Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:36, 30 cze 2024

Do góry
Intensywny weekend ale nie ogrodowo. Na ogród musiało starczyć jakies max 2 godziny i to z przerwami na deszcz... znów u nas pada!
na biegu wsadziłam na miejsce docelowe[oby!] hortki vanila fraise i całą masę innych - miejsce tymczasowe na przetrwanie lata. a pomiędzy hortkami jeszcze pomidory..... Krótką mam historie sadzenia pomidorów, ale 30 czerwca to naprawdę bardzo późno na ich sadzenie do gruntu. A pomiędzy jeszcze jakieś kapustne dałam bo isę kiedyś w sklepie skusiłam....

Niech rośnie.

Za drzwiami do ogrodu... 22:33, 30 cze 2024

Do góry
Kocimiętki dalej nie przycięte... ale już jutro pójdą pod nożyce, bo zaczynają ze środka kępy wybijać nowe pędy Może w końcu uda mi się wziąć za ogród

Za drzwiami do ogrodu... 22:25, 30 cze 2024

Do góry

Ogródek Gosi 22:25, 30 cze 2024

Do góry

St. Swithun

Uwielbiam te maczki, więc trochę nimi będe męczyła

Ogródek Gosi 22:23, 30 cze 2024

Do góry
Tradescant

Ogródek Gosi 22:21, 30 cze 2024

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 22:21, 30 cze 2024

Do góry
Trochę pomarańczu:

Ogródek Gosi 22:20, 30 cze 2024

Do góry
Ewo, poprawiłam co sie dało.
Teraz będę już podpisywała

Myślałam, że wczoraj był ciężki dzień, ale dzisiejsza duchota była straszna. Cały dzień spędziłam w domu.
Dopiero wieczorem wyszłam podlac donice i wyjść z psem sąsiadów.
Wracałam kropił deszcz, ale za chwilę sie skończył.
Liczyłam na więcej.

Leonardo Davinci

Przerwa na kawę... 21:54, 30 cze 2024

Do góry
Floksy w coraz większej ilości otwierają kwiaty. Tu akurat na zdjęciu odmiana, która przez cały okres wegetacji tak wygląda. Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że dużo wcześniej wszystko kwitnie i przekwita niż w poprzednich latach. Przetacznik Christa dobrze zniósł podział i nawet kwitnie. Może te kwiaty są trochę mniejsze, i cała roślina jest niższa, ale dał radę w trakcie tej suszy.
Z tawułkami w tym roku jest ewidentny problem. Słabiej kwitną, przysychają im liście. Za sucho jest. Liliowce za to mają wszystko gdzieś. Czy cień, czy słońce - dobrze sobie radzą. Tylko ślimaki wybieram.

Koniec
Przerwa na kawę... 21:45, 30 cze 2024

Do góry
Kielichowiec Aphrodite kwitnie nieprzerwanie od maja. Niektóre róże mają już drugi wysyp kwiatów. Uwielbiam hortensję Ruby Anabelle. Za niespotykany kolor kwiatów i za to, ze jest taka malutka.
Przerwa na kawę... 21:43, 30 cze 2024

Do góry
Przerwa na kawę... 21:40, 30 cze 2024

Do góry
I na koniec kilka portretów.
Wiciokrzew Purpurea już przekwitł. Czarował zapachem przez prawie cały czerwiec. Teraz ma pojedyncze kwiatki. Lilie mają dużo mniejsze kwiatki. Nie znam odmiany tej lilii (szkoda bo bym dokupiła, kwitnie co roku ale nie za bardzo się rozmnaża). Ma cudny brzoskwiniowo-morelowy kolor. Rozwary powoli otwierają kwiaty. Chyba najbardziej lubię je w niebieskim kolorze. Kto to widział, aby w czerwcu kwitły już jeżówki? Jakoś lipiec mi się bardziej kojarzy.
Grzebiuszka ziemna 21:38, 30 cze 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Bożenka pomodory na wypasie.
Czym je karmisz? (...)
Aaaa i jeszcze lilie masz śliczne. Czy one dobrze znoszą słońce

Lidziu pomidory bardzo różnie ale 1x na tydzień dostają coś extra, np razu pewnego skóry zmiksowane od bananów, a innego razu specjalny nawóz Pomidoro, innym 1 tabl polopiryny na 1 litr wody, drożdże cukier i popiół a tak w ogóle słucham sobie ciekawe porady od "Kobiety z zachodu" na YT fajna rolniczka z bardzo praktycznymi sposobami, polecam
Co do lilii w sumie wszystkie mam w strefie słonecznej.

Kasiu, Agnieszko i Danusiu - dziękuję z Wasze wpisy

Agnieszko ścinam do bukietów jak idę do kogoś w prezencie

Zakwitła królowa jednej nocy a właściwie doby, mają piękny kolor - mleczny fiolet, będzie spam kaktusowy:

Przerwa na kawę... 21:37, 30 cze 2024

Do góry
Przerwa na kawę... 21:32, 30 cze 2024

Do góry
Helen, chyba mam to, co mi było potrzebne. Zastanawiałam się nad zawieszeniem żagla lub jakimś mniejszym parasolem ale na razie nie jest tam nic więcej potrzebne. W końcu jestem zadowolona. To jest bardzo przyjemne miejsce do siedzenia

Ławka wylądowała na placyku za domem i jest super przystankiem do posiedzenia w ciągu dnia lub w trakcie pielenia. Tam zawsze jest cień. I ten klonik Volcano ma taki cudny kolor...

Tyły ogólnie mocno zarosły
Zacisze Alicji 21:24, 30 cze 2024

Do góry
Alija napisał(a)
Bardzo sucho, ale paprocie na razie dają radę. Czekam na deszcz

Jak nazywa się ta delikatnie koronkowa paproć za konarem?
Przerwa na kawę... 21:21, 30 cze 2024

Do góry
Wiosenne przesadzanie na rabatach z przodu zaowocowało zasłonięciem widoku podjazdu i samochodu. Już teraz dużo mniej widać. A jak jeszcze krzaczki podrosną - będzie idealnie. Taki mam teraz widok siedząc na huśtawce.

Inne frontowe widoki. Graby przypala. Mam nadzieję, że za rok będzie lepiej jak się mocniej ukorzenią.
Za drzwiami do ogrodu... 21:15, 30 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Duże połacie tego pięknego ogrodu jest co robić.
Masz dużo warzyw a pomidory ekstra. Ja warzyw nie uprawiam oprócz papryki, ogórków kopru i pietruszki.

U nas na straganach takie obfitości wszystkiego, że nie chce mi się bawić w uprawę. Wiem, że swoje to swoje. Tylko ja nie mieszkam na działce na stałe. Rośliny przy obecnych temperaturach by padły.

I tak już mam tyle roboty że nie wyrabiam Aniu.
Spotkania są ładne napisz kto jest na tej focie. Bo dla was to oczywistość.
Ostrozkowe poletka zazdroszczę pozytywnie

Pozdrawiam Aniu

Od lewej : Gosialuk, anpi, agapant, Betka

Warzywa nie zawsze udają się ekstra. U mnie najgorzej z buraczkami. Jakieś niewielkie ostatnio. Kapusty nie sadzę, bo też mi się nie udawała. W tym roku dostałam sadzonkę tej wczesnej od Agapant i też nie zawiązała główki. A kalrepka i brokół rosną

Przerwa na kawę... 21:10, 30 cze 2024

Do góry
Na miejscu po ławeczce, po poszerzeniu placyku, powstał letni kącik jadalniano-spotkaniowy. I to był strzał w 10-tkę! Wszędzie blisko - do domu i do ogniska. Miejsce akurat dla nas, wystarczające na naszą rodzinę. Po godzinie 12-tej jest tam już przyjemnie chłodno. Rano cień daje dom. Kanzany tworzą naturalną osłonę i przyjemnie szumią. No i jest stąd bardzo dobry widok na działkę. A z wejścia miejsce nie jest takie na bezpośrednim widoku. Na jesieni lub na wiosnę, jak będzie mniej roślin na rabatach, trzeba będzie jeszcze raz wszystkie płotki pomalować bo oczywiście nowy płotek inaczej chłonie farbę i jest trochę jaśniejszy.

Nawet wieczorem ten kącik ma swój urok. Szukam jeszcze jakiś fajnych lampionów do postawienia na stole. I może trzeba pomyśleć o osobnym podświetleniu od tyłu rdzawego panelu.
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:31, 30 cze 2024

Do góry

koniec

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies