Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Pokaż wątki Pokaż posty

Doświadczalnia bylinowo-różana

Muszelka 10:04, 23 lut 2019

roma2 napisał(a)
Nawet nie spoglądam, jak ceny zaporowe . Ewo, ja po radę. Jesienią odkryłam niestety pędraki w trawniku. Na bank chrząszcza majowego. Tydzień po wertykulacji zajechałm na działkę i oczom ukazał mi się armagedon. Kreci. Zostawiłam te krety w spokoju, poniewąż stwierdziłam, że skoro tak ryją bez opamiętania, to mają co jeść. Ale do rzeczy. Wiosną chcę trochę powalczyć z pędrakami. Mam wrotycz i kupiłam piołun. I pytanie. Można to mieszać? czy lać w trawnik naprzemiennie?
Edit: i od kiedy? bo, że systematycznie to wiem

Romo, może Cię zainteresuje, że pojawił sie nowy, ekologiczny środek przeciw pędrakom (niedrogi) o nazwie - P-DRAKOL. Nie stosowałam go i niestety nie znam nikogo, kto by ten środek zastosował na swój trawnik. Opis producenta daje nadzieje...
Gardener27 19:31, 23 lut 2019

Ewa Twój ogród jakby nie zapadł w zimowy sen tylko drzemkę sobie zrobił, jak zawsze jesteście parę kroków przed nami.

Moja olcholistna w ubiegłym sezonie mocno ucierpiała od upałów, to był jej pierwszy rok w gruncie, zobaczymy jak się będzie sprawować w 2019.

Ciekawa historia z tymi myszami, w życiu bym nie przypuszczał, szkoda wielka.
MartaKozak 19:54, 23 lut 2019

Ewuś, siałaś kiedys jażmianki? Mozesz cos poradzic?
Johanka77 20:42, 23 lut 2019

Osz Ty! Czytam o żarłocznych myszach... A już planowałam ciemierniki u siebie posadzić... tyle, że u mnie myszy na wsi dostatek. Ehh...
Anda 20:59, 23 lut 2019

Gardener27 napisał(a)
Ewa Twój ogród jakby nie zapadł w zimowy sen tylko drzemkę sobie zrobił, jak zawsze jesteście parę kroków przed nami.

Moja olcholistna w ubiegłym sezonie mocno ucierpiała od upałów, to był jej pierwszy rok w gruncie, zobaczymy jak się będzie sprawować w 2019.

Ciekawa historia z tymi myszami, w życiu bym nie przypuszczał, szkoda wielka.

Moja olcholistna już ma parę latek i sama sobie radzi Twoja też da radę

Myszy strasznie mnie wkurzają w tym roku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:04, 23 lut 2019

MartaKozak napisał(a)
Ewuś, siałaś kiedys jażmianki? Mozesz cos poradzic?

Jarzmianki potrzebują zimna, żeby wykiełkować, miedzy +4 do -4 stopnie. Nasiona lubią być przykryte śniegiem. Teraz raczej nie ma na to szans
Ewentualnie możesz je teraz wysiać, postawić na 2-3 tygodni w ciepłym pomieszczeniu, a potem włożyć na co najmniej 4 tygodnie do lodówki. Po tym czasie wystawić na zewnątrz i czekać na kiełki. Ziemia musi być cały czas lekko wilgotna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:06, 23 lut 2019

Johanka77 napisał(a)
Osz Ty! Czytam o żarłocznych myszach... A już planowałam ciemierniki u siebie posadzić... tyle, że u mnie myszy na wsi dostatek. Ehh...

Ale jeden ciemiernik u mnie ma kwiaty. Najwyraźniej nie lubią wszystkich. Wypróbuj
Johanka77 21:30, 23 lut 2019

Anda napisał(a)

Ale jeden ciemiernik u mnie ma kwiaty. Najwyraźniej nie lubią wszystkich. Wypróbuj

Dobra! Wypróbuję tego jednego
tulucy 22:51, 23 lut 2019

Mnie myszy wkurzają od kilku lat i tak się zastanawiam, kiedy mnie wkurzą na tyle, żeby coś mega skutecznego zastosować. Tydzień temu przeszłam przez ogród i oczywiście jedną rabata jak ser szwajcarski, cała w dziurach.
MartaKozak 23:27, 23 lut 2019

Anda napisał(a)

Jarzmianki potrzebują zimna, żeby wykiełkować, miedzy +4 do -4 stopnie. Nasiona lubią być przykryte śniegiem. Teraz raczej nie ma na to szans
Ewentualnie możesz je teraz wysiać, postawić na 2-3 tygodni w ciepłym pomieszczeniu, a potem włożyć na co najmniej 4 tygodnie do lodówki. Po tym czasie wystawić na zewnątrz i czekać na kiełki. Ziemia musi być cały czas lekko wilgotna.

Kurczę, trochę to skąplikowane...
Tu noce sa jeszcze chłodne, ok 0°
Mogę wysiac i zostawić na dworzu do wschodu siewek?