Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Pokaż wątki Pokaż posty

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

LIDKA 19:42, 01 lut 2024

Muszelko,
Kasia Pestka własnie mnie uświadomiła. Dobrze mi rosną hortensje.
Zobaczymy w tym sezonie jakie będą i się zastanowię co i jak.

Muszelka 11:50, 02 lut 2024

Lidko, z hortkami jest tak, że po posadzeniu przez ok. 5 lat na rabacie wyglądają idealnie i proporcjonalnie. Można przy nich sadzić cebulowe, trawy, zwiewne kwiaty, itd.

Trzeba jednak liczyć się z tym, co będzie po tym czasie. Mam tu na myśli posadzone w ich "plecach" drzewa, czy inne krzewy, które z biegiem lat również dojrzewają.

Organizując rabatę warto spojrzeć na nią okiem wyobraźni "a za 10 lat, będzie wyglądać tak".

Czas bardzo szybko biegnie
MagdaLenka 11:57, 02 lut 2024

Tak czytam Wasze prognozy wzrostu roślin i skłaniam się ku temu, żeby swoje hortensje przesadzić, póki są jeszcze w miarę małe... Na szczęście mogę spokojnie poszerzać rabaty. Małżonek się ucieszy, że będzie mniej do koszenia (on nie z tych zakochanych w trawniku).
Muszelka 12:05, 02 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)
Tak czytam Wasze prognozy wzrostu roślin i skłaniam się ku temu, żeby swoje hortensje przesadzić, póki są jeszcze w miarę małe... Na szczęście mogę spokojnie poszerzać rabaty. Małżonek się ucieszy, że będzie mniej do koszenia (on nie z tych zakochanych w trawniku).

Moim zdaniem to bardzo dobry kierunek

Trawnik ma za zadanie podkreślać urodę rabat, chyba że przewidujemy dla niego funkcję np. boiska dla dzieci do gry w piłkę.
Muszelka 12:23, 02 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)
Tak czytam Wasze prognozy wzrostu roślin i skłaniam się ku temu, żeby swoje hortensje przesadzić, póki są jeszcze w miarę małe.

Tak, jeśli hortki mają zapisane w genach, że w wieku dojrzałym osiągną wysokość 250 cm i średnicę 150 cm - to trzeba w to wierzyć i nie sadzić młodych krzaczków w odległości od siebie 50 cm.

Lepiej posadzić je od razu w odległości 120 cm, a przestrzeń między nimi doraźnie zapełnić roślinami, które łatwo wykopać, podzielić itd.
MagdaLenka 12:47, 02 lut 2024

Muszelka napisał(a)

Tak, jeśli hortki mają zapisane w genach, że w wieku dojrzałym osiągną wysokość 250 cm i średnicę 150 cm - to trzeba w to wierzyć i nie sadzić młodych krzaczków w odległości od siebie 50 cm.

Lepiej posadzić je od razu w odległości 120 cm, a przestrzeń między nimi doraźnie zapełnić roślinami, które łatwo wykopać, podzielić itd.

Ja mam szpaler Polar Bear co 1,1m, ale wydaje mi się, że są za blisko żywopłotu tujowego i chyba muszę je wysunąć bardziej ku frontowi rabaty.
Muszelka 13:59, 02 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)

Ja mam szpaler Polar Bear co 1,1m, ale wydaje mi się, że są za blisko żywopłotu tujowego i chyba muszę je wysunąć bardziej ku frontowi rabaty.

Jeśli tak w rzeczywistości jest, to warto Miśki wysunąć do przodu.

Póki są młodymi krzaczkami, to wcale tej operacji nie odczują (na przedwiośniu lub późną jesienią).

Szpaler Miśków da kiedyś czadu! Pewnie już zaczyna dawać
Kontonaogrod 16:00, 02 lut 2024

To jest trochę problem żeby sadzić małe rośliny z myślą jak to będzie wyglądać za 10 lat. Z hortkami mam na to sposób - po paru latach wykopuję co 2gą może w nowym ogrodzie posadzę rośliny "dobrze" a przynajmniej lepiej niż poprzednio

Anabelki stron są super, też mniejsze ich kuzynki (mniejsze kuli kwiatów, wysokość podobna) - pink anabelle/invicibelle. Będę je ostro rozmnażać w tym sezonie bo ładne, sztywne, długo ładnie wyglądają i patyki przyjmują się dużo łatwiej niż bukietowe (limki)

pozdrawiam Was
Patrycja_KG_Lu 22:42, 02 lut 2024

Angelika95 napisał(a)
Poziomki Regina pyszne, bezproblemowe i mają duże owoce, też mam z siewu własnego

Co do rabaty na froncie to muszę przyznać, że mnie zaskoczyłaś. Dla mnie to całkiem inny styl niż Twoje rabaty wąskie, trójkątna pod oknem w kuchni i rabata z brzozami. Ale na pewno będzie pięknie, po prostu mniej kolorów w porównaniu z powyższymi. Chyba chcesz front bardziej na elegancko?

Zaraz naprzeciwko właśnie będzie ta trójkątna z mocno fioletowymi akcentami szałwii i to ona wraz z wąskimi zwróci uwagę na siebie odwiedzających. Trójkątne przy płocie będę widzieć przez okno kuchenne i wprowadzą więcej spokoju. Nie chce żeby tak mocno konkurowały o uwagę miedzy sobą te rabaty. Te białe kule hortensji mnie urzekły. Nie widzę dla nich innego miejsca, bo z tyłu będzie mocno kolorowo. Bok od wschodu za to bordowo-biały. Zachodnia najwęższa rabata będzie zrobiona na samym końcu, bo możliwe jest, że warunki świetlne spowodowane przez dom i żywopłot zrobią z niej rabatę cienistą.
Patrycja_KG_Lu 23:02, 02 lut 2024

Dzięki dziewczyny za rozważania odległościowe. Nie jestem z tych co lubią przesadzać, więc dam im większy odstęp od początku. Przerwy wypełnię jednorocznymi np. supertunią Snowdrift.