Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

renatamama3 20:30, 06 kwi 2013

Ja też muszę się pohamować ,bo mam dużo do zrobienia np.przesadzenie 40 thuj ,posadziliśmy takie małe 20-25 cm w ustronnym miejscu teraz będziemy przesadzać w docelowe ,będziemy układać placyk z płyt chodnikowych przy drewutni ,muszę skończyć z przodu, dokupić różę pnącą bo jedna nie wypuściła ,kupić 2 trzmieliny na pniu na jesieni nie zdążyłam ,bo panowie od tynku mieli obsuwę a on mają być blisko domu .No i ogrodzenie część słupków obsadzona ,jak tylko ładnie się zrobi po deseczki ,malowanie i montaż ,marzy mi się magnolia stella tylko jeszcze miejsca na nią brak .
popcorn 20:39, 06 kwi 2013

Ewo - no to porządne zakupy!! Ja sobie może jakiś fajniejszy wypatrzę w Londynie, wybieram się na pewno do Kew Gardens. I w bagażu chyba przewiozę? A te tanie, ale dość solidnie wyglądają, na jakiś czas będą
Ha, więc już cięłaś! I jak pięknie puszczają! Trzymam kciuki! Mam 3 maleńkie Grandiflory, ukorzeniły mi się patyczki złamane przez lód z dachu, jakby co!

Renatko - no to sporo roboty przed Wami!! Będzie dobrze! Dużą działkę macie, to i pracy sporo żeby wszystko dobrze wyglądało... Magnolia gwiaździsta (stellata, o tą ci chodzi?) jest cudna, też mi się marzy
ka1sia 20:47, 06 kwi 2013

Hej, Karolcia! Zakupowa sobota u Ciebie A ja walczyłam z zachciewajkami na targach ogrodniczych, nie było łatwo Trochę rzeczy przytargalam ,bo jakże inaczej?
renatamama3 20:57, 06 kwi 2013

E tam Karola 8 arów w tym z jednej strony taras 20 metrów z 2 strony 15 metrów planowany drewniany ,drewutnia spora ,garaż blaszak na pierdoły typu rowery,sanki itp z tym ,że u mnie to 2 sezon więc i pracy sporo.Jeszcze trawę chcemy doprowadzić do porządku ,wertykulator zakupiony czeka.

Tak ta magnolia ,ma ją dalszy sąsiad i ślinię się na nią.
Margarete 00:29, 07 kwi 2013

Cześć Karola,
ale u ciebie wiosna powiało, te roślinki już całkiem całkiem wychodzą ze zmarzniętej ziemi.
U mnie kicha, śniegu jeszcze dużo z reszta ja żadnych cebulowych nie mam , jedynie co będzie najwcześniej kwitło to forsycje, przy płocie mam, i dziś tam od drugiej strony ogrodu, za płotem chodziłam z psem to takie już maja paki,że tylko patrzeć jak zakwitną.
Ja też co jakieś centrum handlowe to hop do ogrodniczego, wczoraj byłam po żarówki w Nomi i... kupiłam sobie chociaż nawozów, do trawnika takiego z mchem, bo muszę powalczyć i wygonić ten mech, do iglaków, a to jakieś 2 pary rękawiczek... roślin ciekawych nie było a te przecenione były naprawdę w opłakanym stanie to nie brałam, ale po ogrodniczych regałach chociaż pospacerowałam i pooglądałam.
Moje bukszpany w domu na parapecie ładnie rosną, wzeszła mi juz bazylia i oregano i ogórecznik lekarski, niedługo je przepikuję, A ja też kupiłam ziemie, bo mam w ogrodzie w workach ale zmarznięta na kość, i będę wsadzać do ziemi te rośliny które nakupowałam wcześniej i trzymam w garażu ale one w tych foliowych workach juz powypuszczały i mi ich żal, a tak do donic włożę i potem takie podrośnięte na rabatę posadzę.
Karolina, czy ostała sie dla mnie u ciebie jeszcze ta jezówka ? w przyszłym tygodniu będę popołudniami troche wolniejsza to mogłybyśmy sie jakoś umówić.

popcorn 08:20, 07 kwi 2013

Kasia - idę do Ciebie zobaczyć co przytargałaś
Renatko - no tak, pierwsze sezony = dużo pracy. U mnie sezon już... 4ty? A działkę mam niewiele mniejszą od Ciebie, a wydawało mi się że Twoja spora?? hmm... Stellata jest piękna, kwitnie jako jedna z pierwszych magnolii. Też bym ją chciała, plus ze 3 inne Na żadną nie mam miejsca, ale może przy podjeździe bym wcisnęła? Zobaczymy, może upoluję

Małgosiu - żadnych cebulowych? Czas najwyższy to zmienić!! Mogę się z Tobą podzielić, mam duuużo cebulek potomnych pełnych tulipanów, takich - Carnival de Nice: Chcesz? (w przyszłym roku lub za 2 powinny być już normalnej wielkości i zakwitnąć!)
Możemy się w tygodniu spotkać, kiełkują, a ja ich jesienią nie zdążyłam wsadzić... jeżówkę też mam odłożoną dla Ciebie.

Ja tez mam całą hodowlę w doniczkach, bo jakbym od miesiąc miała liczyć że pogoda się zmieni, to większość by się zmarnowała, niestety...

pozdrawiam, daj znać!
popcorn 08:22, 07 kwi 2013

Równy rok temu - ech :/ A teraz nadal śnieg u nas leży...

Bukszpany sadziłam:

A w domu pędziłam hosty
popcorn 08:25, 07 kwi 2013

Ewo - foty mojej Grandiflory:

I patyczki:

pozdrawiam!
Madzenka 08:28, 07 kwi 2013

Hejka, wiosnę czuć w powietrzu?
popcorn 08:31, 07 kwi 2013

Czuć, Marzenko! Słonko dzisiaj piękne niech się topi reszta białego świństwa!
miłego dnia!!