Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 23:31, 16 cze 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Czytalyscie że Waldek pisał żeby oleju nie dawać?

Tak Olu. Przeczytałam, jak już było po pryskaniu. Pociszam się tylko jego śladowymi ilościami, tym bardziej, że polowa mikstury wylądowała na podłodze po spienieniu się
Ogród na glinie 23:28, 16 cze 2015

Do góry
Ładne zakupy. Ja łubin lubię. Posadziłam z miskantem. Lubię to połączenie. Drugi wariant jest taki elegancki i trzmieliny powtarzają kolor z miskantem. Pozdrawiam Gosiu.
Ps. Wstawiłam dla ciebie fotki mojej stipy. 10 maja pierwsza wsadzona, druga niedawno, dużo mniejsza..
Ogródek Iwony 23:02, 16 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tegoroczna stipa, im dłużej siedzi w ziemi, tym jest większa. Tą sadziłam do gruntu ok. 10 maja. Piękna. I pomyśleć, że to było jedno źdźbło

niesamowita...moja Red Baron stoi w miejscu i ani rusz na boki.
Ogródek Iwony 22:49, 16 cze 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Tak Iwonko mam ich kilka tego samego koloru i jestem w nich zakochana. Sesja zdjęciowa jest codziennie hihi

To muszę iść obejrzeć twoje
Ogródek Iwony 22:48, 16 cze 2015

Do góry
Młoda trytoma:

Pierwszy kwiatek gajlardii - na ognistej jeszcze śpi, a tu przy murku samosiejka piękna jest:
Ogródek Iwony 22:43, 16 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)

A to przepraszam, źle zrozumiałam Na Coradonne byłabym bardzo bardzo, ciesz się że ją masz

No widzisz, miała być różowa, jest Caradona. Wyszło na "lepiej być nie może"
Olu, ja się cieszę z każdej roślinki mi podarowanej, bo sama bym sobie tyle dobra nie dała rady zafundować.
I jeszcze mam Ice Dance, a trzcinnik mnie zachwyca każdego dnia Jest cudowny. Stoi na baczność, jak wojsko, ma już ładne kłoski. I żółte żurawki Lime marmalade. Wszystko mnie zachwyca
Ogródek Iwony 22:35, 16 cze 2015

Do góry
Anusia napisał(a)

Różanka piękna. Podoba mi się w niej, że ma tyle pąków i za chwilę cała będzie tonąć w kwiatach. W tym roku róże skradły moje serce

Aniu, czytałam, ze masz różyczkę
Moje posadzone w zeszłym roku, pokazują co potrafią. Niesamowicie to wygląda

Ogródek Iwony 22:33, 16 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olu, tę szałwię dopiero dostałam. Mam jakąś bez nazwy, ciekawa jestem, jaka będzie między nimi różnica?

A to przepraszam, źle zrozumiałam Na Coradonne byłabym bardzo bardzo, ciesz się że ją masz
Ogródek Iwony 22:28, 16 cze 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Mnie mąż wyspawał chyba 15 podpórek pod hortensje, powbijałam je już dawno. W ubiegłym roku anabelki mocno mi się pokładały, a w tym roku mimo burzy jaka u nas przeszła pęknie trzymają fason.

Rabatki wyglądają jak z katalogu - czytaj - pięknie.

Dorotko, dziękuję za miłe słowa. W tym roku bolączką jest jednak trawa, podlewam na ten moment tylko kawałki zasiane, reszta sucha na piaskach, najpierw trzeba ziemię wymienić, ale to zadanie na jesień, jak dobrze pójdzie (czytaj: finanse )
Ja widziałam takie podpórki w zeszłym roku:
http://images49.fotosik.pl/1483/d59bb37de1c15789med.jpg
Został nam drut i M wygiął mi taką pod rh, bo się kładł od ciężaru kwiatów. Do hortek też mi takie wygnie, można dołożyć je w każdej chwili. Na razie nie ma takiej potrzeby
Ogródek Iwony 22:20, 16 cze 2015

Do góry
Miałam przyciąć jutro, ale jak poszłam podlewać ogród, te buksiki aż głośno wołały: Przytnij mnie, przytnij

Poszłam więc po nożyce, pelerynkę i zabawiłam się we fryzjera. Moje pierwsze kulkowanie - cztery małe kuleczki były pierwszy raz u fryzjera. Ten fryzjer też pierwszy raz ciął
Całe szczęście, ze jakby co - wszystko potem odrasta :

Ogródek Iwony 22:18, 16 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
E-Musiowa różanka zaczyna:
Montana pachnie cudnie, na jednej gałązce naliczyłam 14 pąków kwiatowych. Niesamowite

Różanka piękna. Podoba mi się w niej, że ma tyle pąków i za chwilę cała będzie tonąć w kwiatach. W tym roku róże skradły moje serce
Ogródek Iwony 22:16, 16 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ten buczek był alternatywą dla czegość typu kulka bukszpanowa. Mi też się podoba, troszkę zasłoni kącik grilowy od strony ulicy.
Dorotko, z hortkami masz oko. Ja codziennie chodzę i sprawdzam, czy już są pączki, ale jeszcze cały czas listki wyrastają. Tylko Annabell pączkuje pięknie. Vanilka jest taka mocno stojąca w drugim roku, tak jak Ana pisała. Ciekawe, czy w tym roku utrzyma kwiaty, czy będzie się kładła ?

Mnie mąż wyspawał chyba 15 podpórek pod hortensje, powbijałam je już dawno. W ubiegłym roku anabelki mocno mi się pokładały, a w tym roku mimo burzy jaka u nas przeszła pęknie trzymają fason.

Rabatki wyglądają jak z katalogu - czytaj - pięknie.
Ogródek Iwony 22:14, 16 cze 2015

Do góry
Tegoroczna stipa, im dłużej siedzi w ziemi, tym jest większa. Tą sadziłam do gruntu ok. 10 maja. Piękna. I pomyśleć, że to było jedno źdźbło

A tą sadziłam niedawno. Dłużej była w doniczkach. Z tego samego chowu, a jaka różnica

Ogródek Iwony 22:09, 16 cze 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Iwonko napisałam do Pana P.
Czekam na odpowiedź.

Trzy już mia padły na amen, dwa coraz bardziej brązowe

Mi też padają, ale te z drugiego rzutu. Z pierwszej partii tych większych wypadł jeden.
Ciekawa jestem odpowiedzi pana.
Ogródek Iwony 22:07, 16 cze 2015

Do góry
Wiecie co? Blondynką nie jestem, ale dziś narobiłam sobie dodatkowej roboty.
Postanowiłam rozrobić miksturę na mszyce:
Mszyca , mączniak :1 i 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka oleju jadalnego 0,5łyżeczki płynu do mycia naczyń 0,5 szkl. octu na 4 litry wody .Pryskać 1 raz w tygodniu ...
Baniaczek był zajęty (ten 10 litrowy), M pryskał starą miksturą śliwkę.
Wzięłam więc garnuszek 2-litrowy w kuchni, wsypałam sodę do wody, dodałam resztę składników.potem chciałam wodę dodać już w baniaczku. Wszystko było dobrze do czasu wlania ostu, bo potem musiałam łapać całą miksturę z podłogi, tak zaczęło szumować. Drugą zrobiłam już na zewnątrz, prosto do dużego baniaczka.
Popryskałam i jutro sobie pooglądam skuteczność. Nie jestem pewna tylko tego oleju, żeby słońce nie przypaliło listków, bo olej może zadziałać, jak soczewka. Może bez oleju robić? Choć małą łyżeczka na 4 litry wody, to kropla w morzu (powiedzmy)

Ogródek Iwony 21:55, 16 cze 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wszystko piękne jak zwykle, ale buczek w kółku najbardziej mi się podoba
Sama nie wiem czy bym coś mu dosadziła, nie za dużo tego by było?

Mirelko, hakone mi się podoba i lubi cień. Ciekawa jestem, jak by dał radę. na razie nie mam, więc chyba wyłożę firanką i kamyczkami, aby w razie czego łatwo się je zdjęło.
Niestety, dzis na buczku zobaczyłam mszyce, czytam w necie, ze chyba przyprowadziłam sobie zdobniczkę, a z tym ciężka walka. jutro zrobię miksturę, zobaczymy, czy pomoże .
Jakby co, to czytałam, że Mospilan może pomóc o tej porze roku.
Ogródek Iwony 21:52, 16 cze 2015

Do góry
Oj, szkoda tej azalii, ale te upały zaszkodziły roślinkom, co lubią chłodniej. Buziaki Doniu
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:51, 16 cze 2015

Do góry
Sebku, trzymam kciuki za egzaminy. Wątek śmiechu sobie zalinkowałam, poczytam za dwa tygodnie. Fajny
Kiedyś będzie tu ogród 21:44, 16 cze 2015

Do góry
Aniu, pokazywałaś już swoją werbenkę? moja jest w skali micro
Ogródek Iwony 21:41, 16 cze 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Albo jeszcze wysadzić hortensje a wsadzic białe róże okrywowe?
Też ciekawy pomysł z różami. Obie roślinki lubią różne warunki glebowe: hortensje ziemię kwaśną, róże już nie. Ciekawe, jaką ziemię masz w tamtym miejscu? Ja zawsze kupuję ziemię z worka dla konkretnych roślin, tzn. o określonym ph, mieszam jeszcze z kompostem.

Wczoraj odkryłam ciekawą rzecz, doświadczony ogrodnik pewnie to wie, a ja dopiero się uczę przez obserwację:
W pewnych miejscach mam grubą warstwę kompostu i on zatrzymuje wodę, ale pod spodem był suchy piasek. Pomyślałam sobie, że przy następnym sadzeniu kompost był koniecznie na głębokości korzeni, a ziemia (u mnie piasek) na wierzchu. Woda przy podlaniu przeleci głębiej przez przepuszczalną ziemię, a zatrzyma się w warstwie wilgotnej przy korzeniach.
Oczywiście na glebach ciężkich, gliniastych taka logika nie ma racji bytu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies