Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bacowej » Edycja postu

Ogród bacowej

bacowa 23:09, 14 mar 2017

Urszulla napisał(a)
Ciekawy pomysł zagospodarowania szamba. Czy ono jest zwykle betonowe czy inne? I czy używane czy nie. Pytam bo ja mam biol. Oczyszcz.

To jest normalne, betonowe ,używane szambo. Tam gdzie rosną funkie tam jest biologiczna oczyszczalnia
anka_ 11:41, 16 mar 2017

Ewo nawet nie wiesz jak się cieszę, że jakieś zrządzenie losu przywiodło cię w moje progi. Mogłam z radością i zachwytem przekroczyć bramę twojego ogrodu.
Przyznam, że widziałam migawki w wątku Iwonki i zazdrościłam jej troszkę możliwości podziwiania tego piękna na żywo.
Ogród ogromny, choć powiem że i tak sprawie wrażenie większego. Może to za sprawą tych nierówności terenu. Do tego napewno dochodzi doskonałe rozplanowanie całości.

Rabata z moliniami pokazała mi, że nie musi być szpaler jednakowych drzew, żeby rabata wyglądała super. Nie trzeba rezygnować z różnorodności. Świetne połączenia roślin. Taki.. hm.. ułożony busz- w całym pozytywnym znaczeniu tego słowa.
Jejku... ależ tam w sezonie musi być raj dla owadów i ptaków....

Wspaniałe połączenie. Mam jedną malinową różę i nie bardzo umiałam jej dobrać towarzystwa.

bacowa napisał(a)
...Pierwsze rośliny w ogrodzie posadziłam w 2003, kupiłam 500 drzewek na żywopłoty i miniaturowy lasek.
Ilości drzew powalają. Ja w tym roku będę sadzić. I ogromnie żałuję że tak późno.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
olga80 12:04, 16 mar 2017

Ewa wiem,że Ty rozmnażałaś perovską możesz dać mi instrukcję.Z góry dziękuję
bacowa 05:56, 17 mar 2017

Teresa witaj. Właśnie teraz jest dobry czas na cięcie perovskiej.Tniemy patyczki dł. ok.15 cm.,najlepsze są o grubości ołówka ( cieńsze pędy się nie nadają).Sadzimy głęboko do ziemi.Ponad powierzchnię wystaje tylko 1-1,5 cm. patyczka , o tak jak na zdjęciu.Fota z 15 .05 , już widać młode listki.

Wiadomo, że miejsce na rozmnażanie musi być lekko zacienione i od czasu do czasu trzeba podlać patyczek.

Foto z połowy lipca perowska zakwitła w rym samym roku.
bacowa 07:38, 17 mar 2017

Też mam wiosnę , tylko dlaczego one tak strasznie się rozsiewają ?
olga80 08:05, 17 mar 2017

Ewa bardzo,bardzo dziękuję za instrukcję.Jutro będę ciąć
margaretka3 08:32, 17 mar 2017

bacowa napisał(a)

Żeby inni się mogli nimi cieszyć Dziś już chyba otworzy się zupełnie pierwszy pąk
Mirka 08:47, 17 mar 2017

bacowa napisał(a)
Teresa witaj. Właśnie teraz jest dobry czas na cięcie perovskiej.Tniemy patyczki dł. ok.15 cm.,najlepsze są o grubości ołówka ( cieńsze pędy się nie nadają).Sadzimy głęboko do ziemi.Ponad powierzchnię wystaje tylko 1-1,5 cm. patyczka , o tak jak na zdjęciu.Fota z 15 .05 , już widać młode listki.

Wiadomo, że miejsce na rozmnażanie musi być lekko zacienione i od czasu do czasu trzeba podlać patyczek.

Foto z połowy lipca perowska zakwitła w rym samym roku.
Ewo to tak samo jak patyki hortensji ukorzenia się perowskia.Pamietasz o patyczkach ?
ren133 09:03, 17 mar 2017

bacowa napisał(a)

Ja bym tam chciała żeby mi się tak rozsiewały

Pozdrawiam
Monia81 09:38, 17 mar 2017

Oj też bym chciała takie ciemierniki, a jeszcze jak same się rozsiewają Piękniusie