Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Ogrodowy song 09:29, 11 gru 2015

Do góry
frezja napisał(a)

dodam jeszcze(bo zagubię)
Jak zmienić odczyn pH
W przypadku gdy okaże się,
że odczyn pH jest za wysoki (zasadowy),można go obniżyć dodając do ziemi (np.sypiąc do dołków podczas sadzenia) kwaśny torf z ziemią ogrodową w proporcji 1:1. Innym sposobem jest używanie nawozu zawierającego siarkę.

Natomiast gdy chcemy podwyższyć odczyn pH, gdyż gleba jest zbyt kwaśna, należy ją wapnować. Można to zrobić używając nawozów wapniowych, wapna rolniczego lub kredy mielonej.

... żeby zakwasić glebę stosuję siarczan amonu ... w ciągu kilku dni zieleń trawnika staje się tak soczysta jak na zdjęciach katalogów ogrodniczych
Mój ogród pod górkę... 09:11, 11 gru 2015

Do góry
Nie załapałam się na meble
Pozdrawiam
Ogród z pergolą 09:08, 11 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
tak planuje na wiosne. altana na wprost tarasu i obok rabaty.do altany proadzić będę wpuszczone w trawę płyty betonowe. na rogach takie rabaty w wieksze kwadraty w srodku z drzewem, ambrowiec i grujecznik

Też chodzi mi po głowie ścieżka z płyt, która prowadziłaby do wgłębnika
Ogród z pergolą 08:56, 11 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
a to trzmieliny nie są zimozielone??

Oczywiście, że są
Ogród z pergolą 08:55, 11 gru 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Floksy, choc bardzo je lubię ale na skarpę nie nadaja sie, są za wysokie i na wiosne i na jesieni nieciekawie wyglądają tam musi byc cos ładnego cały rok.

Popieram
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:42, 11 gru 2015

Do góry
Wianek uroczy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:24, 11 gru 2015

Do góry
A oto szopka autorstwa mojej córci

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:12, 11 gru 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

W moi osiedlowym ustawili dziesiątki choinek w tej kolorystyce Są piękne, ale pod jednym warunkiem - muszą być cały czas oświetlone

Może ktoś na forum skusi się na takie zestawienie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:08, 11 gru 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Turkusem, bielą, srebrem i chyba złoto - wieś tańczy, wieś śpiewa O sztucznym śniegu zapomniałem napisać!

W wieś nie wierzę ... a ja zamiast sztucznego śniegu mam piórka i sizal
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:05, 11 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
Renia pytałam o to choinkę ściętą jak mi podpowiedzialas i wiesz ze u mnie one kosztują tyle samo co te w donicy?! kosmos jakiś..wezmę tą w donicy, a jak do wiosny nie zdecyduje w którym miejscu w moim ogrodzie by pasowała to najwyzej przed ogrodzeniem posadzę

Jak nie wiem gdzie posadzić to sadzę na działce obok, którą dokupiłam kilka lat temu A jeśli chodzi o ceny to dziwne ... u mnie choinki 2,5m są po 45/40zł. A dzisiaj dostałam małą ... no może nie aż taką małą bo ok 1,5m kopaną z gruntu ... i znalazła swoje miejsce w donicy przy wejściu do domu
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:01, 11 gru 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Hej, koleżano zza miedzy
Poczytałam o połączeniach kolorów, super bombki obejrzałam... i muszę się przyzanć, ze dopiero całkiem niedawno odkryłam, że szary i drewno to jednak ze sobą nawet fajnie grają Nie wiem, czy człowiek tego cześniej nie zauważał, czy też moda całkowicie zmienia nasze gusta...
CZekam na tą twoją już ubraną chinkę
U mnie jeszcze święta w kartonach i na sklepowych półkach
Buziaczki

Lepiej późno niż wcale
Zobaczymy jak mi to polączenie kolorów wyjdzie na choince? Najgorsze, ze tak ciężko dobrać dodatki do tych bombek szarych i ecru ...
Masz jeszcze trochę czasu aby zadbać o dekorowanie domu i ogrodu
Nie zapominajmy, że w sumie w tym wszystkim najważniejsza jest atmosfera jaką sobie sami stworzymy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:55, 10 gru 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Dla mnie w tym roku hitem nie do przebicia są czarne bombki w połączeniu z mosiądzem, złotem i szarościami. To, że zaj.....ście to wygląda to mało powiedziane.
Po prostu odlot.

Ale wkleisz zdjęcia swojej odlotowej choinki?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:53, 10 gru 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Super kolory tych bombek dobrałas a że wnetrze masz raczej nowoczesne to bedzie miodzio...
Fajny kompostownik - dla mnie troche chyba za wielki, zobacze potem jak sie z niego te ziemie wydobywa, miesza... czy ja sama dałabym rade...jakie bediesz miał ty doswiadczenia w tym zakresie....póki co wywioże trawe i liscie na nieuzytki opodal a chwasty do puszki na bioodpady...
Buziam!

Ostatnie dwa lata miałam na choince rudości z ecru ... no i oczywiście pierniczki ... czas najwyższy coś zmienić Jeśli chodzi o kompostownik zdam relację może już na wiosnę On wcale nie jest taki duży ... a poza tym zawsze możesz ograniczyć się do jednej komory
Buziaki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:52, 10 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Szarość z ...?

Turkusem, bielą, srebrem i chyba złoto - wieś tańczy, wieś śpiewa O sztucznym śniegu zapomniałem napisać!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:47, 10 gru 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

SWIETNE ja tez masz szarość z zabrudxonym granatem

... ile kobiet tyle sposobów na określenie koloru
Ogrodowy song 23:10, 10 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

I wszystko jasne

)
Ogrodowy song 21:40, 10 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

To jest dobry sposób
JA tak sprawdzałam początkowo moją glebę i jak wyszlo, że zasadowa to stwierdzilam, ze to malo skuteczny sposob ... i jakież było moje zdziwienie kiedy po profesjonalnym badaniu w lipcu okazalo się, że mam zasadową glebę?!

dodam jeszcze(bo zagubię)
Jak zmienić odczyn pH
W przypadku gdy okaże się,
że odczyn pH jest za wysoki (zasadowy),można go obniżyć dodając do ziemi (np.sypiąc do dołków podczas sadzenia) kwaśny torf z ziemią ogrodową w proporcji 1:1. Innym sposobem jest używanie nawozu zawierającego siarkę.

Natomiast gdy chcemy podwyższyć odczyn pH, gdyż gleba jest zbyt kwaśna, należy ją wapnować. Można to zrobić używając nawozów wapniowych, wapna rolniczego lub kredy mielonej.
Ogrodowy song 15:51, 10 gru 2015

Do góry
frezja napisał(a)

w przedszkolu

I wszystko jasne
Typografia ogrodu 15:48, 10 gru 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
A ja mam inne doświadczenia: jako matka dwóch pocich 12 i 3lata uważam że to mniejsze słodsze. Fakt starsza dużo mi pomaga z opieką nad siostrą, ale jak mi przywali tekstem to idzie w pięty na długo (raczej spokojne dziecko ale jak pieprznie to z gróbej rury "Bo Ty byś chciała abym nie żyła..." raz w życiu to powiedziała i ja prawie zemdlałam. Ja jestem typ choleryka: akcja-reakcja w sekundzie, ale to mnie zamurowało. Aż się boję co będzie później...
A młodsza bardziej charakterna w mamusi zakochana mega na słodziaka mi wali: "Jesteś najpiękniejsza, najrozumniejsza, najgrubsza mamusia świata" (no dobra przywaliłam trochę ekstra kilo, ale widziałam dużo grubsze....

Też nie chciałam nic pisać ... ale mam podobne odczucia ... z małymi dziećmi jest ciężko bo są niezaradne ... ale słodkie, niewinne, do przytulania i zabawy ... z nastolatkami jak dla mnie jest mniej ciekawie ... może bardziej niezależne ... ale jak czasami coś powiedzą to tylko siąść i płakać ... głównie syn mnie dobija ... z córcią jest inaczej ... całe szczęście ... bo można by popaść w depresję ... stracić wiarę w sens macierzyństwa ... a tak sobie pozwoliłam bo mnie syn znowu wczoraj wkurzył ...
Typografia ogrodu 15:34, 10 gru 2015

Do góry
aga_podlasie napisał(a)

Lepiej siedź, bo wyjdziesz na kilka godzin i trudno będzie nadrobić kilkadziesiąt stronek

No właśnie mnie dwa dni nie było ... i nadrabiam teraz ... 20stron to na pewno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies