Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mini Kubusiowo 10:06, 02 mar 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)

To mi się wydaje nansensowniejsz ena teraz patrzac ale brakuje czegośwysokiego w hortensjach, bo rabata leci strasznie w długość, wydaje się jeszcze dłuższa niż jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:04, 02 mar 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)
...tak czułam, że ruszycie z kopyta ;d Pogoda cudna ostatnio, chociaż ja się nieźle załatwiłam i teraz ruszać się nie mogę Mam nadzieje, że weekend będzie ładny to trochę podgonię
Danuś grzebałam też szczegółowiej w necie i znalazłam parę donic o których mi pisałaś ...ale ceny powalają hahahah

No to i właśnie chodzi a o takie donice. Dwie ale konkretne, co z nastawienia 10 tanich, skoro nie ma efektu? Kupuj, zmolestuj sponsora naczelnego.
Podeślij link, to zatwierdzę i powiedz że ja kazałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:03, 02 mar 2017

Do góry
magdaw napisał(a)
Danusiu jakie ambitne plany!
ja już przycięłam hortki i trawy częściowo i teraz się zabieram za owocowe.
Wieje u nas niemiłosiernie!
A czy mogę coś zrobić z moim trawnikiem jest w strasznym stanie ale dalej bardzo mokry - myślę że jak zacznę grabić to wszystko wylezie!

Czekaj z trawnikiem do kwitnienia forsycji lub tuż przed, ale nie teraz.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 09:49, 02 mar 2017

Do góry
Matylda napisał(a)
Mam pytanie również o cięcie buka. W tamtym roku dość późno wypuścił pąk liściowy- liście nie zdążyły się już rozwinąć i na takim etapie został do teraz. Zastanawiam się, czy teraz na wiosnę powinnam przyciąć w tych miejscach, czy zostawić tak jak jest? Nie wiem czy jest szansa, że z tych miejsc puści liście, czy raczej przemarzły i nic z nich nie będzie. Bardzo proszę o radę.

Żeby odpowiedzieć na to pytanie trzeba widzieć drzewo i jego stan. To zbyt odpowiedzialne aby na słowo dać poradę. Pytanie dlaczego nic nie wypuścił? Dla mnie to bardzo dziwne.

Pak liściowy, ale co jeden pąk? czy wszystkie pąki. Pokaż jakieś zdjęcie. No to tak jakbyś kazała komuś amputować rękę przez telefon nie widząc pacjenta
Buk pospolity - Fagus sylvatica 09:47, 02 mar 2017

Do góry
Drimeth napisał(a)
Witam, mam posadzony w zeszłym roku żywopłot z buka. Czy mogę go już ciąć? Czy jeszcze się wstrzymać?
Będę wdzięczna za pomoc.

Tnij.
Przycinanie - cięcie tui 09:46, 02 mar 2017

Do góry
Zależy ja wyglądają, czy odbiły i zabudowały ładnie, czy zostały gołe dziury?
Pokaż jakie są.
Turzyca po zimie 09:44, 02 mar 2017

Do góry
Na balkonie nie masz zbyt wielu możliwości zimowania, no musisz się pogodzić z częstymi zmianami. Nie sadź roślin "wiecznych" bo to się szybko znudzi. Bądź kreatywna i zmieniaj sobie nasadzenia.

teraz ciemierniki z turzycami, potem prymulki z jakimś drzewkiem karłowym, latem petunie, jesienią wrzosy czy chryzantemki. Śledź aranżacje w donicach.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/dekoracje

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 09:41, 02 mar 2017

Do góry
Ciąć można ale nawozić nie. Za wcześnie.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 09:40, 02 mar 2017

Do góry
Nie napisałaś w jakim rejonie mieszkasz, bo u mnie to by chyba jeszcze nie dało się wykopać, ziemia nie całkiem rozmarzła. ja bym poczekała tydzień, bo możesz mieć problem z wykopaniem bryły.

Odkop w innym miejscu i zobacz czy ziemia rozmarzła. Jeśli tak - przesadzaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:40, 02 mar 2017

Do góry
Trudnepoczatki napisał(a)
Jestem tu nowa chociaż od baaardzo dawna podglądam ogrodowisko. Danusiu chciałam nieśmiało zapytać możesz mi powiedzieć czy mogę teraz przesadzić miłorzęby. Mam dwa i bardzo się boję żeby ich nie zmarnować są piękne. Jaki mają system korzeniowy ? Zadałam pytanie w wątku tematycznym ale nikt nie odpowiedział. Bardzo mi zależy na odpowiedzi bo zmieniam rabatę. Liczę na Twoją pomoc i z góry bardzo dziękuję. Podziwiam Twój przepiękny ogród Szefowo.

Nie napisałaś w jakim rejonie mieszkasz, bo u mnie to by chyba jeszcze nie dało się wykopać, ziemia nie całkiem rozmarzła. ja bym poczekała tydzień, bo możesz mieć problem z wykopaniem bryły.

Odkop w innym miejscu i zobacz czy ziemia rozmarzła. Jeśli tak - przesadzaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:38, 02 mar 2017

Do góry
Borbetka napisał(a)
Oby plan się udał. U mnie pada, więc mi się nie uda nic. Ciemno w chałupie też . Przesyłam wdzięczności za artykuł o dziurach w trawniku. Przyjdzie mi samej go reanimować. O ironio, trawnik wymaga najwięcej pracy.

No, wiem, bo Witek jest na Gardenii dziś Ale my mamy słoneczko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:38, 02 mar 2017

Do góry
Ensata napisał(a)
Ostatnio czytałam o EMY, rozważam dodanie do oczka. Pięknie czyszczą bakterie podobno osady denne i w ogóle dobrą wodę dają

Na pewno, ja nie próbowałam. Moją wodę czyszczą grzybienie i nie mam problemu, ale jak naleci śmieci to już niestety twardych kawałków zostawić się nie da. Co roku wiosną wymieniam wodę i myję ściany zbiornika z mułu i osadów. Bo to ozdobny zbiornik, wymurowany kostkami z granitu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:01, 02 mar 2017

Do góry
Wymienię całą wodę, bo naleciało z tulipanowca tych "nosków" setki, i wybieranie ich jest niemożliwe, woda będzie śmierdzieć, więc muszę.

Ryb nie mam. Mam tylko grzybienie w stawie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:55, 02 mar 2017

Do góry
Sezon ruszył od wniesienia odkurzacza
Ale najpierw była firmowa herbatka i ciasteczko, zapoznanie z Kreską i dopiero wniesienie odkurzacza
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:29, 02 mar 2017

Do góry
Dziś odpalam sezon, ale nie myciem mebli, meble na jutro zostawiamy.

Plan na dziś:

- cięcie żywopłotów
- przestawianie rzeczy i odkurzanie kamyków
- przestawianie mebli
- cięcie buka, albo i nie, chyba w tym roku zostawię takiego rozczapirzonego, mocne cięcie w przyszłym roku
- sprzątanie rabat (nasypało się śmieci z tui)

Plany na jutro:

- mycie mebli
- wymiana wody w stawie
- uruchomienie elementów wodnych z wymianą wody lub nalaniem wody
- ewentualnie robienie kompozycji w donicach lub przynajmniej zastanowienie się co zrobić
- zagrabienie trawnika
- zamiatanie wszędzie gdzie się da i odkurzanie

Plany na sobotę:

- sprzątanie na ulicy
- szlif i będzie błysk
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:26, 02 mar 2017

Do góry
mira napisał(a)
Wolę takie avatary - znaczy idzie wiosna - co aktualnie jest na giełdzie? są już bratki czy za wcześnie ?

Aktualnie nie byłam, tydzień temu jeszcze kiepsko, ale niebawem zdam relację co jest. Bratki na pewno, prymulki podejrzewam są, jaskry są
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:25, 02 mar 2017

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:15, 02 mar 2017

Do góry
Nie polecam przedsiewnie nawozów na trawnik, bo uważam że nie potrzeba. Nawozy dopiero po pierwszym koszeniu.

Masz rację, nie używaj herbicydów.
Turzyca po zimie 19:50, 01 mar 2017

Do góry
Wyjąć turzycę przed zimą ze skrzynki i zadołować gdzieś na osiedlu w krzakach. Innego wyjścia nie ma.

Kosztuje 8-15 zł. Po prostu posadzić te dwie sztuki co roku nowe.

Ja co roku sadzę w gruncie nowe wymarznięte co najmniej 50 szt, więc te twoje dwie to pikuś

W takiej ekstremalnej uprawie, jaką jest skrzynka na balkonie, trzeba zmieniać nasadzenia co najmniej 3 razy w roku, aby zawsze było ładnie. Parę groszy i masz pięknie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies