Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zmiana aranżacji - potrzebuję pomocy :)

Zmiana aranżacji - potrzebuję pomocy :)

Toszka 21:39, 30 kwi 2017

A dlaczego chcesz zmieniać wątek? Ten zły?
W tym dziale nie tylko planujemy, ale i wspieramy się, dodajemy otuchy, trzymamy kciuki i dzielimy radami.

Robisz kompost?
OlaK 22:16, 30 kwi 2017

Toszka napisał(a)
A dlaczego chcesz zmieniać wątek? Ten zły?
W tym dziale nie tylko planujemy, ale i wspieramy się, dodajemy otuchy, trzymamy kciuki i dzielimy radami.

Robisz kompost?

Jejku, nie wiem, a chcę zmieniać? nie zamierzam, może coś gdzieś wcisnęłam?
Ja tylko chciałam poznać opinie i posłuchać dobrych rad...
Podobają mi się takie rabaty z mnóstwem roślin, które na siebie wchodzą, nachodzą i ślicznie uzupełniają. Jak to zrobić żeby nie było chaosu?
ile trzeba czasu żeby to ładnie się zgrało?
Toszka 22:34, 30 kwi 2017

OlaK napisał(a)
(...)
ile trzeba czasu żeby to ładnie się zgrało?

wszystko zależy od tego ile czasu zajmie ci odkrycie co tam chcesz i planowanie nasadzenia.
OlaK 07:01, 01 maj 2017

Jak widać narobilam sporo błędów dlatego tu jestem licząc na Wasze wsparcie
Zatem zamysł na zmiany mam taki: "szkielet" zostaje czyli to co pod siatką - tuje, Lawsony, forsycje z kocimiętką i dwie kosodrzewiny. Na pewno powinnam coś tam dosadzic ale to na później. Chcę zacząć od środka - i tu muszą zostać kamienie - nasze kręgosłupy już ich nie dźwigną przy prawym kamieniu zostaje też wierzba japońska na pniu.
Resztę jestem w stanie wymienić i tu pytanie do Was czy bordowe berberysy przy kamieniach zostawić? Przed lewym kamieniem jest krzak krzewuszki - liczę że doda życia jak zakwitnie czy pozbyć się wszystkich jalowcow? No i co posadzić? Jest to typowa patelnia więc może lawenda w większych ilościach? I z czym? Albo wrzosowisko i do tego żurawina i kosodrzewiny?? Albo wrzosy i brzoza na pniu(kiedyś mi się taka marzyła). Podobają mi się żurawki ale czy one tu zagrają?
Oprócz pomysłów na rośliny potrzebuje rad jak sadzić żeby nie było bałaganu