Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:41, 19 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

przedpłocie

Sylwia, piękne przedpłocie

A te krety to utrapienie. Mój pies ma eksmisję za to że nie łapie szkodnika
Sezon 2017 u Hanusi 12:24, 19 kwi 2020

Do góry
Irenko, Mariolko, miło, że jesteście. Tak, ogrodowe zmagania jak zawsze, mile widziane w czasie izolacji. I nawet pół godziny rozwesela. Gorzej jak widzi się uszkodzenia. Ale, co tam, nie będę płakać. Może wyrośnie nowe w to miejsce. Tylko tej pracy włożonej szkoda.

Mój ogród specyficzny, na samym wygwizdowie. a wiatrów mieliśmy tej zimy i wiosny całą gamę. Przy wcześniejszym ruszeniu wegetacji, dało to taki skutek.
W puste miejsca wysieję jednoroczne. albo posadzę dynie.
Miłej niedzieli Wam życzę.
Ogród bez reguł 12:20, 19 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
"Balkonówka" cały czas kwitnie

A nad ranem takie widoki

Ale ona ładna!
Achy i ochy! Nad Księżycem też...
Osiedlowy ogródek 12:14, 19 kwi 2020

Do góry
Mam jeszcze 3 tuje na pniu, które kulkuję, nie mam na nie pomysłu...
Kiedyś Anitka napisała, żeby je rozrzucić po rabatach...nie umiem nie widzę tego

A może coś takiego?

Zamiast 3 tujki dać te kule na pniu?

tak było latem, hakuro była podsadzona rozplenicą vertigo

Choroby klonów, klon - Acer 12:10, 19 kwi 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Zobaczyłam dzisiaj jednej z gałęzi klona palmowego Atropopurpureum czerwono pomarańczowe kropki. Czy to jest może rdza? Wyciąć, pryskać? Jeśli tak to czym i kiedy? Na pozostałych gałęziach nie widzę aby to było.

To gruzełek cynobrowy.
Usunąć z dużym zapasem zaatakowane części roślin. Zabezpieczyć rany po cięciu.
Jak drzewo mocno zainfekowane oprysk Topsin M 500 SC lub Previcur Energy 840 SL.
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 12:02, 19 kwi 2020

Do góry

Piwonie i nowy nabytek
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 12:01, 19 kwi 2020

Do góry
Trochę koloru na rabacie
Blaski i cienie nowego życia 11:54, 19 kwi 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Pięknie rozrosły Ci się te błękitne szafirki. Moje po przesadzaniu ubiegłorocznym dopiero zbierają się. Zamawiałam w necie te błękitne i zakwitły szafirowe, brr.

To pech swoje zamawiałam kilka lat temu w bene.... I dostałam co chciałam. Powiem szczerze że wolno się rozrastają. Od początku miałam ich dużo. A chcę jeszcze z drugiej strony jabłonki i chyba będę musiała ręcznie rozsadzać bo coś same nie chcą się tam wysiać

Co ciekawe wogóle nie mam tych szafirowych wiosna u mnie to pierwiosnki, które mnożę do bólu krokusy mi coś zjada więc z kilkuset zostały szczątki na przebiśniegi czekam żeby się rozmnożyły najpierw pod magnolią z cebulowych dają radę hiacynty, narcyze i narazie czosnki
takie kierunki wyłoniły z moich kilkuletnich doświadczeń. Ale prawdziwym okryciem są niskie, jesienne czosnki- fajnie się dzielą i są niezawodne.

O tych piszę- dostałam od znajomych małą kępkę, w zeszłym roku dzieliłam i rozdawałam. Czas żeby miały już swoje miejsca. Na razie są na edenkowej.
A propos edenkowej to już ożankę podzieliłam i czekam na deszcz żeby zrobić ostateczną rewolucję

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:49, 19 kwi 2020

Do góry

przedpłocie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:43, 19 kwi 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:37, 19 kwi 2020

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 11:35, 19 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
mam jedną kępkę tych jasnych szafirków, lubię je, bo maja fajne liście, tak samo te odmianowe Muscari.

Moja wiedza o szafirkach tak daleko nie sięga żeby kojarzyć liście. Swoim, liście przycinam zwykle w połowie, przed samym kwitnieniem bo się pokładają. Widać że to im nie szkodzi w kwitnieniu. Muszę zobaczyć w takim razie te o których piszesz.

A to moje ulubione pierwiosnki omszałe cudne przez cały sezon w dekoracyjnych rozetkach.

A propos bodziszka, to dopiero wczoraj mnie olśniło że pod brzozę mogłam go dać i mieć święty spokój. A tak mam tam misz masz: trawki, pierwiosnki, zawilce, liliowce- bez sensu tyle pracy w to włożyłam.

Jak się wkurzę to wszystko gdzieś poprzenoszę i tam dam rzeczywiście bodziszka ( zresztą już 3 sadzonki wsadziłam), a na tyłach hortensje bordowe które w zeszłym roku już chodziły mi po głowie ale nazw nie pamiętam. Będzie cienista rabata bezobsługowa.

Ten bodziszek do rozmnażania

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:31, 19 kwi 2020

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 11:29, 19 kwi 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

O jak fajnie , ciekawe kiedy zakwitnie...
Nie Ty radziłaś? A ja z Tobą je kojarze

Ha, ha. Może dlatego że Ci pokazywałam jej duże ilości u mnie. Ciągle znajduję siewki jej w różnych miejscach. Już więcej jej nie chcę!
Fajnie że znalazłaś dla niej miejsce, u mnie od kilku lat wędrują z miejsca na miejsce i nie znalazłam dla nich docelowego stanowiska. Albo brak inspiracji, hmm...

Nowość u mnie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:28, 19 kwi 2020

Do góry
Kwitną już dzisiaj obie i Betty i piłkowana.....kurcze tydzień opóźnienia w fotkach i już mało aktualne...

Jeżówkowe-Love 11:25, 19 kwi 2020

Do góry
nyna76 napisał(a)
Asiu, nabyłam wczoraj jeżówkę Butterfly Kisses. Mam piach nędzny, wsadzałam na szybko, jeszcze raz ją zaopatrzę w lepszą ziemię i trochę hydrożelu.
Słońca też ma sporo.
Przyrasta ładnie?
Co mogę dla niej jeszcze zrobić?
Pozdrawiam

Nic zrobiłaś dla niej wszystko co najlepsze

Moja Butterfly Kisses która właśnie rośnie na piasku ..bo wiesz u mnie w ogrodzie trzy rodzaje ziemi
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:22, 19 kwi 2020

Do góry
tawlina jarzębolistna

jarzębina kupiona jesienią Dodong

Arashiama kwitnie już, ale fotkę mam tylko w pączku(cyknę kwiecie obiecuję)
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:21, 19 kwi 2020

Do góry

już wiem, ze moje stewarcje kameliowate to na 100 procent pomyłki i są to fortergille

Bardzo mi się ten kadr z płotem podoba.
Kupiłam w tym roku fortegille i pąki kwiatowe wyglądają identycznie. Pomyłka jak nic.
Blaski i cienie nowego życia 11:20, 19 kwi 2020

Do góry
U mnie też ogrodówki wiosenne przymrozki załatwiły Śliczne masz te jasno niebieskie szafirki

One już ciemnieją, za chwilę się skoñczą.

A wczoraj trawkę od Ciebie dzieliłam drabina poszła na swoje stanowisko sadzonkowania- coś trzeba robić nawet jak się nie chce. Trawki wreszcie wypierają Ice Dance z mojego ogrodu z czego się bardzo cieszę.

Tiarelki od Ciebie o których wszyscy piszą są takie na cienistym miejscu. Już niedługo zakwitną. Rosną w ciężkiej glinie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:18, 19 kwi 2020

Do góry
zapowiedź Eskimo

i czerwony pigwowiec Śliczny ma kolorek

metasekwoja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies