Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy » Edycja postu

ogród (nie)Mocy

Dragonka 17:15, 03 lip 2021

Dziewczyny a może podpowiecie mi jeszcze z cisami- czy już formować je w kulki na pniu czy dać im rosnąć aż nabiorą wysokości? Bo w sumie nie wiem zupełnie w którym momencie dobrze jest zacząć formowanie Mają ok 60-80cm wysokości.
Dragonka 21:24, 03 lip 2021

Dziś wyszłam na 'chwilę' do ogrodu, żeby zobaczyć te pieńki podwójne cisów- spędziłam 4 godziny Ale miałam wenę ogrodową- wypieliłam 4 m rabaty pod płotem ( całość po długości ma 40 m a wydzielona jest na 'coś' w przyszłości- oczywiście nie mogę się zdecydować, chyba bluszcz pójdzie,żeby zakryć płot).

No i powstała spontanicznie rabata z sadzonek, z którymi już nie miałam co zrobić- jeżówek, werbeny, szałwii omączonej i stip..aa i moje rozplenice z siewu tez tam poszły. Może coś urośnie? A będzie wyglądać lepiej niż chwasty.

Zrobiłam też na kolejnych 2 metrach cisowe przedszkole- faktycznie 3 cisy dało się rozdzielić Niech sobie rosną, zobaczymy czy się przyjmą. Będę myśleć wtedy gdzie je przesadzić i co z nich zrobić.

Opieliłam też wąską przy wejściu na fragmencie gdzie wsadziłam swoje roślinki, wysypałam wreszcie korę- i dopiero zauważyłam, jak śmignęły. Oczywiście nic nie kwitnie jeszcze, ale robi się busz, sadziłam za gęsto? Werbena się panoszy na boki, zjadła mi stipy, ale cieszy mnie, że tak wzięła w tym roku - różnica około miesiąca:

przed:

teraz:
Kasia_CS 22:02, 03 lip 2021

O w mordę, ae busz Jeśl tu są rozplenice, to na pewno im będzie tam za ciasno Cieszę się, że udało się ciski rozdzielić i masz ich więcej już ukorzenionych fajnie Podlewanko i będzie git
Martka 21:20, 04 lip 2021

Ekspresowe zmiany na rabacie, będzie ciasno ale zawsze możesz przesadzić. Jakie rozplenice tam posadziłaś? Niektóre są wręcz olbrzymami (np. zerknij do Wiaan przy domku ogrodnika), Mam podobny przypadek przeładowanej rabaty gaury i penstemony przyćmiły molinie i cisy... nic poza tymi pierwszymi nie widać :
Mary 21:40, 04 lip 2021

Dragonka napisał(a)
Szukam seslerii jesiennej i hakonek- niestety w moich okolicznych nie bywa Podobnie z miskantami typu Morning Light- te kupiłam przez net, jeszcze w marcu zdaje się, przyszły jako suche badylki jeszcze ale szczęśliwie ruszyły (niby doniczka C2, ale mam wątpliwości)... Czy któraś z Was może polecić jakiś internetowy sklep, w którym faktycznie kupi się ładne sadzonki traw? Może być na priv oczywiście Muchas Gracias z góry

Sesleria jesienna szybko się rozrasta.
Jak kupiłam swoją i po długim czasie oczekiwania przyszły jakieś pojedyncze źdźbła to mnie mocno zasmuciło. W następnym sezonie to już były całkiem niezłe kępy. Od tego czasu wiele razy ją dzieliłam i części się pozbyłam.
Więc akurat w tym przypadku mała sadzonka może być wystarczająca.

Dragonka 07:14, 05 lip 2021

Kasiu,
powsadzam jeszcze pozostałe do cisowego przedszkola, niech rosnąW sumie półtora roku były zadołowane w doniczkach tych małych, niedożywione i niepodlewane, tyle co deszcz (zapomniałam o nich, rosły w zarośniętej części- tak wiem, jestem okropna ! ), ale widzę, że mają niesamowitą chęć życia, to prawda, że cisy ciężko ' zamordować'.. Teraz dostaną miejsce, ziemię mam zasadową, więc powinno im być dobrze. Dostaną też wodę, I promise!

Martko moje rozplenice z siewu mojego, od koleżanki dostałam suche kłoski i wyszły mi głównie Magic i chyba, ale chyba Hammeln. Nie mam ich na tej wąskiej rabacie, nie Zaraz wkleję zdjęcie rabatki.
Te Twoje penstemony to jedne z tych roślin, na które od patrzenia mam ochotę Piękne są, takie brylanciki na Twojej rabacie, myślisz, że da się je z nasion wyhodować?

Mary
, dzięki za odzew Seslerii nie znam, ale tak pięknie wyglądają i tyle ich się tu naoglądam, że bardzo chcę kupić i zobaczyć jak one faktycznie rosną. Mam takie typy swoje wśród roślin, że pokochałam od razu- jak werbenę patagońską i stipę, i nie wyobrażam sobie już życia bez nich w ogrodzie Teraz tylko muszę seslerię gdzieś upolować, tylko w necie zostaje, tu nigdzie o takiej nie słyszeli

a to moja rabataka kolejna, tu są rozplenice ale nie widać ich na zdj pierwszym, bo są takie małe jeszcze. A na drugim już zasłonięte przez jeżówki, też z siewu.. ale się tak bujnęły, poszły w liście Jak wy to robicie, że macie po kilkanaście kwiatów w jednej kępie?? U mnie po kwiecie będzie chyba na jednej łodyżce, prawda? Widac tez różnicę już w trawie:

p.s na bałagan tarasowy nie patrzymy, jest w trakcie sprzątania

tak było miesiąc temu, początek czerwca:

tak jest teraz, równo miesiąc:

Kasia_CS 08:06, 05 lip 2021

Jak to pierwszy rok jeżówek, to często jest niewiele kwiatów, kępy się dopiero będą rozrastać. Poza tym z tego co kojarzę to są dość żarłoczne, lubią owczy obornik
Martka 08:24, 05 lip 2021

Basiu, penstemony z nasion spotkałam w ogrodzie u Renaty Ryska, która zresztą ma genialny ogród bylinowy i ogromną wiedzę o przyrodzie. Myślę, że się da pozyskać i przy odrobinie cierpliwości posiać. Trzeba je sadzić w grupach, wtedy efekt przejdzie oczekiwania

Miesiąc potrafi wiele zmienić na Twoich rabatach
gogo 10:30, 05 lip 2021

Basiu, podoba mi się Twój busz, bo sama taki mam
Lubię jak rośliny przenikają się nawzajem i podkreślają urodę, a jak się zrobi za gęsto, to coś przesadzisz
sylwia_slomc... 10:36, 05 lip 2021

Rabaty w tempie ekspresu mężnieją