Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej » Edycja postu

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 13:13, 06 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, choinka, bombki a Ciebie nie ma?

Ależ oczywiście, że jestem. Lepiej późno niż później. Dzisiaj Trzech Króli, więc choinka ciągle jeszcze może być tematem.

Ma ktoś taką fajną świnkę na choince? Aniołki są takie banalne...

Gabriela 13:16, 06 sty 2017

Urszulla napisał(a)
Mało u siebie a więcej u innych Cię widać. Szczęścia życzę na Nowy Rok.

Urszula, z całego serca odwzajemniam.

Pamiętacie, jak dostawaliśmy pomarańcze pod choinkę, taki rarytas.
Teraz można mieć swoje własne, nawet kumkwaty, nikt o nich wtedy nie słyszał.

Gabriela 13:16, 06 sty 2017

mira napisał(a)
Wpadłam i z wielka radością przyjmuję prezent. Lubię to !

Wszystkiego najlepszego w tym roku i wspaniałych podróży do ciekawych ogrodów.

pozdrawiam

Dzięki, kochana.

Z podziękowaniem, czerwone sweterki też są

Gabriela 13:19, 06 sty 2017

hanka_andrus napisał(a)
Gabrielo, zdrowia życzę i tych ulotnych chwil w ogrodzie o szarawej godzinie, kiedy wszystko się wycisza, a nasze myśli błądzą hen, gdzieś w nie określonych miejscach i w nie określonym czasie.
Spokoju, wyciszenia i zadowolenia z realizacji zamierzeń w Nowym Roku.

Dziękuję za wszystkie pokazane nam europejskie zakątki i za Twoje własne! Inspirujące są!

Pięknie życzenia, toteż nie mogłam pozostawić ich bez relacji z kolejnego, fajnego ogrodu.

Lubisz misie Haniu? A Paddingtona? On zagraniczny.

Gabriela 13:29, 06 sty 2017

bartek_luberda napisał(a)
Miły wieczór nam sprawiłaś Jest co pooglądać Lecę oczy nacieszyć

Joku napisał(a)
Piękny prezent. Zachwyciły mnie te łany różnych niskich roślin pod drzewami.
Udanych podróży w Nowym Roku!

hanka_andrus napisał(a)
Jak zawsze, podziwiam Twoje ślady po europejskich ogrodach! Ten, dzisiejszy to ma coś "domowego" w sobie. Nie czuje się w nim sztywnych form, wszystko jest jakby od niechcenia, a jednak....
Dziękuję i życzę kolejnych udanych odwiedzin w nietuzinkowych miejscach!

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, cudowny prezent nam zrobiłaś! Renesansowa Kobieto, wszystkiego dobrego!

Katkak napisał(a)
Gabrysiu, ale nacieszyłam oczy cudownym holenderskim prezentem . Pozdrawiam noworocznie .

A mnie cieszy i zachwyca Wasza radość, bez Was nie miałoby dla mnie żadnego sens dzielenie się relacjami z podróży.
A jako kobieta Renesansowa (z wielkiej litery, poważnie Ewa?):, uprawiam również cytryny i odniosłam sukces w postaci sześciu wielkich owoców z cieniutką skórką, z czego dwa zostały zjedzone, a reszta dochodzi.

Basilikum 13:54, 06 sty 2017

piekne cytrusy
bomb(k)owa swianka super jest
a za relacje z wycieczki dziekuje, poddalam analizie
Gabriela 14:10, 06 sty 2017

dorotka_z napisał(a)
Cudowna relacja. Czuję ten ogród podobnie jak Hania. Dziękuję!
Gabrielo, skąd czerpiesz wiedzę o ogrodach do zwiedzania? Masz może jakiś spis ogrodów w różnych państwach? Planuję w tym roku jakiś wyjazd uwzględniając zwiedzanie ogrodów, ale nie wiem, jak ich szukać...

Dorotko miła, moje trasy ogrodowe od wielu lat wytyczam samodzielnie, przy pomocy internetu, pism ogrodniczych: The English Garden, Garden Illustrated, programów Monty Dona o włoskich i francuskich ogrodach, angielskojęzycznych programów tv i książek na ten temat.
Z tego forum też, bo odnalazłam je, wpisując sześć lat temu hasło "angielskie ogrody" do wyszukiwarki.
Nawet jeżeli moja podróż nie jest ogrodowa, przed wyjazdem szukam miejsc do zobaczenia, adresów szkółek, sklepów ogrodniczych w pobliżu.
Pierwsze dwa razy (poprawiam - trzy razy) pojechałam do Anglii na zorganizowane wycieczki, bo ruch lewostronny wydawał się przeszkodą, po czym zaryzykowałam i nauczyłam się jeździć wypożyczonym na miejscu samochodem "pod prąd".
Szukając miejsc do spania, najczęściej wybieram B&B, bo hotele są nudne i wszędzie takie same, zwracam uwagę czy właściciel ma ładny ogród i takie wybieram. Właściciel pensjonatu najczęściej potrafi polecić ciekawe ogrody i szkółki w okolicy.
Jednak warto dokładnie zaplanować taką podróż, na spontaniczność nie bardzo jest miejsce, bo ogrody są otwierane w różnych godzinach, tylko w określonych dniach tygodnia, część można zwiedzać tylko po wcześniejszym umówieniu się z właścicielem. Najlepiej jechać własnym samochodem, można kupić rośliny i co tam się podoba.
Generalnie, to naprawdę nie jest skomplikowane
No i dobrze jechać albo ze zgraną ekipą, czyli grupkę osób które interesuje to samo, albo świetnym mężem - dysponuję obiema opcjami, ale nie wypożyczam.
Odradzam zabieranie dzieci i niechętnych ogrodom dorosłych, będą się nudzić.

Na zachętę - ulica na angielskiej wsi, gdzieś w Sommerset

A tu ogródek naszych holenderskich gospodarzy

I ogród przy francuskim chateau

Gabriela 14:25, 06 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, skąd masz liniarię (lnicę)? Masz nasiona?

Mam lnicę z nasion od naszej ukochanej S. Raven - bladoróżową, nawet jakoś się nazywa, na jej stronie jest ta sama odmiana cały czas i kupioną w Holandii ciemnofioletową. Wysiewa się jak głupia i nasion tworzy też mnóstwo.
Dowody, także na to, że zakwita z pustą piwonią, zdjęcia robione jednego dnia, tylko w 2015 r, jak piwonia miała pierwszy mały kwiatek.

Różowe kwiaty lnicy

Pokrój lnicy:

Piwonia:

I lnica fioletowa, jeszcze mała, liczę że się też rozsieje.

Gabriela 14:33, 06 sty 2017

paniprzyroda napisał(a)
Gabrysiu, fajne miejsca zwiedziłaś, prezent w sam raz na zimowy wieczór.
Odczuwam pewien niedostatek fotek w klimatach świątecznych
Przyłączam się do pytania Ewy o lnicę
Dużo dobrego w Nowym Roku.

O lnicy powyżej, dość wyczerpująco.
Ciebie w ogóle nie było, z radością obejrzałam Twoje bombki, wyobraź sobie że nakupiłam materiałów w tym roku, chciałam robić takie srebrne robione na stare i nic z tego nie wyszło, zero czasu.
Czy dobrze widziałam, że masz takie bombki jak moje - te płaskie z różami na białym tle?

A że mam otwarty właśnie plik ze zdjęciami z sierpnia z zeszłego roku, to korzystam z okazji, żeby ubarwić dzień.

Gabriela 14:41, 06 sty 2017

Agania napisał(a)
Przyszłam przywitać się w nowym roczku wszystkiego najlepszego...dziękuję za kolejny spacer po cudownych ogrodowych miejscach

Dziękuję Agatko.
Czytałam gdzieś że masz morwy i to nawet dwie, owocujące. Masz jakieś zdjęcia? Ja kupiłam krzaczek dwa lata temu, nie chciałam szczepionej, ładnie rośnie, nie mam pojęcia po jakim czasie są owoce. Nie mam też pewności, czy będą czarne?
Marzą mi się takie, pamiętam ich smak.