Aniu ja nie mam odwodnienia działki i bardzo się z tego cieszę z tym, że mam działkę pochyłą i nigdzie mi woda nie stoi.
Przez 6 lat nigdy nic mi nie zgniło od nadmiaru wody raczej jeszcze jej brakuje. Takie bajery w stylu Twojej kamiennej rzeczki sprawiają, że ogród nie jest nudny. Mi się Twój pomysł podoba
Karolu widzę, że obok masz mozgę o niej właśnie wcześniej pisałam, jest ekspansywna. Uroku jej nikt nie odbierze rusza wiosną jako pierwsza w różowym odcieniu U Ciebie pewnie obie ruszają na raz
Jak nie masz tam odwodnienia i chcesz zrezygnować z tej "rzeczki" to chociaż nie rezygnuj z deszczówki w necie masz mnóstwo propozycji, które zatrzymają wodę
Kamila nie mam zamiaru rezygnować z mojej rzeczki, rozmowa troszkę zboczyła z właściwych torów wolałabym żebyśmy wrócili do tematu wyboru roślin na moja trawiastą
Karol i jak wy sobie radzicie z dwoma tak ekspansywnymi trawami?jak ten zakątek wygląda zimą czy wiosną?nie usuwaj zdjęcia.
poz.1. Jest bardzo podobna do berberysa Julianny ale cena mnie powaliła
poz.2. znalazłam informacje, że nie jest zimozielony
Thunberga 'Red Torch' jest rośliną ciernistą. Krótkie i sztywne ciernie są przekształconymi liśćmi, a na pędach ułożone są pojedynczo.
Liście ułożone na pędach skrętolegle. Pojedyncze, często zebrane po 3-9 w różyczkowate wiązki na krótkopędach. Drobne, łopatkowate, całobrzegie, długości 1-3 cm, tępe na wierzchołkach, osadzone na krótkich ogonkach liściowych. Liście szkarłatnoczerwone, zieleniejące w dolnych, zacienionych partiach krzewu. Na zimę opadają. Drewno i wewnętrzna strona kory ma żółtawy odcień.
poz.3. Jak możesz to pokaż tą roślinkę bo nie znalazłam nigdzie fotki.