Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

monteverde 21:27, 19 lip 2015

Poziomka napisał(a)

Witaj Gosiu, zapraszam serdecznie na spacer

pozdrawiam Jasia

Ta hortensja w tle to?
paniprzyroda 21:47, 19 lip 2015

Zaglądam wieczorem, a tu miła niespodzianka - fotki i ten przedogródek, marzenie naparstnica ( chyba) w cudnym kolorze, no i cała reszta do podziwiania. Pozdrawiam.
mira 15:45, 22 lip 2015

Jasia czytała że doktorka się pozbyłaś, upss ja właśnie jesienią posadziłam dwa no i na razie czekam 3 lata jak mi powiedziałaś coby różę ocenić - Pilgim przesadziłam na lepsze miejsca i już jest ok - wtedy mnie denerwowała.

Czytam u kondzia o daliach - te kupione za 4 złote rosną i nawet Kafka przetrzymany jakmiś cudem rośnie dobrze i już zakwita a moje jedyna kupiona za funty nie chce rosnąć nie wiem czy w pierwszym roku tak, jak słońce przychodzi to mdleje no czekam może później mnie poczaruje - ciekawe jak u Ciebie

pozdrawiam
Pszczelarnia 10:50, 23 lip 2015

Dalie angielskie niezbyt udane.

Poziomko, ile słońca i wilgoci potrzebuje hortensja kosmata, przy dobrej glebie?
Pszczelarnia 16:49, 29 lip 2015

To ja:

Księga potraw Jane Austen - Maggie Black, Deirdre Le Faye.

I mam jeszcze pytanie:
który z powojników wielkokwiatowych rośnie najlepiej?

czy Ktoś wie?
Gabriela 17:54, 29 lip 2015

Dalia angielska z nasion u Jasi, tzn. Bishop's Children z czarnymi liśćmi, jest tak duża i dorodna, że jestem normalnie zazdrosna.
Który z powojników wielkookwiatowych? Żaden. No żartuję, ale nie do końca, a poważnie to ciemnoniebieski President. Oczywiście moim zdaniem.
Jasiu, pokaż swoją ognistą, bo warto. I warzywnik.
Poziomka 21:28, 02 sie 2015

Katkak napisał(a)
Jasiu uwielbiam Twój ogród. Jest niesamowity, taki piękny i tajemniczy. Uwielbiam go . Pozdrawiam.

Uwielbiam czytać że uwielbiasz mój ogród
Przeczytałam dzisiaj prognozę pogody , wzięłam aparat i poszłam robić zdjęcia.
Jeżeli prognoza się sprawdzi to za dwa tydodnie nie będę miała co fotografować. Burze na szczęście nas omijały , ale deszcze też .

Pozdrawiam Kasiu
Poziomka 22:02, 02 sie 2015

monteverde napisał(a)

Ta hortensja w tle to?

Zwykła macrophylla , ale bardzo wiekowa. Nie mogę napisać że emerytka, ale już dawno jest pełnoletnia. Najpierw była jedna i rosła sobie spokojnie dopóki nie wpadło mi do gówy, że po pierwsze rośnie w nieodpowiednim miejscu, po drugie można ją podzielić.
Była bardzo duża i sąsiad pomagał mi ją wykopać. Podzieliłam ją na cztery części. Jedną dałam sąsiadawi w podzięce za pomoc.
Pozostałe posadziłam -dwie w przedogróku, trzecia obok ganku ( w pierwszym roku cieniowałam ją starym parasolem bo cierpiała od słońca).

Poziomka 22:09, 02 sie 2015

paniprzyroda napisał(a)
Zaglądam wieczorem, a tu miła niespodzianka - fotki i ten przedogródek, .

Mariolu jeżeli jeszcze nie znudził Cię mój przedogródek to wklejam dzisiejsze zdjęcia

Pozdrawiam
Poziomka 22:33, 02 sie 2015

mira napisał(a)

Czytam u kondzia o daliach - te kupione za 4 złote rosną i nawet Kafka przetrzymany jakmiś cudem rośnie dobrze i już zakwita a moje jedyna kupiona za funty nie chce rosnąć nie wiem czy w pierwszym roku tak, jak słońce przychodzi to mdleje no czekam może później mnie poczaruje - ciekawe jak u Ciebie

pozdrawiam

Dalie posadzone na rabacie różanej totalna klęska, nie lubią konkurencji - w przyszłym roku posadzę je do donic i już podrośnięte wysadzę na rabacie.
Dalie na nowej rabacie ładnie rosną, poza trzema , które mają lekką ziemię ( za sucho).
Dalie na odrębnej rabacie - te które nie przesadzałam rosną dobrze, przesadzone na miejsce po arcydzięglu ( nie lubię pustych miejsc ) trochę gorzej.
Najgorzej rośnie a raczej nie rośnie dalia posadzona obok ganku i nie wiem dlaczego.