moje propozycje na cos zimozielonego na rabate trawiastą:
1. berberys prostolistny 'Orange King' - Zimozielony, ciernisty krzew o wyprostowanym pokroju i ciemnozielonych, błyszczących liściach.
Dorasta do około 1-2 m wysokości. W maju pojawiają się obficie nadzwyczaj dekoracyjne, pomarańczowe kwiaty.
2. berberys Thunberga ‘Red Torch’ - Karłowy krzew o wyprostowanych pędach, dorastający do 0,5 m wysokości.
3. berberys 'Triumph' - Zimozielona odmiana berberysa o pokroju wyprostowanym. Dorasta do 1,5 m. Liście ciemnozielone.
najbardziej odpowiada mi poz. 2 bo bordowe listki fajnie sie komponują z trawami
o choroba. ja tez mam takiego swierka który przyrosty ma a stoi w miejscu i powoli brazowieje. ale u mnie to chyba dlatego ze był dwa lata pod rzad choinka w domu i chyba wkoncu powiedział dość!
udało Ci sie te świerki uratować?
wiem ale ona chyba ma tam wilgotniej, ja tez bym mogła podlewac ta rabatę i wybrac inne rosliny ale nie mam nawodnienia i juz wiem że podlewanie tego co mam z węża trwa 3h więc chce choc jedna rabate miec mniej wymagającą. zwłaszcza że planuje w innej częsci ogrodu szpalery hortensji,rabate rozplenicowo-rozchodnikową, szałwiowo-turzycową czy różaną a one bedą wymagac lania..
na obecny stan mojej wiedzy ogrodniczej to trawy ozdobne wydaja mi sie jedyna szansa na "suchą" rabatę
Jankosiu strasznie sie ciesze że do mnie tez zaglądasz dziękuje za opinię zabiłaś mi teraz ćwieka podobała mi sie ta kontynuacja koloru trawy z kostrzewą..