Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi » Edycja postu

Ogród Basi

basia3012 23:31, 18 wrz 2025

Sonka napisał(a)
Azaliom jesienią przebarwiają się liście, nie wszystkim odmianom jednakowo.Jest taki środek chemiczny do szybkiego zakwaszenie gleby, wyczytałam u Pana Mazurka, który pracuje na uczelni i był doradcą firm produkujących środki ochrony roślin, Muszę sprawdzić opakowanie, jednak nie stosowałam, bo miał być jednowodny, wolno działający a udało mi się kupić tylko siedmiowodny. Sprawdzę to podam. Siarczan żelaza.... chyba...

Jeśli to siarczan żelaza, to go kupiłam wczoraj. Może jutro dojdzie.
Wiesz Krysiu, azalie nie martwią mnie swoim przebarwianiem tylko tymi poskręcanymi liśćmi. Sprawdziłam dzisiaj i jakieś małe robaczki tam są. Ale skleroza, miałam dzisiaj opryskać i zapomniałam. Jutro mus to zrobić. Zapisane na kartce.
Dzięki Krysiu.
zawitka 08:51, 26 wrz 2025

Absolutnie nie kwas z ogórków bo to sól spalisz je .Ja zakwaszam tak na szybko wodą z kwaskiem cytrynowym a żeby nie przesadzić z nim bo też nie mozna to wlewam wodę sypie kwasek i próbuje jeśli poczuj ze jest lekko kwaśna to podlewam To mi się sprawdziło.
basia3012 22:59, 27 wrz 2025

zawitka napisał(a)
Absolutnie nie kwas z ogórków bo to sól spalisz je .Ja zakwaszam tak na szybko wodą z kwaskiem cytrynowym a żeby nie przesadzić z nim bo też nie mozna to wlewam wodę sypie kwasek i próbuje jeśli poczuj ze jest lekko kwaśna to podlewam To mi się sprawdziło.

Serdecznie dziękuję. Tą miksturę już podałam tydzień temu. Zobaczymy co z tymi azaliami będzie. Jedna to całkiem marnie wygląda. Może być, że za długo nie pobierała składników z gleby. Okaże się.