Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

malkul 22:03, 21 kwi 2013

w jednej skrzyni są truskawki, i wyściółkowłam słomą, w drugiej dzis pisąłm rzodkiewke i dymkę a jutro dosieje rukolę, w dwóch docelowo w maju pomidorki będą a resztę cztam teraz bo nic nie wiem
Magda70 22:14, 21 kwi 2013

możesz teraz wysiać groszek, bób, burak...ja wysiałam buraka liściastego w tym roku pierwszy raz..na botwinę
malkul 22:15, 21 kwi 2013

a przy czym siałaś buraka liściowego?
Magda70 22:18, 21 kwi 2013

z groszkiem...i sałata dojdzie jeszcze
malkul 22:27, 21 kwi 2013

musiałabym kupic bo dzis u Maji w ogrodzie babka polecałą tego buraka
agniecha973 23:26, 21 kwi 2013

Czytam, czytam i podpowiem, że już warzywka wszystkie możesz siać do gruntu z wyjątkiem ogórków, cukini, fasoli (zwykłej i szparagowej), pomidora i papryki. Te są ciepłolubne i każdy przymrozek raczej je uszkodzi, więc tradycja ludowa mówi "siej na Stanisława", a to wypada 8 maja. Resztę siej, teraz są dogodne warunki - mokro i odpowiednio ciepło.
Pytałaś o sałatę w wątku warzywnym. Sałaty można siać co 2-3 tyg. do gruntu po trochu i masz przez całą wiosnę i lato świeże. Posiejesz, wzejdzie, podrośnie, zrobi się gęsto, więc pikujesz w odpowiedniej rozstawie. Jak nie popikujesz, to też zjesz, ale nie główki, tylko będziesz obrywać wyrastające listki. Co 2-3 tyg. warto też dosiewać koper, żeby był ciągle młody. Można też rzodkiewkę tak siać, ale w gorące lato może wybujać w kwiatki.
Madzenka 23:37, 21 kwi 2013

malkul napisał(a)

o to ciekawe, a dokładniej to jak?/ jakąś konstrukcję spłodziliście ?

Spłodziłam mniej więcej taką konstrukcję
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=157744

Zaznaczam, źe mniej niż więcej
Magda70 08:11, 22 kwi 2013

No właśnie miałam dopisać, że koper też jak najbardziej już możesz siać
Joaska 14:23, 22 kwi 2013

agniecha973 napisał(a)
Czytam, czytam i podpowiem, że już warzywka wszystkie możesz siać do gruntu z wyjątkiem ogórków, cukini, fasoli (zwykłej i szparagowej), pomidora i papryki. Te są ciepłolubne i każdy przymrozek raczej je uszkodzi, więc tradycja ludowa mówi "siej na Stanisława", a to wypada 8 maja. Resztę siej, teraz są dogodne warunki - mokro i odpowiednio ciepło.
Pytałaś o sałatę w wątku warzywnym. Sałaty można siać co 2-3 tyg. do gruntu po trochu i masz przez całą wiosnę i lato świeże. Posiejesz, wzejdzie, podrośnie, zrobi się gęsto, więc pikujesz w odpowiedniej rozstawie. Jak nie popikujesz, to też zjesz, ale nie główki, tylko będziesz obrywać wyrastające listki. Co 2-3 tyg. warto też dosiewać koper, żeby był ciągle młody. Można też rzodkiewkę tak siać, ale w gorące lato może wybujać w kwiatki.

O jake ważne informacje
Bo ja dopiero bede teraz wysiewac warzywniak,
czyli ogórków, cukini, fasoli (zwykłej i szparagowej), pomidora i papryki teraz nie siać?
Czytałam tez że koper lepiej jest siąc gdzie popadnie bo w rządku łapie mszyce...
a z sałatą dobry pomysł tak właśnie zrobię
ka1sia 14:26, 22 kwi 2013

Zajrzalam,żeby pozdrowionka zostawić, a ile się nauczyłam o warzywkach! Super, biorę się do pracy