Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Filemon24 06:42, 04 gru 2015

zamiast kostrzewy dałabym rozchodniki i przyznała się że mąż miał rację z odwodnieniem hehe
jak ci zrobi te odwodnienie to będzie ładniej
kamila66 07:12, 04 gru 2015

anna_t napisał(a)
moje propozycje na cos zimozielonego na rabate trawiastą:
1. berberys prostolistny 'Orange King' - Zimozielony, ciernisty krzew o wyprostowanym pokroju i ciemnozielonych, błyszczących liściach.
Dorasta do około 1-2 m wysokości. W maju pojawiają się obficie nadzwyczaj dekoracyjne, pomarańczowe kwiaty.
2. berberys Thunberga ‘Red Torch’ - Karłowy krzew o wyprostowanych pędach, dorastający do 0,5 m wysokości.
3. berberys 'Triumph' - Zimozielona odmiana berberysa o pokroju wyprostowanym. Dorasta do 1,5 m. Liście ciemnozielone.

najbardziej odpowiada mi poz. 2 bo bordowe listki fajnie sie komponują z trawami

Zaskoczyłaś mnie tym, że jest tyle berberysów zimozielonych...myślałam, że tylko julianny jest zimozielony
Karol99 07:28, 04 gru 2015

Kasya napisał(a)

to taka ?
http://4.bp.blogspot.com/-UIV0yz1kA1A/UpjCqPcrArI/AAAAAAABCW0/Ow0Z1apC22Y/s1600/IMGP8501+Leymus+arenarius+-+Wydmuchrzyca+piaskowa.JPG

Tu jest nie ładna. U mnie wygląda tak:

Kępa po 2 latach.
Zdjęcie potem usunę.
kamila66 09:04, 04 gru 2015

Aniu ja nie mam odwodnienia działki i bardzo się z tego cieszę z tym, że mam działkę pochyłą i nigdzie mi woda nie stoi.
Przez 6 lat nigdy nic mi nie zgniło od nadmiaru wody raczej jeszcze jej brakuje. Takie bajery w stylu Twojej kamiennej rzeczki sprawiają, że ogród nie jest nudny. Mi się Twój pomysł podoba
kamila66 09:07, 04 gru 2015

Karolu widzę, że obok masz mozgę o niej właśnie wcześniej pisałam, jest ekspansywna. Uroku jej nikt nie odbierze rusza wiosną jako pierwsza w różowym odcieniu U Ciebie pewnie obie ruszają na raz
kamila66 09:27, 04 gru 2015

Jak nie masz tam odwodnienia i chcesz zrezygnować z tej "rzeczki" to chociaż nie rezygnuj z deszczówki w necie masz mnóstwo propozycji, które zatrzymają wodę
anna_t 10:41, 04 gru 2015

Kamila nie mam zamiaru rezygnować z mojej rzeczki, rozmowa troszkę zboczyła z właściwych torów wolałabym żebyśmy wrócili do tematu wyboru roślin na moja trawiastą
Karol i jak wy sobie radzicie z dwoma tak ekspansywnymi trawami?jak ten zakątek wygląda zimą czy wiosną?nie usuwaj zdjęcia.
ren133 10:57, 04 gru 2015

kamila66 napisał(a)
Jak nie masz tam odwodnienia i chcesz zrezygnować z tej "rzeczki" to chociaż nie rezygnuj z deszczówki w necie masz mnóstwo propozycji, które zatrzymają wodę

Kamilko a co to jest to jasnozielone w donicy?

PS Fajny taras
kamila66 11:04, 04 gru 2015

anna_t napisał(a)
moje propozycje na cos zimozielonego na rabate trawiastą:
1. berberys prostolistny 'Orange King' - Zimozielony, ciernisty krzew o wyprostowanym pokroju i ciemnozielonych, błyszczących liściach.
Dorasta do około 1-2 m wysokości. W maju pojawiają się obficie nadzwyczaj dekoracyjne, pomarańczowe kwiaty.
2. berberys Thunberga ‘Red Torch’ - Karłowy krzew o wyprostowanych pędach, dorastający do 0,5 m wysokości.
3. berberys 'Triumph' - Zimozielona odmiana berberysa o pokroju wyprostowanym. Dorasta do 1,5 m. Liście ciemnozielone.

najbardziej odpowiada mi poz. 2 bo bordowe listki fajnie sie komponują z trawami

poz.1. Jest bardzo podobna do berberysa Julianny ale cena mnie powaliła
poz.2. znalazłam informacje, że nie jest zimozielony
Thunberga 'Red Torch' jest rośliną ciernistą. Krótkie i sztywne ciernie są przekształconymi liśćmi, a na pędach ułożone są pojedynczo.
Liście ułożone na pędach skrętolegle. Pojedyncze, często zebrane po 3-9 w różyczkowate wiązki na krótkopędach. Drobne, łopatkowate, całobrzegie, długości 1-3 cm, tępe na wierzchołkach, osadzone na krótkich ogonkach liściowych. Liście szkarłatnoczerwone, zieleniejące w dolnych, zacienionych partiach krzewu. Na zimę opadają. Drewno i wewnętrzna strona kory ma żółtawy odcień.
poz.3. Jak możesz to pokaż tą roślinkę bo nie znalazłam nigdzie fotki.

I masz rację najładniej będzie wyglądać bordowy
kamila66 11:06, 04 gru 2015

ren133 napisał(a)

Kamilko a co to jest to jasnozielone w donicy?

PS Fajny taras

Ren to nie mój taras
Chciałam pokazać Ani jakie można wykorzystać wodę z dachu
Roślinki też nie znam.