Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:43, 13 lut 2013

Do góry
Masz rację zupełną.U mnie maleństwa mam takie,że narazie wszystko ginie.Umieram już z ciekawości jak to wiosną będzie.Mam trzcinnika overdama to z maciupeńkiej sadzonki niezłe kępy w ciągu sezonu się zrobiły.Oby tak było z całą resztą mojego przybytkuU mnie w tej rabatce chyba tylko pysznogłówki się pozbędę na rzecz jeżówki może.Sama nie wiem może Magnolia albo Danusia coś z czasem zaproponują doradzą.Fajny zapach ma ta pysznogłówka tylko szara pleśń ją atakuje a boję się o inne roślinki
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:32, 13 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

czyli żeby hakone była pasem przy bukszpanach, przed trawo-jeżówką?
Moim zdaniem może tak być

a oprócz hacone co jeszcze mogłoby być? coś co by ładnie oplatało te kuleczki. Może ten owies wieczniezielony, co pisałam trochę wcześniej, tylko on chyba nie będzie taki "wiotki" jak hacone... ale podoba mi sie i byłby szybszy efekt..
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:15, 13 lut 2013

Do góry
no właśnie pytam bo ciekawska jestem.
On podobno na suchych i jałowych ziemiach jest ładny, wtedy mu dobrze.
U mnie by mu pewnie odpowiadało.
Ale jest kilka mikołajków, ja nie chcę takich do 100 cm, tylko właśnie 60 cm.
Myślałam żeby go w coś delikatnego wsadzić, ale jak się pokłada to....nie wiem.
Z różami, ale u mnie róża ma być tylko pnąca.
Pomyślę.

ładne te Twoje fotki.
Podsłuchuj sobie do woli, wtrąć się czasem.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:09, 13 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
a jaki to mikołajek?- wysoki u Ciebie jest?
I czy się nie wyłamuje, nie pokłada?

Magnolia, nie zadawaj trudnych pytań..... mój mikołajek jest śliczny. Pokłada się, ale daję mu podpórkę i podpórki nie widać..... a z różami miałby od razu podpórkę. Ja tak sobie patrzę co doradzasz i podsłuchuję (fe! nieładnie , wiem). Nie lubi chyba zimą stojącej wody i mokrej ziemi. Na przedstawionej fotce (tej z linka) też rośnie na podwyższonej rabacie z różą. Na wysokość mój ma z 60cm..

Sorki Aga, że u Ciebie wsadzam foty.. takiego mam.. trochę podparty, a trochę leży

I zbliżenie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:56, 13 lut 2013

Do góry
a jaki to mikołajek?- wysoki u Ciebie jest?
I czy się nie wyłamuje, nie pokłada?
Rabatka z kratką w tle... 13:09, 13 lut 2013

Do góry
cos takiego- trzeba poprawić ładnie krągłości, moje w paincie, krzywe

Rabatka z kratką w tle... 13:06, 13 lut 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Dota polączylabym te dwie rabaty po prawej. Wiem, że chcesz mieć przejście do drewutni więc mozna przechodzic przez rabatę... wystarczy tylko na korę "rzucić" jakies płyty, czy kawałki drewna pociętego o wymiarach stopy..... i troche inaczej linie poprowadź..... tu gdzie wybrzuszenie ścieżki tam "wklęśnięcie" rabaty

Prostokąty..... chyba zdecydowanie tu odpadają

to jest super pomysł. Zmieni kształt ogrodu, zaokragli tę przestrzeń, bo kształt okrągły wpisany w prostokąt działki optycznie 'rozepchnie' ten kształt.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:50, 13 lut 2013

Do góry
coś nie tak:

http://www.houzz.com/photos/1485381/Cottage-Perennial-traditional-landscape-vancouver
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:49, 13 lut 2013

Do góry
zobacz to zdjęcie- róża z mikołajkiem- on 'chodzi' za mna od czasu świąt BożegoNarodzenia, kiedy kupiłam go sobie do stroika świątecznego. Można go do traw spróbować.

[houzz=http://www.houzz.com/photos/1485381/Cottage-Perennial-traditional-landscape-vancouver]
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:19, 13 lut 2013

Do góry
tak, fajnie. Właśnie coś takiego.
Kaliny posadź ciut bardziej na brzegu, nie na środku szerokości rabaty, tak żeby jeszcze przed nimi można było coś posadzić niewysokiego
Moje ogrodowe marzenia... 11:59, 13 lut 2013

Do góry
Witam Ciebie Agnieszko. Magnolia z Ogrodowiska, jest mi bardzo bliska.
Marzenia są po to aby je spełniać. Oglądnęłam cały Twój wątek, śliczny jest ten Twój ogródek. Ja zaczynam też powoli myśleć o ogrodzie. Sprawy się troszkę skomplikowały, bo jestem właśnie po zabiegu kolana i nie wiem na ile bedę mogła pracować w ogrodzie. Plan jest posadzenia traw, bardzo je lubię.
Masz jakiś pomysł na krety? Bo ja z nimi też musze powalczyć
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:41, 13 lut 2013

Do góry
za mało miejsca na to jeśli mają dojść róze.
Zmniejsz bukszpany, daj 0.5 m każdemu, a kaliny chyb tylko 2, albo wróćmy do 1 szt, przt magnolii a dalej róże i trawy
Magnolię przysuń do bukszpanów, niech siedzą jej u nóg.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:24, 13 lut 2013

Do góry
Jednak będzie ciasno. Zabrałam bukszpany z tamtej strony, bo wydaje mi się, że tam jest już mocno bukszpanowo, a od tej strony królują róże przy tarasie, więc wskazane przenieść róże na drugi koniec. Dobrze myślę? Teraz wychodzi magnolia na środku, a tak chyba nie za bardzo. Może zmniejszyć miejsce bukszpanom i nie dopuścić do dużych rozmiarów docelowo? Ale wtedy i tak chyba za mało miejsca na 3 kaliny? Przez kilka(naście?) lat nie będzie problemu, bo to wszystko wolno rośnie.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:34, 13 lut 2013

Do góry
chyba nie razem- może jedną na początku, przed magnolią, potem jeszcze 2 dalej.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:13, 13 lut 2013

Do góry
tak, kaliny
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:58, 13 lut 2013

Do góry
bukszpany w trójce, na którymś z brzegów
Kalina- może ja powtórzyć jeszcze?- zmieszczą się z rózami 3 szt?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:50, 13 lut 2013

Do góry
Kompletnie nie wiem jak rozplanować tą rabatę. Najpierw trzeba ustawić główne punkty.

M - magnolia; ustawiłam, żeby było widać dobrze z okien tarasowych (w sumie jeszcze w lewo powinnam), choć ona kwitnie chwilę, a kalina długo, hmm...

K - kalina; oddaliłam od magnolii, dobrze? czy zbliżyć je do siebie?

B - bukszpany; jeśli wsadzę je po tej stronie łuku, będą blisko bukszpanów na rabacie "TSS", przenieść na drugą stronę czy w ogóle porpzrzucać?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:31, 13 lut 2013

Do góry
-albo stellata albo dereń kousa
- Watanabe- tak. Tylko jak pisałam - nie wiem jak z mszycami
-bukszpany
-trawy z jeżówkami i różami?- albo trawy niższe niż róże, albo róże nie całkiem wmieszane , jakby przed trawami, lekko tylko w nie wchodzące
- róże niewielkie pokrojem- takie ok 100cm, czy mniejsze, żeby nie zbyt masywne były
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:18, 13 lut 2013

Do góry
Chciałabym pociągnąć temat tego półkola właśnie.
Pozbierałam to co prawdopodobnie nadawałoby się tam:
- magnolia Stellata
- kalina Watanabe (mam też małego derenia kousa odm. chińską, kupiłam u Konieczki razem z drzewkami owocowymi, ale to już raczej za dużo na raz, prawda?)
- 3 bukszpany-poduchy, nawiązujące do T. S.-S.
- trawy
- jeżówki (spodobał mi się pomysł jeżówek w trawie u Beaty i myślę, że tu można zrobić małe poletko)
- jakieś róże (co masz na myśli niewielkie pokrojem? - wysokość?) może też otulone trawami?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:10, 13 lut 2013

Do góry
Magnolio, widzę, że jesteś, więc jeśli znajdziesz chwilkę, to chciałabym coś podpytać. Te cytaty przeniosłam z mojego wątku projektowego z tamtego roku. Rozmawiałyśmy tu o półkolu, które ma osłaniać taras (na górze strony jest rysunek)

magnolia napisał(a)

Aga, mi nie chodzi o dosłowne nawiązania, tylko żeby nie zestawić na tych rabatach skrajnie różnych stylów. Czyli jak na 1 kółku mamy rabatę nowoczesną, powściągliwą, to żeby na drugim nie robić angielskiej klasyki z bukszpanową ramką.
Oczywiscie idealnie by było, żeby na tym kółku było jakieś delikatne nawiązanie w postaci tej samej kępy traw, lub kilku kęp, albo np 3 kul bukszpanowych. No i żeby nie było tu zbyt wysoko, masywnie, bo obok jest lekko. I tyle
Ale Ty to czujesz moim zdaniem.
Czyli Stellata, trawy albo smukłe byliny , może być plama nie za wielkich pokrojem róż.... Konkretnie to jeszcze ogarniemy

Zaproponowałam kalinę Watanabe

magnolia napisał(a)
Watanabe jest super, całkiem mrozoodprona. Tylko tam spotka sie kwitnieniem z hortensjami, więć można ale warto wziąć to pod uwagę. Cudnie się przebarwia
nie wiem niestety czy jest mniej podatna niż inne kaliny na mszyce, ale chyba nie, więc to jest mankament.

magnolia napisał(a)
watanabe jest niska. Może być i magnolia i kalina razem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies