Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:08, 09 kwi 2017

Do góry
Plecy tak nie bola ale biodrach i palce rak. Bo jednak trawe i to kepy trawy wybiera sie paluchami,
W zeszlym roku zaniedbalam goreczke, najpierw mi sie nie chcialo bo bylo zielone wszystko. Nastepnie beznadziejny pazdziernik. Po zimie widac roznice trawsko przemarzlo i w jalowcach kolorystyczna tragedia i trzeba wypielic. Jalowce maja po 2 m dlugosci juz wzarte w kore i trzeba sie silowac aby trawsko wyrwac, ale jeszcze zostalo mi 5 metrow to jutro zrobie tam juz nie jest tak duzo trawy.

Ja sie tez smaruje, aby nie zesztywniec. Najgorzej sie polozyc potem wstac nie mozna i trzeba sie rozruszac.
Aurelia pisz po ludzku, rafowalam to przerzucalam?
Ptasi gaj 22:39, 08 kwi 2017

Do góry
Znowu sie dzisiaj narobilam, ale juz mi nie duzo zostalo koncze pielic gorke z szmaragdami i jalowcami. Potem jeszcze po dosadzac na skalniaku i koniec do nadtepnego pielrnia. Bo wiosna to wiadomo chwasty rosna bez opamietania.

Po swietach sianie do gruntu kwiatow i troche warzyw ale minimalnie.
Ptasi gaj 22:35, 08 kwi 2017

Do góry
Obserwuje go i jak sie pieknie zmienia. Na swieta jak bedzie piekna pogoda bedzie w pelnym rozkwicie.

bold text

Mój ogródek 22:29, 08 kwi 2017

Do góry
Tez mam takiego rododendrona i skorzystam z waszych podpowiedzi. Nie msm dostepu do konskiego, ale bydlecy zmieszam z kora moze bedzie dobrze i bede pryskala tym do iglakow. Milka ma stado tych rodkow, to wie co pisze.
Co i jak? Nowicjuszka 22:17, 08 kwi 2017

Do góry
Mira, nie badz slamazara. Choina normalnie tez zrzuca igly. Podlej ja dobrze choina lubi duzo wody, ten koniec to chyba uschnal brak wody. Lubi tez cien a nie slonce.
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:12, 08 kwi 2017

Do góry
Basiu jeszcze odnosnie choin, moje tez dlugo nie rosly. 3 lata temu to byly ponad metr przez ostatnie 3 lata tak urosly w zeszlym roku je strzyglam koncowki pedow i zgestnialy. Mam choin chyba 12 i dobrze rosna, wszystkie sie aklimatyzowaly w ziemi dosyc dlugo. Lubia cien i mokry grunt.
Chociaz te co sa na zdjeciach sa od poludnia ale do polowy sa w cieniu.

Podsyp jej nawozu, a najlepiej masz obornik kurzy rozciencz w wodzie i podlej dostanie paura.
Gożdzikowa - wiejski ogród 21:59, 08 kwi 2017

Do góry
Jest dla ciebie wiadomosc na wp.
Nelumbo - lotos 21:15, 08 kwi 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Napisz dlaczego tak duze te kastry, na jeszcze mlode lotosiki. Ca zrozumialam, dopiero w drugim roku sadzimy klacze z tego roku. Te klacza sa jeszcze bardzo male taka drobnica.

Jako znawca, ile sadzisz klaczy do kastry np. 60x40. Wys. Np. 35. Tego sie nie doczytalam.
Mam pojemniki 40x 40 ile mam posadzic tych lotosikow.
Nie wiem czy dobrze rozumie, ze musz miec pozywienie (glina i nawozy i przestrzen) bo są zarloczne, ale umiar tez musza miec w rozroscie.

Pozdrawiam
J

Wysiane lotosy są tak małe, że nie potrzebują tak wielkiej kastry, wystarczy mały pojemnik. Jak się rozrosną, to w następnym sezonie przesadzisz je do większych.
W przypadku uprawy z kłączy nie ma wyjścia, warto sadzić do ok. 30 litrowych, w żyznej ziemi, co gwarantuje nam kwiaty jeszcze w tym samym sezonie. Lepsze są okrągłe niż prostokątne (testuję ). Do tej pory sadziłem w prostokątnych, bo łatwiej ustawia się je na półkach.
Wkładam po trzy kłącza do kastry 35 l, ale gdy nie mam ich dużo, to tylko po jednym.
Ptasi gaj 15:27, 08 kwi 2017

Do góry
Przesadzam c.d. i piele aby sie wyrobic do świat.
Sosny czarne maja juz przyrosty

Ogrodula 09:11, 08 kwi 2017

Do góry
Bogonie zappmnialam. Swoje masz bo to co roku mozna wyciagac i znowu sadzic w moim rodzinnym domu tak bylo, sa ladne, ale ja nje sadze.
Ogrodula 09:09, 08 kwi 2017

Do góry
Witam Ulka. Zobaczylam zniwu caly twoj watek. 400 m wydaje sie bardzo duze. Piekny ogrod przez te twoje pomysly.
Ptasi gaj 08:54, 08 kwi 2017

Do góry
anbu napisał(a)
Elu gratki

Na zdjęciach dopiero widać jak dojrzały masz już ogród

Ania dzieki. Dojrzaly to bedzie za jakies 5 lat jak dorosna krzaki i drzewa posadzone w zeszlym roku. Mam rosliny posadzone w roznych latach.

Ptasi gaj 08:51, 08 kwi 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Ela najserdeczniejsze gratki

A te żółte kwiatki ( te które nie wiesz czym są ) to to nie są zawilce? Bo podobne

Witam Radziu dzieki za gratki. Porownalam zawilcy jest cala roznorodnosc, ale chyba masz racje.
Wczoraj bedac na wyjezdzie widzialam cale lany zawilcow ale bialych.
Ptasi gaj 11:43, 07 kwi 2017

Do góry
Jestem na wyjeździe w
Bialymstoku dzięki serdeczne.
Ptasi gaj 22:56, 06 kwi 2017

Do góry
Kaczence i irysy syberyjskie

Choiny kanadyjskie a w srodku sekwoja nie zmarzla w tym roku wiec bedzie dobrze rosnac.

Ptasi gaj 22:46, 06 kwi 2017

Do góry
Mam taki rabarbar

Fiolki sa prawie w cieniu w zwirze i w trawie

Clematis maidwell hall ma bardzo duzo kwiatow

Hortensja pnaca w zeszlym roku posadzona mam cztery

Tu narazie jest ściernisko... 20:30, 06 kwi 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam chyba jeszcze nie bylam zaraz bede ogladac, ale do wpisu sklonil mnie twoj wpis u Hani, ze u Was sucho, moge podeslac troche chmur deszczowych.
Dzisiaj od rana przechodza nawalnice. Wyjsc z domu nie mozna.
Zima snieg, wiosna bardzo mokra ledwo co woda wyschla.

Nie wszystko zawsze jest na źyczenie.
Pozdrawiam

Ps. Bylam juz raz przejrzalam znowu wszystko zdania nie zmieniam.
Jestem bardzo ciekawa tej skarpy w tym roku ogrodniczym. Wg przesel plotu to ma ok 5 m. Nie wiem jaka wysokosc. Tez mialam ten sam problem z kora, ale teraz jalowiec plozacy sie rozrosl ma pedy ponad 1,5 m i nie ma problemu.

Jak nie chcesz pielic to daj agrowloknine biala ona nie jest sliska i dobrze kore podtrzymuje, lub gazety, folia falista malarska przepuszcza powietrze jest w rolkach w marketach budowlanych.

Elu ja celowo nie daję agrowłokniny. Ta skarpa, o której piszesz to zaledwie kawałek ostatnio zrobiony. Pozostała cześć na 45 metrów, z czego około 5 jest jeszcze do zrobienia. Pozostała cześć została zrobiona w zeszłym roku. Plewienie to nie problem. Owszem - trzeba kilka razy w roku wejść i powyrywać co nie co ale nie jest tak źle jakby się wydawało. Roślinki rewelacyjnie przetrwały zimę i ani jedna nie wypadła. Liczę że za jakieś 3 lata wcale tam nie będę wchodzić.
Co do deszczu to naprawdę bardzo chętnie przyjmę bo u mnie sucho kompletnie. Wszystkie chmury chyba mnie omijają.
Tu narazie jest ściernisko... 15:56, 06 kwi 2017

Do góry
Witam chyba jeszcze nie bylam zaraz bede ogladac, ale do wpisu sklonil mnie twoj wpis u Hani, ze u Was sucho, moge podeslac troche chmur deszczowych.
Dzisiaj od rana przechodza nawalnice. Wyjsc z domu nie mozna.
Zima snieg, wiosna bardzo mokra ledwo co woda wyschla.

Nie wszystko zawsze jest na źyczenie.
Pozdrawiam

Ps. Bylam juz raz przejrzalam znowu wszystko zdania nie zmieniam.
Jestem bardzo ciekawa tej skarpy w tym roku ogrodniczym. Wg przesel plotu to ma ok 5 m. Nie wiem jaka wysokosc. Tez mialam ten sam problem z kora, ale teraz jalowiec plozacy sie rozrosl ma pedy ponad 1,5 m i nie ma problemu.

Jak nie chcesz pielic to daj agrowloknine biala ona nie jest sliska i dobrze kore podtrzymuje, lub gazety, folia falista malarska przepuszcza powietrze jest w rolkach w marketach budowlanych.
Sezon 2017 u Hanusi 15:50, 06 kwi 2017

Do góry
Haniu takie zwykle "siemie lniane" nasiona siejesz? Stara jestem i nie wiem.
Ptasi gaj 11:56, 06 kwi 2017

Do góry
Milka moja kwitnie, ale te kwiaty sa blado zolte, nie jest to taka, soczysta źolc. Zaraz liscie wyrastaja i te kwiaty sie zmywaja z,liscmi nie ma kontrastu jak u innych magnolii. U mnie kwitnie tez we wrzesniu.
Moze intensywny kolor jest zalezny od nawozenia, ale ma do rze w tym miejscu. Wczoraj podlalam ja gnojowka to zobacze.
Z tylu magnolii rosna azalie jak te zakwitna to az siemchce zyc, takie wyraziste kolory.

W kazdym razie wszystkie rozaneczniki w sierpniu musza byc dobrze nawozone gdyz nawiazuja paki kwiatowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies