży imbir ok. 18g.
Pogotować na wolnym ogniu (10 min - 1 godz.) i zostawić na noc, następnego dnia gotować do zgęstnienia i przelać do wyparzonych słoików (ja podgrzewam słoiki w piekarniku). Jeśli brakuje czasu na gotowanie to można zostawić na kolejną noc.
Konfitura za każdym razem wychodzi inaczej, wszystko zależy od pomarańczy.

Dodaje jeszcze zdjęcia dla ułatwienia, na pierwszym zdjęciu dwa pomarańcze mają grubiej obrane paski dla porównania - żeby było widać jak ma być cieniutko.
Smacznego
Jak ktoś skorzysta z przepisu to wstawcie zdjęcia jak Wam wyszła .



katel
 limaki moje

Dołączył: 27 kwi 2014
Skąd: pod Lublinem
Posty: 4127
Dodany 19:05, 02 sty 2017


basic

Dołączył: 25 sty 2016
Skąd: Illinois,US
Posty: 8
Dodany 06:37, 06 sty 2017
Cześć Katel, bardzo spodobała mi się Twoja konfitura i chciałabym ją wypróbować. Tylko bardzo nie lubię słodkich rzeczy. Czy myślisz, że gdybym zmniejszyła zawartość cukru o połowę, to byłaby jeszcze zjadliwa i nie zepsuła mi się za szybko?
____________________
katel
 limaki moje

Dołączył: 27 kwi 2014
Skąd: pod Lublinem
Posty: 4127
Dodany 17:57, 07 sty 2017
Basic nie wiem jak będzie z jej trwałością po zmniejszeniu ilości cukru ale pomarańcze bywają kwaśne a skórki nadają goryczki więc poniżej 2 szklanek bym nie schodziła, ja daję 3 lub 3 i 1/2 szklanki cukru. Zrób sobie jedną porcję (lub połowę) ze standardową ilością cukru i sprawdź może Ci posmakuje, ja też ulepków nie lubię ale to konfitura i cukier musi być.
Jeśli dasz mniej cukru to nie lej też dużo wody bo gorycz jest wtedy intensywniejsza.
Ja daje 2 szklanki wody przy 3 i 1/2 szklanki cukru.
miko200

Dołączył: 15 sty 2017
Posty: 4
Dodany 20:18, 15 sty 2017
Ale pysznie wygląda,nie jadlam jeszcze takiej
____________________
katel
 limaki moje

Dołączył: 27 kwi 2014
Skąd: pod Lublinem
Posty: 4127
Dodany 23:09, 15 sty 2017
Miko200 polecam, właśnie sama też robię . Z pięciu sztuk - jakieś duże mi się trafiły
Basilikum
P1110454

Dołączył: 14 cze 2015
Skąd: Bawaria
Posty: 18799
Dodany 12:21, 10 lut 2018
to jeszcze moj przepis

450g marchewki, umyc obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Gotowac na wolnym ogniu przez 10-15 minut w 250ml soku pomaranczowego. W tym czasie obrac i wyfiletowac 550g pomarnczy, dodac do marchewki i gotowac jeszcze 5 minut. Dodac skorke z cytryny i sok z 2 cytryn. Dodac 500gr cukru zelujacego 1:1 i gotowac jeszcze 3 minuty. Wlac do sloikow i odwrocic do gory dnem.

____________________
IzaBela Pod Bialo-Niebieska Chmurka***cz.I*** Wizytowka "Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
katel
 limaki moje

Dołączył: 27 kwi 2014
Skąd: pod Lublinem
Posty: 4127
Dodany 12:50, 25 lut 2018
Ciekawy przepis i szybki ja w tym roku nie zrobiłam konfitury ze swojego przepisu ze względu na brak czasu - jak mi się uda to wypróbuję Twój .
Jeszcze podpowiem tym którym też brakuje czasu, że na szybko robiłam zwykły dżem z pomarańczy z Żelfiksem/Dżemiksem - zgodnie z opisam z opakowania i też jest dobry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies