Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Anna i Ogród 12:21, 09 mar 2017

Do góry
U mnie deby, klon czerwony to obowiazkowo kazdego roku zaliczaja maczniaka.
Z innymi drzewami mam spokoj. Trzeba niestety pryskac.
Maczniak ma to do siebie, ze gdzies tam sobie siedzi, przejdzie deszcz i cieplo wtedy wychodzi i atakuje.

Aniu szkolki czekaja na zapalencow wiosennych wyciagaja z tuneli przechowane rosliny oni tez znaja sie na psychice klienta.
Ptasi gaj 12:13, 09 mar 2017

Do góry
Gozdzikowa. Ja tak sie w to wszystko nie wglebialam. Basiu ty masz ta lilie i samo przez sie zajmowalas sie tym tematem i wiesz duzo o liliach. Ja jak juz pisalam przez przypadek mnie ten temat zainteresowal.

Dla mnie wszystko jedno orientalne, japonskie, chinskie, wszystko azjatyckie.
Sa to male roznice dla nas, tylko znawcy sie tym fascynuja.
Tak sie dzieje w roznych szkolkach, roz, liliowcow.

Musze juz konczyc poludnie. U nas rano bylo -3 rano, teraz 10 na plusie.
Ptasi gaj 12:01, 09 mar 2017

Do góry
Lubie takie dyskusje, jestem w źywiole. Nie lubie pisanie o p.....ch.
Aniu kupilam pod wplywem lilii Gobasi. Chodzilam po obi i wiesz wszystko czlowiek oglada od lamp po taczki, farby itd. Czas jakos leci a oczy maja uczte.
Ptasi gaj 11:59, 09 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jak czytalam na innym portalu, bo syn sie tez zainteresowal tymi liliami on trzyjezyczny. Kwiatostan tych lilii siega nawet do stu paczkow kwiatowych.
Wiesz, azjatycka, czy orientalna to to samo. Azjaci kochaja lilie i kazdy na swoj sposob je nazywa.
Wiadomo jak mieszana musiala przejsc szczepienia.
Kiedys czytalam, jak znajde to czasopismo w Polsce szczepil facet irysy, liliowce.
Genetyka nie ma granic. Mieszkam nie daleko gdzie Sggw ma swoje poletka doswiadczalne dyni. Jesienia czlowiek o glowe zachodzi takie mutanty.

lilie azjatyckie i lilie orientalne to nie to samo ...

lilie azjatyckie kwitną od czerwca do lipca, nie pachną i dobrze zimują w gruncie i praktycznie rosną na każdym stanowisku i szybko sie rozmnażają

lilie orientalne kwitna w sierpniu,bardzo ładnie pachna ale słabo zimują ( trzeba je okrywać lub wykopywać) i też nie za bardzo lubią słońce....to może nie nornice a po prostu nie przeżyły zimy

mam od niedawna też OT czyli mieszańce orientalno-trąbkowe...podobno nieżle sobie radzą z zimowaniem..ale mam je za krótko więc wiele powiedzieć nie moge
Osiedlowy ogródek 11:56, 09 mar 2017

Do góry
Witam na twoim watku. Jezeli o mnie chodzi to kupilam 10 lat temu i tak grzebie w tej ziemi. Ogrod zrobiony to mam od 2013 r. Od tego czasu sadze, przesadzam, dosadzam itd.... jakos rosnie powoli wszystko. Jedne rosliny juz cielam kiilka razy, inne wyginely przez choroby czy nie w tym miejscu posadzone.

Ta piekna lilia to nie moja to Go-basi, ale wszyscy sie nia zachwycamy. Mozna powiedziec, ze to wspolna sprawa.
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:49, 09 mar 2017

Do góry
Basiu trzeba sie nad tym zastanowic nad sprowadzeniem.
Poprosze syna aby zadzwonil do nich.
W kazdym razie wiemy, ze gdzies juz mozna kupic te lilie i trzeba probowac sciagnac, ale czy sie uda aby jeszcze zakwitly w tym roku raczej nie.
Zebrac 50 ero rozsianych ogrodowniczek po Polsce to duze wezwanie.
Moim zdaniem trzeba jeszcze poczekac i zrobic rozeznanie w tym temacie.
Kazda z nas moze probowac.
Basiu jak masz troche czasu a chcialabys sie tym sprowadzeniem zajac to ja sie pisze.
Ptasi gaj 11:38, 09 mar 2017

Do góry
Jak czytalam na innym portalu, bo syn sie tez zainteresowal tymi liliami on trzyjezyczny. Kwiatostan tych lilii siega nawet do stu paczkow kwiatowych.
Wiesz, azjatycka, czy orientalna to to samo. Azjaci kochaja lilie i kazdy na swoj sposob je nazywa.
Wiadomo jak mieszana musiala przejsc szczepienia.
Kiedys czytalam, jak znajde to czasopismo w Polsce szczepil facet irysy, liliowce.
Genetyka nie ma granic. Mieszkam nie daleko gdzie Sggw ma swoje poletka doswiadczalne dyni. Jesienia czlowiek o glowe zachodzi takie mutanty.
Ptasi gaj 11:30, 09 mar 2017

Do góry
Kupilam takie lilie w obi.

A mam taka jedna jedyna, reszte nornice wykonczyly. Rosnie w koszyczku.

Ptasi gaj 11:28, 09 mar 2017

Do góry
Wiola, to naturalne ze kazda roslina przynajmniej wiekszosc czym starsza tym wieksze kwiaty pokazuje.
Basiu pewnie tez tak myslisz - co roku twoja lilia miala wiecej paczkow kwiatowych.

Basiu to ty wiesz ktora kolorystycznie jest podobna do twojej.
Ja jeszcze pomysle, moze ktos z rodziny mi kupi te lilie, a moze sie pokaza u nas juz nie dlugo.

Masz rację Elu..w drugim roku prawie podwoiła ilość kwiatów ..w pierwszym liczyłam dokladnie miała 55 ,a w drugim coś ze 100 tak liczyłam pi razy drzwi

kolorystcznie jest podobna Marlene..nawet jestem pewna tak jak pisałam wcześniej..

Tak wyglada moja zdj z 2015 roku

Spróbujemy poszukać po polskich szkółkach...a jak sie nie uda to na wrześień pomyślimy o zamówieniu
Ptasi gaj 11:17, 09 mar 2017

Do góry
Wiola, to naturalne ze kazda roslina przynajmniej wiekszosc czym starsza tym wieksze kwiaty pokazuje.
Basiu pewnie tez tak myslisz - co roku twoja lilia miala wiecej paczkow kwiatowych.

Basiu to ty wiesz ktora kolorystycznie jest podobna do twojej.
Ja jeszcze pomysle, moze ktos z rodziny mi kupi te lilie, a moze sie pokaza u nas juz nie dlugo.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:55, 09 mar 2017

Do góry
Basia wczoraj zadałam sobie trudu i szukałam lilie. Byłam w Obi i kupiłam 3 szt. różnych lilii pełnych, ale jak to w tych supermarketach piszą tylko, że lilia azjatycka bez nazwy. Więc szukałam nazw i znalazłam.
Mam tyle różnych kartek przy komputerze, że zwariuję, zapisuję i potem szukam.
Znalazłam chyba niemiecką stronę int. i tam były takie lilie jak ty masz to są mieszańce azjatyckie, nie było tego twojego koloru ale były inne.
np. lilia "Vizija", Nakties Princese", "Marlene". Możne je kupić za euro przysyłają.

Jak chcesz to zobacz sobie. Ten wpis podam też na moim wątku niech ludziska zobaczą czym więcej tym lepiej.

Podaję stronę info@daylily-phlox.eu

Twój trud Elu się opłacił...ja też szukalam ale mi się nie udało

jestem pewna na 99% ,że ta moja to Marlene jest też taka biało różowa

Ta dziewczyna co od niej dostałam cebulkę to mówila ,że jej babcia nazywa tą lilię maryjka to w sumie trochę podobnie..no nie?

Pisałam już u Ciebie Elu..Ze może grupowo byśmy wysłały jakieś zamówienie?

co wy na to?
Ogród za grosze 10:35, 09 mar 2017

Do góry
Ewo przejrzalam jeszcze raz twoj watek. Wracam do mody ogrodowej. Jak wiesz mode stworzono aby sie biznes krecil. Wymyslaja, wszystko aby klienta oszolomic a nastepnie wytrzepac mu kieszenie.
Angielskie ogrody przetrwaly mimo, ze panowaly rozne mody. Stare, piekne, za to teraz je podziwiamy.
Koncze bo ktos przyszedl.

Elu całkowicie z Tobą się zgadzam. Nastały takie czasy, że liczy się tylko kasa .
I trzeba patrzeć nie na modę i trendy a na to co nam pasuje i się podoba .
A najważniejsze by mieć swoje zdanie i wiedzieć czego się chce i konsekwentnie do tego dążyć.
Kwiaty we włosach 00:36, 09 mar 2017

Do góry
Gosia ja kupowałam w Krakowie werbenę - agromarket24@wp.pl.
A wczoraj kupiłam w "Auchan" na Ursynowie, jak masz gdzieś w pobliżu "Auchan", to zobacz może też tam jest.
W każdym razie dwa tygodnie temu nie było objeździłam wszystkie sklepy i zdecydowałam się na sklep internetowy.
Ptasi gaj 00:27, 09 mar 2017

Do góry
Goździkowa - wiejski ogród.
Kto interesował się liliami "Goździkowej - wiejski ogród" to prosze przeczytać.

Wczoraj byłam w Obi i kupiłam 3 szt. różnych lilii pełnych, ale jak to w tych supermarketach piszą tylko, że lilia azjatycka bez nazwy. Więc szukałam nazw w internecie wg zdjęcia lilii i znalazłam.

Znalazłam również chyba niemiecką stronę int. i tam były takie lilie jak ma Basia - Goździkowa - to są mieszańce azjatyckie, nie było tego koloru co ma Basia, ale były inne.
np. lilia "Vizija", Nakties Princese", "Marlene". Możne je kupić za euro przysyłają.

Gożdzikowa - wiejski ogród 00:19, 09 mar 2017

Do góry
Basia wczoraj zadałam sobie trudu i szukałam lilie. Byłam w Obi i kupiłam 3 szt. różnych lilii pełnych, ale jak to w tych supermarketach piszą tylko, że lilia azjatycka bez nazwy. Więc szukałam nazw i znalazłam.
Mam tyle różnych kartek przy komputerze, że zwariuję, zapisuję i potem szukam.
Znalazłam chyba niemiecką stronę int. i tam były takie lilie jak ty masz to są mieszańce azjatyckie, nie było tego twojego koloru ale były inne.

Jak chcesz to zobacz sobie. Ten wpis podam też na moim wątku niech ludziska zobaczą czym więcej tym lepiej.

Ptasi gaj 00:08, 09 mar 2017

Do góry
Aurelia właśnie też posieję do dwóch skrzynek, mam takie małe doniczki i wkładam po kilka ziarenek potem jest lepiej sadzić. Trochę nasion zostawię zasieję bezpośrednio do gruntu.
Może posieję z aksamitką co ma małe kwiatuszki ona jest sztywna i werbena będzie ładnie sterczeć w niej, lub rudbekią one się same wysiewają.
A firma: Lux.
Właśnie nie widziałam róży w realu, ale na fotka jest zniewalająca. Ten piękny kolor porcelany
Ogrodowe kreacje 00:03, 09 mar 2017

Do góry
To nie w Realu teraz jest "Oszon" (nie nadążam) na Ursynowie. Firma Lux.
Róża piękna i dlatego kupiłam. Mam kilka miejsc kupiłam 3 szt.
Tyle wszystkiego kupiłam, że się zarobię na śmierć.
A pracy tyle, że już mi się po nocach śni kiedy się obrobię.
My to jeszcze przeprowadzamy wertykulację to 2 dni z głowy.

Jeszcze o liliach muszę napisać do "Goździkowej"
Ptasi gaj 23:53, 08 mar 2017

Do góry
Aniu ty masz u siebie różę Aspirin.. - bardzo mi się podoba i zamówiłam, posadzę do donic z Tammelise, zrobię doświadczenie.
Mam dużo desek więc zapędzę towarzystwo domowe do zrobienia donic.

Te dwa bzy są podobne mało się różnią, ale zamówiłam dwa chciałam zobaczyć który będzie ładniejszy.
Ptasi gaj 23:47, 08 mar 2017

Do góry
Zamówiłam takie róże. Mam nadzieję, że będą się ładnie prezentowały w moim ogrodzie. Muszę teraz znaleźć miejsce.
Tommelise
Aspirin Rose
Rhapsody in Blue
New Dawn,
Charming Apricot

Wczoraj, się namęczyłam, sadziłam (włożyłam do wody) nasiona kwiatów lotosu i musiałam z jednej strony papierem ściernym zedrzeć nasiono. Jakie one twarde, całe paluchy mam obolałe, ale już napęczniały w wodzie.

Jutro może wysieję werbenę patagońską i rudbekie. Wczoraj będąc w Realu jak na złość dostałam werbenę, a w zeszłym tygodniu przyszła paczka z werbeną z Krakowa.
Ptasi gaj 22:58, 08 mar 2017

Do góry
Przed chwilą zamówiłam czarny bez Black Tower "Eiffell" i "Black Beauty".
Kalinę japońską "Watanabe", "Kilimadżaro" i sztywnolistną.
Jeszcze mi zostały róże i Santolinia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies