Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:24, 12 lis 2012

Do góry
ja myślałam że już jestem dawno 'po cebulkach' Ale rano wpadłam na moment do mamy. Okazało się że miała dla mnie jeszcze kilka cebulek narcyzów. Pewnie wieczorem z latarka będę kopać i sadzić.
W sobotę jeszcze kosiłam ( głównie liście), wczoraj w ramach dowietrzania się pieliłam ( bez rękawiczek i w niedzielnym ubraniu, żeby nie było że pracuję)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:12, 12 lis 2012

Do góry
hej
Dogrzebałam się ostatnio do informacji, że carex montana lubi gleby zasadowe. Super, akurat tak jak i bukszpan. Ja swoim posypię popiołu z kominka, Tobie tez polecam, może się odwdzięczą
A miało być tak pięknie.... 10:59, 12 lis 2012

Do góry
a masz zdjęcie na wprost tej ściany? Żeby zobaczyć to miejsce w całosci
A miało być tak pięknie.... 10:57, 12 lis 2012

Do góry
z tym cyprysikiem trochę trudno jest. Z czasem trzeba dążyć do tego żeby te jego 'poduchy' były większe, bardziej okazałe. Ale nie znam się na prowadzeniu takich roślin, szczególnie na iglastych. Co na niego można puścić?- jedynie cos niewielkiego, co nie zarosnie go całego, bo zrobiłby się 'kłąb ' na nim. Przychodzi mi do głowy powojnik- np 'Dutchess of Alabany' czy Princess Diana lub z tego typu powojników bylinowych. Ale tak na 100% nie wiem czy sie sprawdzi, czy pomoże estetycznie cyprysikowi.
W nogi można mu wsadzić ładne trawy nie za wysokie- Hakonechloa jesli tam nie praży słońce lub Carex Morrovi Variegata
Ogród u stóp klasztoru 10:32, 12 lis 2012

Do góry
wszystko ma, łobuzica.
No to może brzoza Doorenbos? Zeobiły się mini zagajnik brzozowo- iglasty.
Tyle że brzozy suszą mocno, ta tak samo.
No i czy chcesz jeszcze brzóz.
Albo pójdźmy w większy kontrast- robinia 'Frisia', lub buk- np. odmiana 'Zlatia'- ten jest wielki, czy 'Rohan Obelisk'- piękny, tez jasny, mniejszy, tylko jeśli tam pali słońce to nie bo wrażliwy jest na to. Ale buki początkowo nie rosną szybko, później już tak.
Może sosna się jednak ostanie.
A miało być tak pięknie.... 10:20, 12 lis 2012

Do góry
już widze dlaczego ta rabata ma taki kształt- bo jest ławka na opasce przy domu. A czy możesz wydłużyć rabatę, jak proponuję, a przejscie do ławki zrobić przez rabatę?- po płytach chodnikowych czy plastrach kamiennych w macierzance czy rozchodniku, lub czymś podobnym?
forsycję wywal stąd.
Róże tam- chyba nie, kolor inny ale podobny, lepiej żeby był zupełnie kontrastowy. Ja bym nie sadziła róż żeby się przeglądały w lustrze ( bo takie jest założenie). Bardziej bym widziała tam jakiś ładny bordowy kolor.
Ten cyprysik/jałowiec będzie centralnie w lustrze?
A miało być tak pięknie.... 10:13, 12 lis 2012

Do góry
Te rabatkę zmień trochę- zrób z niej pasek. Narysowałam to, tylko róg zaokrągl, jak masz w innych miejscach.
Ogród u stóp klasztoru 17:54, 11 lis 2012

Do góry
witam dziewczyny . bardzo dziękuje za rady . nie uwierzycie , ale drzewo stoi dalej i trudno nam się zdecydować na jego wycięcie . mam jednak świadomość że taka marna korona , która zostanie po obcięciu dolnych gałęzi będzie tylko straszyć . jutro jednak spróbujemy obciąć najpierw dolne konary i zobaczymy jak to będzie wyglądało . warunek - musiałabym na drabinie na wiosnę obszczykiwać przyrosty żeby ją trochę zagęścić..

IRENKO-
daglezja----- byłaby tam jak najbardziej odpowiednia , bowiem to miejsce jest osią widokową a jest oddalone od tarasu ok 70. m. sosna i tak tam wytworzyła martwą strefę .

MAGNOLIO
grujecznik bardzo mi się podoba , ale on ma taką koronę że schowałby mi się za widoczną z boku brzozą i koniec z atrakcyjnością .klona czerwonego już jednego dużego mam . teraz kupiłam drugiego na miejsce wiąza górskiego , który mi na wiosnę wypadł. trzeci byłby przesadą

WIKTORIO
magnolia zdecydowanie za mała na tę oś widokową , to musi być wielkie drzewo i szybko urosnąć

SEBEK
o mało nie popłakałam się ze złości .a co do poranka w Wadowicach to chyba mnie pomyliłeś - nie byłam tam .
ANIU < BOŻENKO

pozdrawiam i dzięki za odwiedzinki

Ogród u stóp klasztoru 21:46, 09 lis 2012

Do góry
Witaj Alinko Grujecznik, który poleca Magnolia były OK, ważne, aby drzewko było atrakcyjne dłużej niż kilka tygodni w roku. Chciałam Ci podrzucić pomysł z magnolią (nomen omen), wiosną miałabyś efektowny akcent w ogrodzie, za jakiś czas. Tak zupełnie ta sosna padła? Ja swojej, po ciężkich przejściach nie wycięłam.
A miało być tak pięknie.... 20:57, 09 lis 2012

Do góry
Rench napisał(a)
Tuje przesadzić tylko te z miejsca na lustro,tak ? Czy wszystkie ?

Wszystkie ze ściany
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:23, 09 lis 2012

Do góry
I specjalnie dla śledzących wątek szklarnia i warzywniak... wstawiam foto co chcę zasłonić.... i dlaczego chcę eksmisji tych elementów... U sąsiadów porządek wszędzie jest perfekcyjny... zresztą bardzo ładny ogród mają,, piękne drzewa, dużo róż, piwonie... ketmia, magnolia... wiosną cebulowe....... nic nie zarzucam. Ale gdzieś sprzęt gospodarczy muszą trzymać... wiec pomyślałam sobie o posadzeniu zielonego parawanu.. Zresztą jak patrzę na porządek u sąsiadów to mi sie często wstyd robi..... u nich nic się nie przewala jak u mnie.. ale mi takiej komóreczki narzędziowej brakuje...

Ogród u stóp klasztoru 11:11, 09 lis 2012

Do góry
alinak napisał(a)
jutro czeka mnie poważna praca w ogrodzie . muszę usunąć połamaną sosnę . nawet nie wiecie jak mi szkoda tego drzewa . miałam łzy w oczach jak zobaczyłam je połamane po opadach śniegu . no ale jest nowe miejsce na nasadzenia .
no i przerzucanie kompostu ...ale tu mam już pomocnika .

mam prośbę o pomoc . co byście zaproponowali zamiast sosny, której już teoretycznie nie ma

zamiast tej po lewej?
Znów Ci spróbuję powciskać grujecznika ( pamietam że wciskałam, ale chyba nie zdecydowałas się na niego). Tego zwykłego- świeża zieleń latem, a jesienią kolory, wiosną znów różowawe unerwienie. Sliczne liście, nie da bardzo głębokiego cienia.
Albo klon czerwony Red Sunset

Co do daglezji- dziewczyny czy wiecie jaki to potwór rośnie? Szybko rośnie, szeroko, ale potem suszy jak wściekła. U mojej mamy rosła taka 2metrowa, kiedy kupili działkę 40 lat temu. Teraz ma szerokość korony dobre 12metrów, a pod nią i wokół niej nic nie chce rosnąć, za to jest masa igieł i pylasta ziemia. daglezje dla mnie są tylko do duużych przestrzeni żeby zajeły dużo miejsca i żeby patrzeć na nie z daleka ( wyjątkiem może jest Danusia, jej ogród i jej regularne , precyzyjne strzyżenia)
A miało być tak pięknie.... 15:44, 07 lis 2012

Do góry
namazałam w paincie okolice z lustrem.
Mam nadzieje że coś zrozumiesz.

Oczywiście jeszcze dól jest niezrobiony- to co przed lustrem, z przodu.
Tych róż średnich 1 lub 2 szt, nie wiem ile masz, i jak się rozłożą. Ale trzech gat. żółtych w 1 miejsce nie dawaj.
Na całą scianę jeszcze bluszcz.
Tuje przesadź
Widzę że masz juz drzewo- pewnie śliwę wiśniową, tak?- troszkę wolno rośnie, ale trudno, może być. A możesz ja ciut bliżej ściany wsadzić?
Do konstrukcji dodałam kantówki, jako ramy lustra i ramy całości. Może przejdzie u wykonawcy/inwestora?
Ogródkowe perypetie:) 13:04, 07 lis 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Krzyś maluch jeszcze- słodki. Ola śliczna, ale Mamę tez ma bardzo ładną. Chyba jesteście podobne do siebie- tak?

Ola cały tata, Krzyś cała mama
Pszczelarnia 10:44, 07 lis 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Plan jest!

Moja mała podpowiedź do tworzenia rabaty:
może dać żywopłot/parawan (wąski-formowany) meandrujący swobodną linią przez środek rabaty, a byliny po obu jego stronach? Wtedy stanowił by on tło dla roślin z obu stron i był najwyższym jej piętrem. Miałoby to sens kompozycyjny, bo rabata jest oglądana z dwóch stron (od domu i od środka rabaty - jako, że można przez nią przechodzić). Przy takich rabatach oglądanych z wielu stron stosuje się zazwyczaj rośliny najwyższe po środku a niższe przy brzegach.

świetne! To może być rozwiązanie tego węzła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:21, 06 lis 2012

Do góry
Nigdy nie wiem czy wystarczy, ale zamówiłam brakujące mam nadzieję że szybko przyjdą

Dodatkową reklamą będzie pismo Magnolia, gdzie pojawi się skrzyneczka z narzędziami, wysyłałam też zdjęcie noża szpadelka do kantów.
Pszczelarnia 10:42, 06 lis 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

O tak, bukom zawsze trudno rozstać się ze starymi liśćmi. Zawsze stare spotykają się z młodymi i dopiero te zmuszają je do odpadnięcia. Uwielbiam, kiedy pojawiają się młode jasnozielone cudownie "owłosione" listki na bukach.
Większość źródeł podaje, że to graby w Polsce trzymają przez zimę liście, ale u mnie graby już goluteńkie. I tak jest co roku. Czy moje graby jakieś inne są?

Agniecho, potwierdzam Twoje obserwacje. U mnie tak samo. Goluteńkie. One są jakieś inne.

Ja mam stary grabowy żywopłot. W tym roku bardzo szybko opadają mu liście- moje jesienne cięcie go napewno temu sprzyja ( jak ja nie cierpię tego robić-brr). A w innych latach jedne sztuki szybko stały gołe, ale spora część miała liście do wiosny.
Pszczelarnia 10:15, 06 lis 2012

Do góry
Pszczółko wstaw plan, Magnolia z Danusią na pewno dobrze doradzą. Chyba jeszcze go nie było, prawda? Zdjęć dużo widziałam, ale planu jeszcze nie.

Przypomnij jeszcze raz listę klonów, które kiedyś brałaś pod uwagę, nie zapisałam niestety. Ostatnio podałaś u Ani asc dwa, jeden był na P i bardzo mi się spodobał, ale już odkopać u Ani nie mogę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:25, 05 lis 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Bardzo podoba mi się propozycja Marzenki. Dla mnie bomba. Storczyki są łatwe, trzeba tylko im nie przesadzać z wodą, dawać mniej niż za dużo. Możesz posadzić duże, smukłe, albo miniaturki, małe, ale za to więcej. Twoja donica stoi dalej od okna co zimą będzie miało znaczenie- wiele gat lubi jasno bardzo. Storczyki dadzą radę dalej od okna.

MUZO moja witaj no widzisz jak Ty mi też polecasz te storczyki to jednak się złamię i kupię. strach schowam w kieszeń na razie i trudno a nóż mi sie uda
Wolałabym kupić smukłe, musze pogrzebac czego szukać dokładnie
Za kolejne typy równiez dziękuję bo wiesz, niech one sobie tu spokojnie czekają jakby cos "w pogotowiu"
Buźka dla ciebie wielka
Norweski ogródek... 15:19, 05 lis 2012

Do góry
dzieki magnolia , nie wiedzialam pierwszy rok mam ta trawke
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies