Kasik
18:51, 02 sie 2017
Dołączył: 16 paź 2013
Posty: 7183
3kg ogórków
5 szklanek wody
1 szklanka octu
40dkg cukru
6 łyżek musztardy
3 płaskie łyżki soli
liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca. (Wszystkiego po trochu, ale bez przesady)
ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, a jak większe to jeszcze na pół.
pookładać w słoiku na stojąco dość ciasno. Dobierać słoiczek do ilości osób w rodzinie. Ja zazwyczaj urywam takich po majonezie.
Zalewę zagotować i wystudzoną zalewać.Po zalaniu kilka chwil zagotować- tylko tak by chwyciły. Ogórki muszą być do jedzenia chrupiące.

My robimy zalewę i jak zostaje, trzymamy ja w lodówce, bo ogórki rosną sukcesywnie. No chyba, że od razu obrabiamy większą ilość to zazwyczaj wykorzystujemy ją w całości.
Smacznego.
5 szklanek wody
1 szklanka octu
40dkg cukru
6 łyżek musztardy
3 płaskie łyżki soli
liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca. (Wszystkiego po trochu, ale bez przesady)
ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, a jak większe to jeszcze na pół.
pookładać w słoiku na stojąco dość ciasno. Dobierać słoiczek do ilości osób w rodzinie. Ja zazwyczaj urywam takich po majonezie.

Zalewę zagotować i wystudzoną zalewać.Po zalaniu kilka chwil zagotować- tylko tak by chwyciły. Ogórki muszą być do jedzenia chrupiące.


My robimy zalewę i jak zostaje, trzymamy ja w lodówce, bo ogórki rosną sukcesywnie. No chyba, że od razu obrabiamy większą ilość to zazwyczaj wykorzystujemy ją w całości.
Smacznego.


____________________
Kasia Ogród hortensjowo brzoskwiniowy
Kasia Ogród hortensjowo brzoskwiniowy