Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:20, 30 mar 2017

Do góry
Aurelia trzeba to zrobić w tym tygodniu bo za dwa tygodnie już święta to guzik będzie a nie robota.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 00:18, 30 mar 2017

Do góry
Kupiłam trzy róże "New Dawn" - więc czekam z niecierpliwością jak zakwitną. Na zdjęciach piękny kolor.
Tak się zastanawiam, czy przypadkiem już tej róży nie mam, każdego roku ją przycinam na 10 cm a to może pnąca. Ona tak wyrasta na 1,5 m - kupowałam wszystko co mi się podobało nie mając pojęcia co to za róża.
Muszę ją porównac.
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:14, 30 mar 2017

Do góry
Witam Goździkowa już późno ale bedę następnym razem to przeglądnę co u ciebie piszczy.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 00:12, 30 mar 2017

Do góry
New Dawn odmiana mało wymagająca pod względem zabiegów pielęgnacyjnych. Cięcie wiosenne ogranicza się do usunięcia tych przemarzniętych lub chorych pędów.

Róże pnące - po zimie wycinamy tylko pędy suche i chore, a zdrowe przycinamy nad najwyższym zdrowym oczkiem. Słabszych pędów nie wycinamy, niech rosną. Późną jesienią przycina się tylko pędy chore i lekko podcina najdłuższe gałązki usuwając przekwitnięte kwiatostany. Przekwitłe kwiaty odcinamy nad pierwszym od góry liściem.
Silne cięcie tej grupy róż nie jest konieczne. Co jakiś czas można wyciąć przy ziemi zbyt stare pędy.
Ptasi gaj 23:38, 29 mar 2017

Do góry
Dzisiaj przybyły dwie paczki jedna z różami druga z kalinami i bzami.

Z różami byłam bardzo nie zadowolona ponieważ były nie zabezpieczone ziemia się wysypała z doniczek. W jednej to nawet wszystko krzaczek w paczce fruwał.
Ziemia w paczce rozwalona. Metki na różach luźne po wypadały z dwóch donic w jednej w ogóle nie było metki. Wkurzyłam się napisałam do "Rozaria".
Dwa razy już sprowadzałam i nie miałam takich problemów a tym razem taką fuszerkę odstawili.
Trzy doniczki w jednej siatce i nie zawiązane. Paczka duża więc latały w tej paczce. W sumie 6 doniczek.

Druga paczka zapakowana perfekcyjnie. Bzy zawinięte w karton falisty w doniczkach aby się nie połamały. Kalina wantanabe i kilimandzaro w krzaczku gąbka skrawki i owinięte perlistą folią, każda doniczka zawinięta w karton falisty i wszystko usztywnione aby się nie przesuwało. Byłam zaskoczona zapakowaniem po tych różach.

Więc jutro albo piątek będe sadziła mam tego od groma. Musze nasmarować plecy i do roboty.
W sobote będziemy pewnie przeprowadzać wertykulację trawnika.
Ptasi gaj 23:26, 29 mar 2017

Do góry
Czego się boicie. Przecież to zwierzątko nie atakuje. Ludzi należy się bać, bo niby rozum mają a potrafią tyle zła narobic.
Pająk to fajna rzecz w domu. Ucieka przed każdym.

Ania pajączka nie zabijaj lepiej go na dwór wynieś.

No cóż trzeba będzie przyjąć to co się rozmnoży w gnieździe sroczym. Nie zapobiegłam więc muszę ponosić konsekwencje rozrodu.
Słoneczny Ogród 23:20, 29 mar 2017

Do góry
Daria nie wiem jakie małe kupiłaś berberysy. Ja przycinałam takie duże które wchodziły wszędzie gdzie się dało i zagłuszały inne rośliny.
Pokaż te berberysy.
Przycięłam też admirały były już sporawe. Jeszcze mam czerwone liście nakrapiane różowymi cętkami do przycięcia, ale tak się zastanawiam, czy sobie nie odpuścić bo każdego roku je przycinam.

Ania ma rację żółty berberys nie powinien być posadzony na słońcu. Najlepiej posadzić go od strony wschodniej aby jednak trochę słońca rannego łyknął tak do godz. 10-11. Póżniej to absolutnie nie.
Znowu w cieniu jak nie ma trochę słońca jest zielony a nie zółty.

Fajna ziemia pachnąca co?

Anna i Ogród 18:28, 29 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam wszystkich. Aniu powiedz dlaczego tak wysoko przycięłaś hortensję, czy zawsze tak wysoko przycinasz. Bo ja to wszystkie ogrodowe (te co rosną na tegorocznych pędach) już mi się wszystko chrzani, przycinam nisko ok 15 cm mam bardzo gęste.

Może ja też powinnam wyżej podcinać, ale boję się, że jak przyjdzie wiatr to wszystko połamie bo będa za wysokie.
Moje pomidory też już powschodziły. Siałam takie maleńkie cherry i już mają ok. 2 cm wysokości, paprykę siałam w tym samym dniu i jeszcze nie widać wschodów.

Czy wysoko hortkę bukietową cięłam? Wydaje mi się że raczej normalnie nad drugim lub trzecim oczkiem w zależności jak duża przerwa jest między oczkami. Pierwszego roku cięłam nisko by się zagęściły ale teraz to już nie muszą.
Moje też są gęste, nie narzekam.

Bardziej zależy mi by miała taki właśnie owalny kształt.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:48, 29 mar 2017

Do góry
Witam pytalam o cene kalin. Ja to przedobrzylam cenowo, ale wszedzie w internecie takie ceny po 25 zl tez ladne ale metra nie maja.

Dzisiaj dostalam wlasnie paczke z kalinami i czarnym bzem. Dzisiaj tez przyszly roze bardzo ladne krzaczki w doniczkach ale firma nie zapakowala dobrze i ziemia z doniczek wysypana, juz do nich napisala.

Jutro mam sadzenia i przesadzania bardzo duzo.
Ogrodowe kreacje 11:52, 29 mar 2017

Do góry
Witam Aurelia. Kiedys w kazdej oborze na wsi byly gniazda jaskolcze to byl ubaw jak jaskolki lapaly muchy w locie aby nakarmic ssoje maluchy. Do wszystkiego czlowiek moze sie przyzwyczaic byle nie do smrodu.
Ptasi gaj 11:44, 29 mar 2017

Do góry
Juz machnelam reka niech sie dzieje co chce najwyzej wyjade. Zamiast tv bedzie srocze gniazdo przy sniadaniu.
Mój ogród pod lasem 11:31, 29 mar 2017

Do góry
Gosia ta irga byla kupowana 8 lat temu jak nic na dzialce nie roslo oprocz chwastow. Sadzilam je na gorce na ktorej bbyla glina z wykopow fundamentowych przysypałam ziemia i piakiem i tak rosla tak sie rozpanoszyla, ze miala badyle po 2 m. Wtedy Nie mialam pojecia o roslinach.

Posadz kaskadowo jalowce sa bardzo ladne i szybko rosna w roznych kolorach. Zrobilam zdjecia sprawdz jeszcze w internecie.
Cyprysiki niskie tez ladne.

Po prawej stronie u gory na zdjeciu jalowiec łuskowaty "blue carpet" charakteryzuje sie intensywnym niebieskim kolorem.
Na dole na tym samym zdj jalowiec rozeslany "nana" bardzo ladny.

Na moim watku na str 6 jest ta gorka na ktorej sa jalowce "blu carpet" i "gold star". Z tylu wlasnie rosla irga teraz rosna roze dzikie ktore tez mozesz posadzic beda mialy ptaki radoche.

Wyrzucilam zdjecia aby nie zasmiecac ci watku. Mam nadzieje, ze popatrzylas.
Ptasi gaj 10:53, 29 mar 2017

Do góry
U mnie pajaki na wsi to w kazdym kacie po kilka w zyciu jak zyje tyle pajakow nie widzialam. Pajak w domu to podobno szczescie. Male zwierzatka sie widocznie u nas dobrze czuja nie sa zagrozone.
Mira Twoj eM ma racje powinnas sie cieszyc nie wyrzucac z domu one tez sa potrzebne muszki maja sie na bacznosci.
Ptasi gaj 10:48, 29 mar 2017

Do góry
Kasia te sroki sie zagniezdzily tam gdzie na stale mieszkam w W-wie. Mieszkam na pierwszym pietrze i mam na przeciwko okna kuchni to gniazdo. Zobaczcie ile badyli jeszcze wczoraj znosily.
Dzisiaj cicho w gniezdzie.

Ogród Ani :) 09:11, 29 mar 2017

Do góry

Ja pisze o agrowłókninie aby się zabezpieczyć przed chwastami, a skąd wiesz czy nie wyrosną, to skarpa i trzeba będzie pielić. Nie każdy ma taką czystą ziemię jak ty. Strzeżonego Pan ..... wychodzę z takiego założenia.
W mojej nie rosną chwasty tylko trawa zaczyna wchodzić na rabatę i ją wywalam.

Elu, zaczekaj z tą agrowłókniną jeszcze z 4-5 lat. Zmienisz zdanie jak zobaczysz moc chwastów. W swojej naiwności i wierze w reklamy miałam ją tylko pod żwirem...już nie mam
Anna i Ogród 07:57, 29 mar 2017
Do góry
Witam wszystkich. Aniu powiedz dlaczego tak wysoko przycięłaś hortensję, czy zawsze tak wysoko przycinasz. Bo ja to wszystkie ogrodowe (te co rosną na tegorocznych pędach) już mi się wszystko chrzani, przycinam nisko ok 15 cm mam bardzo gęste.

Może ja też powinnam wyżej podcinać, ale boję się, że jak przyjdzie wiatr to wszystko połamie bo będa za wysokie.
Moje pomidory też już powschodziły. Siałam takie maleńkie cherry i już mają ok. 2 cm wysokości, paprykę siałam w tym samym dniu i jeszcze nie widać wschodów.

ja tez tnę nisko 2-3 oczko ...niektóre pędy mozna zostawić wyższe ...ale najlepiej te najstarsze ...wtedy bedzie ładny pokrój miał krzak im mniej pędów (część krzyżujących się mozna spokojnie wyciąć) tym będzie mniej kwiatków ale za to będą wieksze
Ogród bacowej 00:24, 29 mar 2017

Do góry
Witam Ewa. Właśnie chcę jutro przyciąć perovską. Jak to dobrze, że zajrzałam do Ciebie i też po wsadzam te patyki. Po co kupować jak sie ma patyki.
Bardzo mi się podobają kwiaty które kwitną na niebiesko od lawendy po kocikoci i perovską.
Doszłam do mojego ostatniego wpisu sporo tutaj wiadomości przybyło.
Przeczytałam że do ziemi też można wsadzać werbenę z patyków czy dobrze doczytałam.
Mój ogród pod lasem 00:14, 29 mar 2017

Do góry
Byłam widziałam ładny ogród. Przede wszystkim bujny. Wszystkie rośliny takie zdrowe dorodne. Az nie chce się wierzyć, że tworzysz ogród od 4 lat chyba się nie mylę. W każdym razie stare drzewa mają swój urok.
Przyszłam z wątku nie pamiętam (ogród Ani?), ale była mowa o irgach chciałaś posadzić na skarpie. Właśnie szukałam tej skarpy.
Ja na twoim miejscu do takiego ogrodu irgi bym nie posadziła, chyba, że gdzieś z tyłu gdzie nie widoczna, ale zapytaj fachowców Toszka się pojawia u ciebie więc zapytaj. Może poleci jakąś odmianę która nie będzie tak wybujała jak u mnie, że musiałam w pewnych miejscach ją wytępić.

Jeszcze jedno przepiękny skalnik nad tej piwniczce.

Ogród Ani :) 23:29, 28 mar 2017

Do góry
UlaB napisał(a)
Ela, u mnie nic sie nie przebijało przez irge. Nie wiem czy to kwestia odmiany czy tak dokładnie wypieliłam W każdym razie nigdy nie miałam włókniny. Irgi tez juz nie mam

Ja pisze o agrowłókninie aby się zabezpieczyć przed chwastami, a skąd wiesz czy nie wyrosną, to skarpa i trzeba będzie pielić. Nie każdy ma taką czystą ziemię jak ty. Strzeżonego Pan ..... wychodzę z takiego założenia.
W mojej nie rosną chwasty tylko trawa zaczyna wchodzić na rabatę i ją wywalam.

Ogród Ani :) 23:23, 28 mar 2017

Do góry
Marga napisał(a)
Ja mam irgę 2 lata jako obwódkę i sobie chwalę. Pewnie zależy jaka odmiana.

Pokaż na wątku w którym miejscu masz tą irge to zobaczę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies