Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zywoplot, a przyłącze elektryczne..

Zywoplot, a przyłącze elektryczne..

lilka2 09:24, 24 sty 2017

Poradżcie proszę, jakie rośliny mogę posadzic wzdłuż ogrodzenie przy ktorym biegnie przyłacze elektryczne. Szukam jak najwyższych roslin, poniewaz zalezy mi takze na osłonięci od wiatru.
lilka2 21:56, 11 lut 2017

Czy naprawdę nie znajdzie się nikt, kto mógłby mi coś doradzić? Moze podalam zbyt mało danych? Wzdłuż ogrodzenia z siatki biegnie pod ziemią kabel zasilajacy dom w energię elektryczną. Oddalony jest od ogrodzenia o około 0,5 m i na takiej mniej więcej głębokosci jest położony. Nie wiem co mogłabym pod tym plotem posadzić, by korzeń nie uszkodził kabla. Dotyczy to odcinka okolo 10m. Strona zachodnia, stanowisko niezacienione, nie oslonięte czyli wietrznie. Ogród raczej wiejski. Nie chodzi mi o pomoc w typowym projekcie, a jedynie o podpowiedz jakie to moglyby być rosliny. Początkowo planowalam tuje, ale wiem ze nie mogę. Moze ktos miał podobny problem i podpowie mi jak go rozwiazać..
rozark 09:35, 12 lut 2017

niestety niewiele mogę ci pomóc, możesz na pewno posadzić rośliny o palowym systemie korzeniowym, albo po siatce puścić bluszcza hederę, z tego co wiem to kable są owinięte osłonka plastikową i korzenie nie powinny ich przebić, korzeniom kable nie będą przeszkadzać
lilka2 10:20, 12 lut 2017

Reniu, bardzo dziękuję za rady Też myślałam o bluszczu.. Poszukam jeszcze informacji o roslinach z palowym systemem korzeniowym, bo szczerze mowiac to nie wiem jeszcze, które to są Moze ktoś jeszcze coś podpowie...
lilka2 11:01, 12 lut 2017

A może jakieś wysokie trawy mogłyby być? Poradźcie proszę, które są sztywniejsze i dałyby radę na raczej wietrznym stanowisku. Czy one mają korzenie głeboko położone?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies