Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Pokaż wątki Pokaż posty

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Jagodaa 00:01, 18 wrz 2012

Przeczytałam cały wątek i nadal nie potrafię podjąć decyzji. Jaka hortensja Waszym zadniem będzie ładnie wyglądać z Dereniem Aurea? Chodzi mi o taką odmianę, którą będę mogła utrzymać na wysokości do ok 1,3m - tak, aby kwiaty wyglądały ponad taras (80cm).. Będę bardzo wdzięczna za sugestie .

"Doedytuję" jeszcze, że miałam na myśli hortensje bukietową, strona wschodnia z docierającym słońcem południowym. Myślałam w pierwszej kolejności o Limelight, później o Silver Dollar, Phantom, Tardivie (choć wydaje się zbyt wysoka). Nie widziałam kwiatów "na żywo", więc nie wiem, który odcień najlepiej skomponuje się z Aureą. Do tego płytki na tarasie spłowiały i mają teraz trochę różowawy odcień, co też muszę brać pod uwagę. Bardzo proszę o pomoc, nie chiałabym popełnić błędu i spowodować zgrzytu .
Sebek 08:42, 18 wrz 2012

Wydaje mi się, że najlepsza będzie hortensja Silver Dollar, bo podobno rośnie mniejsza. A jak będzie za duża to zawsze możesz ją mocniej ciachnąć wiosną
Gardenarium 08:48, 18 wrz 2012

Z bukietowych w tym roku testuję nagrodzoną w tym roku na wystwie Zieleń to życie Hydrangea paniculata 'MAGICAL CANDLE'. Jest równie ładna co Limelight. Spróbuj

Albo jak Sebek radzi - Silver Dollar.

Instagram Ogrodowiska
Jagodaa 22:29, 19 wrz 2012

Danusiu, Sebku - dziękuję za podpowiedzi. Przyznam, że sama skłaniałam się ku Silver Dollar . Poczytałam o Magical Candle i fajne jest to, że co kilka tygodni ma się w ogrodzie inny kolor kwiatów. Zwlekałam z podziękowaniami, ponieważ robiłam szkic tych rabat.... jeśli mielibyście wolną minutę... to ja nieśmiało bardzo proszę o radę w moim wątku... Strasznie trudne te wszystkie wybory!
Agacia 16:18, 20 wrz 2012

Mam prośbę, czy moglibyście wrzucić aktualne zdjęcia swoich limelight? Jestem ciekawa jak powinny teraz, we wrześniu/październiku, wyglądać.
Sebek 09:38, 22 wrz 2012

Kwiaty są w kolorze limonkowym, ale mają na sobie dużo różu No i spadają z nich pojedyncze liście, ale ogólnie są zielone Przynajmniej takie są u Danusi
Agacia 13:52, 22 wrz 2012

Dzięki Sebek, coś w tym stylu? (to moje):

Strasznie się kładą, praktycznie każdy pęd muszę palikować, bo leży na ziemi... wody im nie brakuje.
Gardenarium 14:47, 22 wrz 2012

Jeśli to pierwszy rok, to normalne, potem przytnij i nie powinny się pokładać.

Instagram Ogrodowiska
ZbigniewG 16:46, 22 wrz 2012

aktualne
Pinky Winky z tyłu Limelight

NN

motylla 16:56, 22 wrz 2012

Piękne