1i1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
1 czubata łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3 duże jaka
esencja waniliowa lub cukier
250g utartej i marchewki
250g utartej cukinii (odsączonej na ręczniku)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
lukier pomarańczowy na wierzch jako opcja: 1/2 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka utartej skórki pomarańczowej

1. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Keksówki lub foremkę ok 23 x 12cm spryskać olejem w sprayu i opruszyć mąką.
2. Wymieszać w misce mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, i gałkę muszkatołową.
3. W dużej misce utrzeć mikserem cukier z olejem, jajkami i esencją waniliową, Dodać marchewkę i cukinię. Wymieszać, dodać mąkę i dokładnie wyrobić. Wrzucić do masy orzechy jeszcze raz przemieszać i wyłożyć do formy.
4. Piec 55-60min. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche. Wyjąc do ostygnięcia. Jak ktoś ma w sobie za mało naturalnej słodyczy polać lukrem.

smacznego