Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zmiana aranżacji - potrzebuję pomocy :)

Zmiana aranżacji - potrzebuję pomocy :)

OlaK 16:59, 30 kwi 2017

Witam, jestem tu nowa, w swoim ogrodzie zresztą też-amatorka z wielką pasją Mój ogród to trochę trawy dookoła domu i nasadzenia przy ogrodzeniu. Ziemia jest mega piaszczysta więc jestem zachwycona że cokolwiek rośnie w jednej części mam trawę i wspomniane rośliny pod siatką i jestem z tego zadowolona, lubię się im przyglądać spacerując po trawce. Zaraz obok jest trójkąt, na którym też rosła trawa ale w zeszłym roku wymyśliłam sobie że zasadze go całego roślinami - byłam załamana widokiem wypalonej trawy w każde lato (strona poludniowa). No i nasadzilam różne takie plus drobne ścieżki wysypane kamieniem. Narobiłam się przy tym okrutnie. Zamysł był taki ze rośliny się rozrosna i zniknie problem pielenia bądź żółtej trawy. Minął rok i już mi się tak nie podoba, brakuje mi tej trawy, żywej zieleni. Wymyśliłam żeby wykopać rośliny ze środka (mam je gdzie wykorzystać) i przez środek zrobić pas trawy. Tak żeby to miało nawiązanie do trawnika który jest z drugiej strony chodniczka i żeby był bardziej dostępny do pospacerowania, bardziej przechodni Powiedzcie czy jest sens ruszać? Czy mam rację że będzie lepiej? Mam wrażenie że to miejsce zrobiło się takie nijakie... Proszę o rady....bo w domu mąż nie chce słyszeć o kolejnej ogrodowej rewolucji
Toszka 17:07, 30 kwi 2017

Witaj
Faktycznie to wygląda nijako bo nijakie rosliny posadziłaś
Nie oczekuj, że jałowce porwą twe serce. Jest buro i ponuro i rozumię cię całym sercem. Koniecznie musimy wspólnymi siłami to nadrobić i zaplanować rabatę zgodną/nawiązującą do reszty ogrodu... albo... zrobimy totalną rewolucję i damy ci kopa do twórczej pracy

Pokaż więcej ogrodu. Co masz? Co lubisz? albo inaczej... czego na bank nie lubisz, a do reszty już cię przekonamy i dowiesz się co warto lubić
OlaK 17:08, 30 kwi 2017

Patrząc od tej strony (wierzba płacząca na kawałku trawy) usunełabym poprzeczną ścieżkę z kamienia, wykopalabym rośliny ze środka zostawiając tylko wierzbę japońską przy kamieniu i pociagnelabym trawnik od wierzby płaczącej aż do chodniczka... Czyli zostałyby nasadzenia przy siatce i drobne przy chodniku, dwa paski z kamienia a przez środek trawa. Taki oto pomysł mam, który potrzebuje poparcia lub wybicia z głowy
Toszka 17:11, 30 kwi 2017

Absolutnie się nie zgadzam! Już przemilczam, że ja osobiscie żwiru nie lubię... Niemniej można w tym miejscu zrobić cudną rabatę. Jesli chcesz trawę to niech to będą trawiszcza. Rzecz jasna ozdobne trawiszcza
OlaK 17:17, 30 kwi 2017

Lubię się trochę pogrzebać w ziemi i nie przeraża mnie to robota ale nie mam serca do roślin delikatnych i chorujacych. Jak coś jest nie tak czuję się bezradna, dlatego wybieram bezpieczne egzemplarze
Do tego półroczne dziecko - znacznie ogranicza moje możliwości czasowe
OlaK 17:32, 30 kwi 2017

U mnie wszystko jest jeszcze w powijakach. No i sezon dopiero rusza, za chwilę zakwitna floksy i tulipany wiem mało u mnie liściastych i kwitnących bo skupialam się na tym żeby było zimozielono. Dopiero niedawno dotarło do mnie ze jak śnieg zasypie to się zbytnio nie ogląda tych roslinek
PS. Lubię kamień

Proszę o radę w takim razie co dosadzic albo wymienić żeby się zrobiło żywo i zielono. Z góry dziękuję
sylwik69 17:42, 30 kwi 2017

Witaj tak jak pisze Toszka,posadzić zimozielone trawy,a jeśli nie lubisz to lawendę,bo jak piszesz to wystawa południowa i piasek,więc lawenda bardzo to lubi,możliwości jest wiele... róże okrywowe-długo kwitną do przymrozków,skomponować z trawami,iglakami aby zimą nie było łyso...ale przede wszystkim przenieść te rośliny w inne miejsce i bardziej uporządkować rabatę.To tylko moja skromna sugestia,też dopiero zaczynam...
Pokaż dom,otoczenie,bo to wszystko ma znaczenie
OlaK 17:57, 30 kwi 2017

Róża okywowa jest... Jedna lawenda rzeczywiście rośnie u mnie rewelacyjnie tylko mam w innym miejscu. Zdjęcia przygotuję i wrzucę tylko narazie słabo mi idzie bo co chwilę wyrzuca mnie ze strony
Czyli wyrzucić te iglaki ze środka? I zastąpić kwitnacymi? I bardziej uporządkować... Hmmm
sylwik69 18:03, 30 kwi 2017

Słaba jestem w projektowaniu i jestem pewna że wkrótce odwiedzą Cię bardziej doświadczone forumowiczki.Życzę powodzenia Olu!
OlaK 18:35, 30 kwi 2017

Do pochwalenia się mam zeszłoroczne zdjęcia mojego mini wrzosowiska i lawendy. no tak myśle, że mogę się nimi pochwalić w chwili obecnej wrzosy znacznie się rozrosły, choć kilka uschło.

I z tyłu domu nasza wiatka na posiedzenie. dużo nie ma, ogólnie skromnie

a w omawianym miejscu było tak:

Było zupełne pustkowie, teraz trochę taki miszmasz. chciałabym to uporządkować, rośliny spokojnie mogę przesadzić, bo z drugiej części domu czeka na mnie cała długość siatki do obsadzenia, ale to już pewnie będzie w innym wątku czekam na Wasze propozycje