Rosa
10:53, 30 kwi 2017

Dołączył: 30 gru 2016
Posty: 1341
To właśnie smardze wczesną wiosną rozpoczynają sezon na grzybobranie. Trudno pomylić je z innym grzybem jadalnym, kapelusz ma charakterystyczną pofałdowaną budowę i zwykle przyjmuje kształt zbliżony do stożka w środku jest pusty. Wgłębienia przypominają wyglądem zwoje mózgowe w kolorze wszystkich odcieni brązu od jasnobeżowego po ciemnokasztanowy. Trzon ma zwykle kolor kremowobiały lub żółtawy.
Zaraz po truflach są to najsmaczniejsze, najrzadsze i najdroższe grzyby. Cena za 100g suszu około 200 zł.
Są bardzo aromatyczne i jednocześnie niezwykle delikatne w smaku.
jajecznica ze smardzami i szczypiorkiem:
Zaraz po truflach są to najsmaczniejsze, najrzadsze i najdroższe grzyby. Cena za 100g suszu około 200 zł.
Są bardzo aromatyczne i jednocześnie niezwykle delikatne w smaku.
jajecznica ze smardzami i szczypiorkiem: