Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:55, 16 cze 2015

MirellaB napisał(a)
Wszystko piękne jak zwykle, ale buczek w kółku najbardziej mi się podoba
Sama nie wiem czy bym coś mu dosadziła, nie za dużo tego by było?

Mirelko, hakone mi się podoba i lubi cień. Ciekawa jestem, jak by dał radę. na razie nie mam, więc chyba wyłożę firanką i kamyczkami, aby w razie czego łatwo się je zdjęło.
Niestety, dzis na buczku zobaczyłam mszyce, czytam w necie, ze chyba przyprowadziłam sobie zdobniczkę, a z tym ciężka walka. jutro zrobię miksturę, zobaczymy, czy pomoże .
Jakby co, to czytałam, że Mospilan może pomóc o tej porze roku.
Iwk4 22:07, 16 cze 2015

Wiecie co? Blondynką nie jestem, ale dziś narobiłam sobie dodatkowej roboty.
Postanowiłam rozrobić miksturę na mszyce:
Mszyca , mączniak :1 i 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka oleju jadalnego 0,5łyżeczki płynu do mycia naczyń 0,5 szkl. octu na 4 litry wody .Pryskać 1 raz w tygodniu ...
Baniaczek był zajęty (ten 10 litrowy), M pryskał starą miksturą śliwkę.
Wzięłam więc garnuszek 2-litrowy w kuchni, wsypałam sodę do wody, dodałam resztę składników.potem chciałam wodę dodać już w baniaczku. Wszystko było dobrze do czasu wlania ostu, bo potem musiałam łapać całą miksturę z podłogi, tak zaczęło szumować. Drugą zrobiłam już na zewnątrz, prosto do dużego baniaczka.
Popryskałam i jutro sobie pooglądam skuteczność. Nie jestem pewna tylko tego oleju, żeby słońce nie przypaliło listków, bo olej może zadziałać, jak soczewka. Może bez oleju robić? Choć małą łyżeczka na 4 litry wody, to kropla w morzu (powiedzmy)

Iwk4 22:09, 16 cze 2015

Juzia napisał(a)
Iwonko napisałam do Pana P.
Czekam na odpowiedź.

Trzy już mia padły na amen, dwa coraz bardziej brązowe

Mi też padają, ale te z drugiego rzutu. Z pierwszej partii tych większych wypadł jeden.
Ciekawa jestem odpowiedzi pana.
Iwk4 22:14, 16 cze 2015

Tegoroczna stipa, im dłużej siedzi w ziemi, tym jest większa. Tą sadziłam do gruntu ok. 10 maja. Piękna. I pomyśleć, że to było jedno źdźbło

A tą sadziłam niedawno. Dłużej była w doniczkach. Z tego samego chowu, a jaka różnica

Dorota123 22:16, 16 cze 2015

Iwk4 napisał(a)

Ten buczek był alternatywą dla czegość typu kulka bukszpanowa. Mi też się podoba, troszkę zasłoni kącik grilowy od strony ulicy.
Dorotko, z hortkami masz oko. Ja codziennie chodzę i sprawdzam, czy już są pączki, ale jeszcze cały czas listki wyrastają. Tylko Annabell pączkuje pięknie. Vanilka jest taka mocno stojąca w drugim roku, tak jak Ana pisała. Ciekawe, czy w tym roku utrzyma kwiaty, czy będzie się kładła ?

Mnie mąż wyspawał chyba 15 podpórek pod hortensje, powbijałam je już dawno. W ubiegłym roku anabelki mocno mi się pokładały, a w tym roku mimo burzy jaka u nas przeszła pęknie trzymają fason.

Rabatki wyglądają jak z katalogu - czytaj - pięknie.
Anusia 22:18, 16 cze 2015

Iwk4 napisał(a)
E-Musiowa różanka zaczyna:
Montana pachnie cudnie, na jednej gałązce naliczyłam 14 pąków kwiatowych. Niesamowite

Różanka piękna. Podoba mi się w niej, że ma tyle pąków i za chwilę cała będzie tonąć w kwiatach. W tym roku róże skradły moje serce
Iwk4 22:20, 16 cze 2015

Miałam przyciąć jutro, ale jak poszłam podlewać ogród, te buksiki aż głośno wołały: Przytnij mnie, przytnij

Poszłam więc po nożyce, pelerynkę i zabawiłam się we fryzjera. Moje pierwsze kulkowanie - cztery małe kuleczki były pierwszy raz u fryzjera. Ten fryzjer też pierwszy raz ciął
Całe szczęście, ze jakby co - wszystko potem odrasta :

Iwk4 22:28, 16 cze 2015

Dorota123 napisał(a)

Mnie mąż wyspawał chyba 15 podpórek pod hortensje, powbijałam je już dawno. W ubiegłym roku anabelki mocno mi się pokładały, a w tym roku mimo burzy jaka u nas przeszła pęknie trzymają fason.

Rabatki wyglądają jak z katalogu - czytaj - pięknie.

Dorotko, dziękuję za miłe słowa. W tym roku bolączką jest jednak trawa, podlewam na ten moment tylko kawałki zasiane, reszta sucha na piaskach, najpierw trzeba ziemię wymienić, ale to zadanie na jesień, jak dobrze pójdzie (czytaj: finanse )
Ja widziałam takie podpórki w zeszłym roku:
http://images49.fotosik.pl/1483/d59bb37de1c15789med.jpg
Został nam drut i M wygiął mi taką pod rh, bo się kładł od ciężaru kwiatów. Do hortek też mi takie wygnie, można dołożyć je w każdej chwili. Na razie nie ma takiej potrzeby
babka 22:33, 16 cze 2015

Iwk4 napisał(a)

Olu, tę szałwię dopiero dostałam. Mam jakąś bez nazwy, ciekawa jestem, jaka będzie między nimi różnica?

A to przepraszam, źle zrozumiałam Na Coradonne byłabym bardzo bardzo, ciesz się że ją masz
Iwk4 22:35, 16 cze 2015

Anusia napisał(a)

Różanka piękna. Podoba mi się w niej, że ma tyle pąków i za chwilę cała będzie tonąć w kwiatach. W tym roku róże skradły moje serce

Aniu, czytałam, ze masz różyczkę
Moje posadzone w zeszłym roku, pokazują co potrafią. Niesamowicie to wygląda