MariuszG
20:11, 07 maj 2017
77marjo, lilak Palibin jest niedużym krzewem. Nie umiem powiedzieć o nim nic z własnego doświadczenia, bo go nie posiadam, ale mijam go codziennie w parku i ma on wysokość ok 80 cm (na stronie ZSP jest napisane, że do 1,5 m). Kiedy kwitnie wygląda pięknie, później jest po prostu zielonym niskim krzewem. Wydaje mi się, że należało by go posadzić w odległości ok. 1 m od róży. Anda słusznie zwróciła uwagę na odrosty korzeniowe lilaków. Zwykły lilak pospolity rzeczywiście potrafi być uciążliwy, ale możliwe, że lilak meyera nie wytwarza odrostów. Należałoby popytać na forum
. Koło róży posadź może lilie (jeśli je lubisz), jeszcze nie jest za późno, to będziesz mieć kolorowo w lipcu lub sierpniu.
Między iglakami lepiej nie sadzić już więcej krzewów, bo Twoje tuje za 3-4 lata będą już duże i będzie za gęsto.
Z sianiem róży z nasion możesz spróbować, jednak trudno dochować się dużych krzewów z róż innych niż dzikie. To zadanie raczej dla hodowców
. Róże można rozmnażać z powodzeniem przez sadzonki. Ucina się patyk i wkłada do ziemi. Ja tego jednak nigdy nie praktykowałem, ale wielu bardziej doświadczonych forumowiczów rozmnożyło swoje róże z sukcesem. Musiałbyś poszukać informacji u innych.

Między iglakami lepiej nie sadzić już więcej krzewów, bo Twoje tuje za 3-4 lata będą już duże i będzie za gęsto.
Z sianiem róży z nasion możesz spróbować, jednak trudno dochować się dużych krzewów z róż innych niż dzikie. To zadanie raczej dla hodowców