Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:49, 18 lut 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)

ooo to będę musiała przesuwać ławki, bo w tym roku wlazły mi na siedzenia

Oooo kurcze ależ ty masz dużo pięknej werbeny!!:
A u mnie ona coś nie chce rosnąć
Ogród w remoncie 20:48, 18 lut 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Looknęłam ostatnio do Ciebie - ciemierniki-giganty! Szok!
A ja u siebie ten gruz tak dokładnie wybierałam, trzeba było zrobić rabatę ciemiernikową w tym miejscu
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:45, 18 lut 2020

Do góry
tak sobie pomyślałam, że zacznę planować to co pójdzie na pierwszy rzut do obsadzenia, czyli rabata przy tarasie (tarasowa). Na pozostałych mam eksperymentalnie wsadzone cebulowe, więc na razie nie ruszam. Rabata wygląda tak (1,5x2,5m po lewej stronie ścieżki i taka sama po prawej):

Asia (Makadamia) pisała mi swojego czasu, żeby zrobić tu taką rabatę, która bardzo mi się podoba
https://www.instagram.com/p/BzXUO9ugBP-/

Czy ktoś pomoże mi zidentyfikować te roślinki? i co byście dali w plecach tej rabatki, żeby rosło w górę robiło choć lekką osłonę od wiatru na tarasie? zmieści się tam cosik?
Ogród w remoncie 20:40, 18 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
To różowe by się przydało powtórzyć przed niebieskim i za niebieskim. W wersji 2

Przed? Nie mam jak

Za

Teraz tak mnie olśniło, że letnie rośliny tam miały być a mnie ciągnie do jakich takich.
Tam dużo słońca, wystawa południowa. Brzeg rabaty w miarę suchy, im głębiej tym wilgotniej. Trochę cienia jest na tym kawałku za domem bo ten zasłania w południe słońce. Heeeelp!!
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:33, 18 lut 2020

Do góry
Chcę zamówić wywrotkę. 650 zł, razem z ciężarówką jakieś 30 ton. Pewnie 25 ton ziemi. Pytanie tylko jakiej i skąd, żeby się nie naciąć. Zobaczymy.

Chodnik w trakcie.

Na trójkątną rabatę wysypałam 8 wiader ziemi i worek obornika. Jutro kupię parę worków ziemi i przekopię i pierwsze sadzenie. Nawet marca nie ma ale jest ciepło jak na wiosnę.
Wzgórze chaosu 20:31, 18 lut 2020

Do góry
Dotarłam też do moich oliwek na strychu. Miałam je przycinać, ale jestem w szoku jak bardzo są ładne. W zeszłym sezonie zimowym opadły im prawie wszystkie liście a teraz taki busz.
Ciachać czy nie? Ten nieco łysy dół mi się nie podoba.
Ogród w remoncie 20:25, 18 lut 2020

Do góry
Kuję żelazo póki gorące i obmyślam to co ewentualnie miało by znaleźć się między dereniami a brzegiem tej rabaty. Na pewno chcę trzymać się sadzenia plamami. Trochę pomazałam. Na razie jaki taki podział plam.

Wersja1

Wersja2

Bliżej mi do 2.
Co do roślin to jeszcze nie mam jasności. Na pewno chcę tam ciemierniki cuchnące, rdesty, jak da radę epimedium, paprotniki,pewnie turzyce. Myślałam za sprawą Pszczółki o brązowych turzycach (pasują do ciemierników). Może jeszcze jakieś wyższe trawy. Chciałabym pi razy drzwi ustalić co tam dać bo muszę namnożyć sobie roślin.
Wzgórze chaosu 20:13, 18 lut 2020

Do góry
Nie przepadam za czerwonymi kwiatami, ale coraz bardziej oczarowi wybaczam, bo ich konstrukcja jest niesamowita. Oczar czaruje i mnie Będzie powrót jak nic, tylko gdzie... Podoba mi się kształt gałęzi, dolne partie mają potencjał na drzewko wielopniowe. Kolejne dylematy

Wzgórze chaosu 20:13, 18 lut 2020

Do góry
Na wielu wątkach czarują oczary, pięknie teraz kwitną. Ja kiedyś chciałam żółtego, ale niestety zakwitł na czerwono. Coś mnie denerwował i wyrzuciłam go na drugą działkę koło kompostu. Poszłam dziś do mojego wygnańca i powiem wam, że mnie zaskoczył Rozważam nawet powrót, tylko nie wiem gdzie... Oczary dla mnie mają sens blisko okna, ponieważ nie przepadam za szwendaniem się gdy jest zimno.
Tak się prezentuje mój wygnaniec, całkiem zgrabny jest
Ogród bez reguł 20:12, 18 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
No i zainstalowałam zardzewiałą kolumnę, na razie bez zegara.

Bardzo podoba mi się ta kolumna, chyba ta sama co u Hani ? Mogłabyś mi dać namiar na priv
Igielnik 20:06, 18 lut 2020

Do góry
fasola napisał(a)
Usunęłam darń pod nowe nasadzenia. Żegnaj "tyrawniku". Teraz czekam na obornik i muszę się jakoś dobrać do kompostu, żeby zasilić ten mój piach.

Na tej ostatniej rabacie nie mam jeszcze pomysłu co posadzić.

Ale ci zazdroszczę, że masz już za sobą zdzieranie darni. My się dopiero za to będziemy brać a też podobne kółka będziemy robić . Napracowaliście się to widać.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:03, 18 lut 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Moje werbeny przeżyły ubiegłą zimę i miały się bardzo dobrze, więc jest sens. W tym roku będzie chyba powtórka.

ooo to będę musiała przesuwać ławki, bo w tym roku wlazły mi na siedzenia

Igielnik 20:01, 18 lut 2020

Do góry

A tu mój osobisty koszmar. Czyli barwinek przerośniety trzcinnikiem piaskowym. Od dawna się zastanawiam co z tym zrobić. Ani wyrwać, ani wypielić..

Ładnie masz, wcale nie bałagan.
A co jest większym problemem - barwinek w trawie, czy trawa w barwinku? Trzeba by wykopać i rozdzielić, z większą stratą agresora
Sosny też czasem tniemy i wycinamy, chociaż je kochamy - jednocześnie dajemy rosnąć następnym siewkami. Dzięki temu liczba mniej więcej się zgadza i nam tak nie żal. I pędy wiosną zbieramy na syropek i nalewkę, to też trochę stopuje wzrost.
Wzgórze chaosu 19:43, 18 lut 2020

Do góry
Wiało dziś okropnie, ale za to zachód słońca był cudny. Kolory na niebie szalały.
Ogród bez reguł 19:10, 18 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Ale i tak przytnij, żebyś miała foremny krzak, a nie wielki krzaczor. Pozostaje jeszcze kwestia obcinania przekwitłych kwiatostanów, żeby kwitła Ci ta budleja do późnej jesieni

Mam dokładnie takie same odczucia, też widzę ją jako poidełko Na zegar mam inną kolumnę w głowie i nie mogę o niej zapomnieć

wszystkie kwiatostany scinalam na biezaco, w tej chwili galazki mam takie po pas, skroce o polowe, od tej wysokosci niech sie zageszczaja.

poidlo zrob, przynajmniej wiekszy pozytek bedzie niz z zegara. zegar tylko ucieszy oko nasze a poidlo przysluzy sie ptakom, wazkom, owadom i tez nas ucieszy, zobacz jakie fajne momenty mozna uchwycic (potem pousuwam)

Ogród bez reguł 18:33, 18 lut 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia
jaką masz ostrzałkę do sekatora ?

poczytałam o różach pnących ….też mam i musze się dokształcać

Madzia, do sekatora używam dwie ostrzałki (bo w domu do noży i siekier jest jeszcze kilka ):

1. diamentową - wygląda jak długopis, jest wysuwana i bywa czasem za śmieszne pieniądze (kilkanaście złotych) dostępna w l..lu

2. ceramiczna - dostałam w komplecie felkiem . Felek to mój ulubiony sekator, leży w ręce jak ulał, nigdy nie miałam od niego odcisków ani bąbli, co przy innych się zdarzało

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:32, 18 lut 2020

Do góry
To i my tak sądzić możemy skoro wypróbowane
Popatrz jakiś "geniusz" wpadł na pomysł łąki kwietnej na taśmie
Wydłóbuję teraz te nasionka

Jak można siać taśmę to nie warzywnik i rzędy tylko łąka ma być. Lwią paszczę drę na strzępki bo nasionka mokre i nie ma jak wydłubać, ale czy wiatr nie zabierze nie wiem.
Tego nie ma sensu kupować raczej, chyba, że się komuś nudzi i lubi bajkę o Kopciuszku
Przedziwny Ogród 18:31, 18 lut 2020

Do góry
AgataM napisał(a)
już mi tęskno za takim ogrodem...................

Tu wszystko masz piękne.
I bogactwo jeżówek.
Przypomnij mi co to za odmiana ta w lewym dolnym rogu .
Lilie śliczne.
Róże przepiękne.
Wszystko wzorowo ułożone. Suuper.
Sałatka pokrzywowa 18:28, 18 lut 2020

Do góry
W przedogródku koniec wakacji był wielce wesoły

Sadzone jak zwykle za późno

Onętki Dazzler, w tle dalie Le Baron
Ogród Basi 18:24, 18 lut 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Te rojniki tak ci zimują cały czas w tej misie na dworze ??
Bardzo łądnie wyglądają.
Ciemierniki cudne.
rawy już przycinasz ??
ozdrawiam Basiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies