Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi » Edycja postu

Ogród Basi

basia3012 22:53, 19 cze 2026

basia3012 22:54, 19 cze 2026

basia3012 22:56, 19 cze 2026

A tu mała niunia córki.

basia3012 22:56, 19 cze 2026

basia3012 23:00, 19 cze 2026

I jeszcze raz tratwa chłopaków oraz styropian. Butelek teraz mało więc będzie styropian.
Chłopcy dopiero za tydzień będą kończyli tratwę. Więc będzie chwilowo u mnie.

basia3012 23:01, 19 cze 2026

Dobrej nocy.
anabuko1 08:28, 20 cze 2026

Twoj ogród Basiu, to nie jest ogród. To dopracowany w każdym detalu kawałek raju.

'Palibin' - obsypane tysiącami drobnych, różowych kwiatów. Zwisają jak pachnące girlandy nad strzyżonym żywopłotem z bukszpanu. Zapach musi być obłędny.

Ale twój ogród Basiu to nie tylko cudny maji czerwiec.
To przemyślana kompozycja na cały sezon. Geometryczne kule bukszpanów trzymają rytm i porządek.
Między nimi miękkie poduchy funkii w odcieniach srebra i zieleni.
Żywe rzeźby. Wyżej akcenty: purpurowe liście klonu palmowego, złoty słup cyprysika, szmaragdowy stożek tui.

W kąciku wypoczynkowym czeka stolik pod limonkowym klonem. Wokół donice, w których nawet trzmielina oskrzydlona dobrze przezimowała.
Dowód, że Basiu masz rękę nie tylko do sadzenia, ale i do opieki.
Każda roślina na swoim miejscu. Żadnego chaosu, mimo bogactwa.
( Nie tak jak u mnie )

Ogród Basiu mówi: da się mieć porządek i dzikość jednocześnie. Da się, jeśli się kocha. Widać, że każda roślina jest tu wybrana i zaopiekowana.

Pięknie. I z klasą.
basia3012 12:18, 20 cze 2026

anabuko1 napisał(a)
Twoj ogród Basiu, to nie jest ogród. To dopracowany w każdym detalu kawałek raju.

'Palibin' - obsypane tysiącami drobnych, różowych kwiatów. Zwisają jak pachnące girlandy nad strzyżonym żywopłotem z bukszpanu. Zapach musi być obłędny.

Ale twój ogród Basiu to nie tylko cudny maji czerwiec.
To przemyślana kompozycja na cały sezon. Geometryczne kule bukszpanów trzymają rytm i porządek.
Między nimi miękkie poduchy funkii w odcieniach srebra i zieleni.
Żywe rzeźby. Wyżej akcenty: purpurowe liście klonu palmowego, złoty słup cyprysika, szmaragdowy stożek tui.

W kąciku wypoczynkowym czeka stolik pod limonkowym klonem. Wokół donice, w których nawet trzmielina oskrzydlona dobrze przezimowała.
Dowód, że Basiu masz rękę nie tylko do sadzenia, ale i do opieki.
Każda roślina na swoim miejscu. Żadnego chaosu, mimo bogactwa.
( Nie tak jak u mnie )

Ogród Basiu mówi: da się mieć porządek i dzikość jednocześnie. Da się, jeśli się kocha. Widać, że każda roślina jest tu wybrana i zaopiekowana.

Pięknie. I z klasą.

Aniu, tylu pięknych słów o moim ogrodzie i mojej pracy to dawno nie słyszałam. Bardzo serdecznie za wszystkie dziękuję.
ElzbietaFranka 18:45, 24 cze 2026

Basiu masz cudowne brunety takie duże. U mnie są 3 sezon co prawda rosną w półcieniu ale gdzie tam do twoich. Woda , że rosną w słońcu i nic im nie szkodzi. Co ty im sypiesz, że te rośliny takie dorodne.
"Piękność" aż kipi w kwiatach. Moja też kwitła, ale daleko do twojej. Wypuściła sporo nowych łodyg zastanawiam się czy ja przyciąć.
Tratwa piękna jak to u dzieci.
U mnie znowu budy dla psów robią i później Maluja farbami.
basia3012 01:17, 25 cze 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu masz cudowne brunety takie duże. U mnie są 3 sezon co prawda rosną w półcieniu ale gdzie tam do twoich. Woda , że rosną w słońcu i nic im nie szkodzi. Co ty im sypiesz, że te rośliny takie dorodne.
"Piękność" aż kipi w kwiatach. Moja też kwitła, ale daleko do twojej. Wypuściła sporo nowych łodyg zastanawiam się czy ja przyciąć.
Tratwa piękna jak to u dzieci.
U mnie znowu budy dla psów robią i później Maluja farbami.

Elu, moje brunnery rosną w półcieniu. Co im sypię? Aż wstyd napisać ale nic. Brunnery są różne odmiany. Może Twoje są z tych mniejszych.
Kolkwicje u mnie już przycięte. Z resztą cały tydzień, od poniedziałku tnę wysokie krzewy, po kolei. Zrębków mam multum.
Budy dla psów? Super pomysł na zajęcia dla chłopaków na wakacje. Dzięki za pomysł.
Pozdrawiam.